Babcie to wiedzą, młodzi niekoniecznie. Jakie zupy wychodzą najlepsze na żeberkach? Jedna zaskoczy

Podstawą każdej zupy jest oczywiście wywar. Często korzystamy ze zrobionego już wcześniej wywaru lub bulionu, często także wykorzystujemy rosół, jednak jeśli chcemy ugotować zupę od podstaw, warto wiedzieć, co na czym ugotować. Jakie zupy wychodzą najlepsze na żeberkach?

Zupa to zawsze świetny pomysł na posiłek. Utarło się przekonanie, że zupy jada się na obiad, jednak nic tak nie stawia na nogi i nie dodaje energii z samego rana, jak talerz pysznej, treściwej zupy. Bez względu na to, czy gotujemy pomidorową, czy może kapuśniak, zawsze podstawą jest wywar. 

Zobacz wideo

Jaki wywar do jakiej zupy? To już jest naprawdę złożona kwestia. Czasami wystarczy zwykły wywar warzywny, innym razem obowiązkowy jest wywar na wędzonce, jak w przypadku żurku lub zupy fasolowej. Jednak nie zawsze ugotujemy pyszną zupę na rosole lub lekkim bulionie. Jakie zupy wyjdą najlepsze na żeberkach?

Te zupy wychodzą najlepsze na żeberkach

Żeberka wieprzowe to idealna baza do wywaru na zupy, które powinny być intensywne w smaku. Raczej nie poleca się ich do wywaru na lekką zupę kalafiorową lub jarzynową (ale jak ktoś lubi, czemu nie). Baza z żeberek jest najlepsza do zup kwaśnych. Jeśli mamy w planach zupę ogórkową, kapuśniak lub góralką kwaśnicę, warto zadbać o solidną porcję żeberek. Oczywiście można dowolnie łączyć różne mięsa, to nawet polecamy - wówczas smak potrawy będzie bardziej złożony, jednak żeberka to zawsze podstawa. 

Na żeberkach świetnie wychodzi także pomidorowa i słodki kapuśniak. Słodki smak pomidorów lub przecieru pomidorowego idealnie współgra z intensywnym mięsnym wywarem i jeśli lubisz poczuć wyrazisty smak, lekkich bądź co bądź zup, postaw na żeberka.

Na żeberkach wychodzą także pyszne zupy inspirowane kuchnią azjatycką. Nie sposób nie wspomnieć także o wszelkich zupach mocno "mięsnych", które wymagają dodatkowego użycia bulionu. Można wymienić choćby zupę gulaszową, meksykańską lub zupę gyros, które są podwójnie mięsne - przepisy wymagają zalania podsmażonych kawałków mięsa bulionem, a najlepszy bulion do takich potraw jest oczywiście ugotowany na mięsie z kością, czyli na żeberkach. 

Zupą, która także wychodzi pyszna na żeberkach wieprzowych, jest także (uwaga, uwaga) rosół. Tak, jeśli dodasz do rosołu trochę żeberek, będzie naprawdę dużo smaczniejszy. Nie zapominaj jednak, by w tym przypadku żeberka były jedynie mięsnym dodatkiem. Inaczej smak wieprzowiny może dominować nad drobiem czy wołowiną. 

Jakie zupy nie wymagają mięsnego wywaru?

Odpowiedź brzmi - jeśli chcesz, to wszystkie. Jednak nie wszystko musisz gotować na intensywnym wywarze mięsnym. Wymienić można na przykład zupę kalafiorową, która jest lekka i delikatna. Inną zupą jest także zupa brokułowa lub jarzynowa. Należy wymienić także zupę pieczarkową i grzybową, które same w sobie są dość intensywne. Innym przykładem mogą być wegańskie flaczki z boczniaków lub zupę serową, czy czosnkową. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.