Faworki z piekarnika zrobisz w kilka chwil. Kruche i smaczniejsze od tradycyjnych

Faworki na tłusty czwartek to niemal świętość. Przepis na faworki niby wszyscy znamy, ale umówmy się - jest czasochłonny. A jakby tak zrobić faworki bez długotrwałego smażenia? Jeśli chcesz zjeść naprawdę pyszne i kruche faworki, zrób je inaczej - przyda się piekarnik.

Faworki - przepis, bez którego nie może istnieć tłusty czwartek. Wiele osób nie czeka specjalnie do tłustego czwartku i przez cały karnawał zajada się pysznym chrustem. Jednak niekoniecznie trzeba je smażyć. Jak zrobić faworki z piekarnika? To prościzna, a wychodzą kruche i dużo smaczniejsze niż smażone w tłuszczu.

Zobacz wideo

Faworki z piekarnika - lepsze niż tradycyjne

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g masła
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 3 żółtka
  • 2 pełne łyżki cukru pudru
  • szczypta soli

Faworki z piekarnika - sposób wykonania:

  1. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj żółtka, śmietanę, cukier oraz zimne masło. Zacznij siekać nożem, następnie energicznie zagnieć ciasto. 
  2. Zagniecione ciasto uformuj w kulę i owiń folią spożywczą. Włóż do lodówki na pół godziny, by porządnie się schłodziło. 
  3. Schłodzone ciasto przełóż na stolnicę lekko podsypaną mąką. Następnie rozwałkuj na bardzo cienki placek. 
  4. Za pomocą ostrego noża wycinaj z ciasta podłużne paski. Na środku każdego z nich zrób nacięcie i przełóż jeden z końców, by powstał kształt faworka. 
  5. Faworki z kruchego ciasta przełóż na blaszkę do pieczenia wyłożonej papierem. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. 
  6. Faworki piecz przez ok. 10 minut, aż będą rumiane i apetyczne. Po upieczeniu obsyp cukrem pudrem. 
Więcej o: