Pierogi to przysmak, którym Polacy zajadają się od wieków. Przyrządzamy je zarówno na święta, jak i bez okazji. Na przestrzeni lat powstało wiele przepisów, które do dziś są stosowane - jednym z nich jest staropolska receptura na pierogi św. Jacka. Danie to cieszy się popularnością ze względu na nietypowy farsz. Jak przygotować słynną potrawę? Podpowiadamy.
Dominikanin Jacek Odrowąż to osoba, której zawdzięczamy przepis na tradycyjne pierogi z farszem z białej kiełbasy. Danie to zasłużyło sobie nawet na oficjalne rozpoznanie, w 2010 roku bowiem wpisano je na listę produktów tradycyjnych w kategorii Gotowe dania i potrawy w woj. podkarpackim. Pierogi te cechuje prostota i szybkość wykonania, a także wyjątkowy smak, pogłębiony aromatem przypraw oraz sera twarogowego. Stanowią doskonały pomysł na smaczny i pożywny obiad dla całej rodziny.
Składniki na ciasto:
Składniki na farsz:
Zacznij od wykonania ciasta na pierogi. W dużej misce połącz rozdrobniony ser twarogowy, jajko i masło. Rozgnieć całość przy pomocy widelca, a następnie stopniowo dodawaj mąkę. Po zagnieceniu ciasto powinno być zwarte i elastyczne. Przykryj je na chwilę ściereczką lub ręcznikiem do wyrośnięcia.
W międzyczasie przygotuj farsz. Białą kiełbasę obierz z osłonki i wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, chrzanem oraz majerankiem. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na cienki placek. Wycinaj z niego kółka i wykładaj na nich po łyżce farszu mięsnego. Na koniec sklej dokładnie brzegi ciasta. Ulepione pierogi gotuj w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj z kleksem kwaśnej śmietany, skwarkami z boczku lub podsmażaną cebulką. Smacznego!