Ślimaczki z ciasta francuskiego nie mają sobie równych. W kategorii przekąsek wygrywają z innymi w przedbiegach. Robi się je szybko i bardzo łatwo. Wystarczy posmarować płaty ciasta, ułożyć na nich wybrane składniki, zawinąć i wstawić do piekarnika. Takie smakołyki na imprezach zwykle znikają ze stołu w pierwszej kolejności, a goście, zawiedzeni tym, że tak szybko zostały zjedzone, często domagają się więcej. Dzięki temu, że ich przygotowanie to przysłowiowa minuta osiem, nic nie stoi na przeszkodzie, by ekspresowo upiec kolejną partię.
Krótki czas przyrządzania sprawia, że ślimaczki z ciasta francuskiego to także idealna przekąska na co dzień. Świetnie sprawdzą się zarówno jako dodatek do lunchu do pracy, jak i dla dziecka do szkoły. Łapcie ten błyskawiczny przepis i patrzcie, jak ślimaczki znikają jeden po drugim.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie rozwiń na płasko. Polej keczupem lub koncentratem pomidorowym i dokładnie rozsmaruj. Ser żółty zetrzyj na tarce i posyp nim posmarowany płat ciasta francuskiego. Na serze ułóż wybraną przez siebie szynkę. Pokrój paprykę w słupki i poukładają ją na szynce. Składniki dopraw suszonym oregano, a następnie zwiń ciasto francuskie w wałeczek tak, by po pokrojeniu go każdy kawałek wyglądał jak ślimaczek.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i układaj na nim ślimaczki z ciasta francuskiego, zachowując odstępy. Możesz posmarować je jeszcze rozbełtanym jajkiem, żeby nabrały ładnego, złocistego koloru podczas pieczenia, ale nie jest to konieczne. Ślimaczki z ciasta francuskiego pieczemy przez około 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Taka przekąska jest już pyszna sama w sobie. Można ją jednak jeszcze trochę podkręcić i podać do niej np. sos czosnkowy, pomidorowy lub śmietanowo-koperkowy.