-
Haps
-
Jak przygotować
- Faworki z piekarnika zrobisz w kilka chwil. Kruche i smaczniejsze od tradycyjnych
Faworki z piekarnika zrobisz w kilka chwil. Kruche i smaczniejsze od tradycyjnych
Faworki na tłusty czwartek to niemal świętość. Przepis na faworki niby wszyscy znamy, ale umówmy się - jest czasochłonny. A jakby tak zrobić faworki bez długotrwałego smażenia? Jeśli chcesz zjeść naprawdę pyszne i kruche faworki, zrób je inaczej - przyda się piekarnik.
Faworki - przepis, bez którego nie może istnieć tłusty czwartek. Wiele osób nie czeka specjalnie do tłustego czwartku i przez cały karnawał zajada się pysznym chrustem. Jednak niekoniecznie trzeba je smażyć. Jak zrobić faworki z piekarnika? To prościzna, a wychodzą kruche i dużo smaczniejsze niż smażone w tłuszczu.
Faworki z piekarnika - lepsze niż tradycyjne
Składniki:
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 50 g masła
- 100 g kwaśnej śmietany
- 3 żółtka
- 2 pełne łyżki cukru pudru
- szczypta soli
Faworki z piekarnika - sposób wykonania:
- Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj żółtka, śmietanę, cukier oraz zimne masło. Zacznij siekać nożem, następnie energicznie zagnieć ciasto.
- Zagniecione ciasto uformuj w kulę i owiń folią spożywczą. Włóż do lodówki na pół godziny, by porządnie się schłodziło.
- Schłodzone ciasto przełóż na stolnicę lekko podsypaną mąką. Następnie rozwałkuj na bardzo cienki placek.
- Za pomocą ostrego noża wycinaj z ciasta podłużne paski. Na środku każdego z nich zrób nacięcie i przełóż jeden z końców, by powstał kształt faworka.
- Faworki z kruchego ciasta przełóż na blaszkę do pieczenia wyłożonej papierem. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni.
- Faworki piecz przez ok. 10 minut, aż będą rumiane i apetyczne. Po upieczeniu obsyp cukrem pudrem.