Naleśniki to znana potrawa, która często pojawia się na polskich stołach. Najczęściej wybieramy jednak słodką wersję z dżemem czy kremem czekoladowym. Naleśniki po grecku to jednak coś zdecydowanie innego. Farsz jest pikantny i obłędnie pyszny, a naleśniki są o wiele bardziej sycące.
Fot. Bartosz Bobkowski / Agencja Wyborcza.pl
REKLAMA
REKLAMA
Przepis na naleśniki po grecku nie jest zbyt znany w naszych stronach, choć inne hity kuchni greckiej często goszczą w naszych domach. Musicie ich spróbować, bo są naprawdę obłędne. Oto przepis, który przywiozłam od kucharza podczas wakacji w Grecji.
REKLAMA
Zobacz wideo Magda Gessler vs Robert Makłowicz. Kto robi smaczniejsze naleśniki? Sprawdzamy
Przepis na naleśniki po grecku. Kucharz w restauracji był tak miły, że podzielił się przepisem
Przepis na naleśniki po grecku jest bardzo prosty, a jednak w Polsce trudno jest trafić na nie nawet w naleśnikarni. Przygotuj je więc samodzielnie w domu. To bardzo proste, a efekt zaskoczy nawet największego miłośnika słodkiego nadzienia. Oto dobre ciasto na naleśniki i jeszcze lepszy farsz.
Naleśniki po grecku - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
Przygotuj ciasto na naleśniki. Mąkę przesiej do większej miski, dodaj proszek do pieczenia i wbij jajko. Następnie wlej mleko i wodę, cały czas mieszając. Masa powinna być jednolita, pozbawiona grudek. Gdy będzie za gęsta, dolej więcej wody.
Patelnia na naleśniki musi być wysmarowana tłuszczem. Gdy olej będzie już rozgrzany, formuj na patelni zgrabne placki. Smaż je z dwóch stron za złoty kolor, do momentu wykorzystania składników.
Zabierz się za farsz. Kurczaka pokrój na drobną kostkę, oprósz go solą i pierzem. Na rozgrzanym tłuszczu smaż go z każdej strony.
Bazylię drobno posiekaj, oliwki przekrój na pół, pomidora przemyj i również pokrój. Ser feta przełóż do miseczki i posiekaj go na mniejsze części. Tak przygotowane składniki przełóż na patelnie, na której znajduje się kurczak.
Zabierz się za sos tzatziki do naleśników po grecku. Do miseczki wlej jogurt i wymieszaj go z majonezem. Czosnek obierz i przeciśnij go przez praskę bezpośrednio do mieszanki. Ogórka obierz, przetnij i wydrąż z niego środek, następnie zetrzyj go na tarce o średnich oczkach.
Dodaj ogórka, wlej oliwę z oliwek, dodaj sól, pieprz i posiekany koperek. Dokładnie wymieszaj.
Sos przelej na patelnię ze składnikami i energicznie wymieszaj.
Farsz układaj na powierzchni naleśników i zawiń tak, jak lubisz. Smacznego!