Przepis na staropolskie pierogi św. Jacka. Delikatne ciasto wzbogać o mięsny farsz, a wyjdzie rarytas

Pierogi św. Jacka to tradycyjna potrawa kuchni polskiej. Delikatne ciasto w połączeniu z aromatycznym, mięsnym farszem tworzą danie, któremu trudno się oprzeć. W naszym przepisie znajduje się dodatkowy składnik, który sprawia, że pierogi smakują jeszcze lepiej.

Pierogi to przysmak, którym Polacy zajadają się od wieków. Przyrządzamy je zarówno na święta, jak i bez okazji. Na przestrzeni lat powstało wiele przepisów, które do dziś są stosowane - jednym z nich jest staropolska receptura na pierogi św. Jacka. Danie to cieszy się popularnością ze względu na nietypowy farsz. Jak przygotować słynną potrawę? Podpowiadamy.

Zobacz wideo Falbanki, szczypanki i warkoczyki, czyli ulepimy dziś pierogi

Przepis na tradycyjne pierogi św. Jacka. Danie z mięsnym farszem wyjdzie idealnie, jeśli dodasz twaróg

Dominikanin Jacek Odrowąż to osoba, której zawdzięczamy przepis na tradycyjne pierogi z farszem z białej kiełbasy. Danie to zasłużyło sobie nawet na oficjalne rozpoznanie, w 2010 roku bowiem wpisano je na listę produktów tradycyjnych w kategorii Gotowe dania i potrawy w woj. podkarpackim. Pierogi te cechuje prostota i szybkość wykonania, a także wyjątkowy smak, pogłębiony aromatem przypraw oraz sera twarogowego. Stanowią doskonały pomysł na smaczny i pożywny obiad dla całej rodziny.

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 300 g twarogu,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 jajko,
  • sól.

Składniki na farsz:

  • 500 g surowej kiełbasy białej,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 30 g tartego chrzanu,
  • 2 łyżeczki majeranku.

Staropolskie pierogi św. Jacka. Sposób przygotowania

Zacznij od wykonania ciasta na pierogi. W dużej misce połącz rozdrobniony ser twarogowy, jajko i masło. Rozgnieć całość przy pomocy widelca, a następnie stopniowo dodawaj mąkę. Po zagnieceniu ciasto powinno być zwarte i elastyczne. Przykryj je na chwilę ściereczką lub ręcznikiem do wyrośnięcia.

W międzyczasie przygotuj farsz. Białą kiełbasę obierz z osłonki i wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, chrzanem oraz majerankiem. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na cienki placek. Wycinaj z niego kółka i wykładaj na nich po łyżce farszu mięsnego. Na koniec sklej dokładnie brzegi ciasta. Ulepione pierogi gotuj w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj z kleksem kwaśnej śmietany, skwarkami z boczku lub podsmażaną cebulką. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.