Ta przekąska jest tak prosta, że aż uśmiechniesz się pod nosem. Zasmakuje nawet marudom

Gdybyśmy mieli wybrać jedną przekąskę, która zawsze na imprezach znika jako pierwsza, byłyby to ślimaczki z ciasta francuskiego. Są hitem każdego spotkania i smakują nawet tym, którzy są dość wybredni i często kręcą nosem na jedzenie. Ze stołu znikają tak szybko, jak się na nim pojawiają. Na szczęście ich zrobienie zajmuje dosłownie parę minut, więc w każdej chwili można dorobić ich więcej, by zaspokoić głód gości.

Ślimaczki z ciasta francuskiego nie mają sobie równych. W kategorii przekąsek wygrywają z innymi w przedbiegach. Robi się je szybko i bardzo łatwo. Wystarczy posmarować płaty ciasta, ułożyć na nich wybrane składniki, zawinąć i wstawić do piekarnika. Takie smakołyki na imprezach zwykle znikają ze stołu w pierwszej kolejności, a goście, zawiedzeni tym, że tak szybko zostały zjedzone, często domagają się więcej. Dzięki temu, że ich przygotowanie to przysłowiowa minuta osiem, nic nie stoi na przeszkodzie, by ekspresowo upiec kolejną partię.

Zobacz wideo Czy boczek można podać atrakcyjnie? Można! Tym różom nikt się nie oprze

Krótki czas przyrządzania sprawia, że ślimaczki z ciasta francuskiego to także idealna przekąska na co dzień. Świetnie sprawdzą się zarówno jako dodatek do lunchu do pracy, jak i dla dziecka do szkoły. Łapcie ten błyskawiczny przepis i patrzcie, jak ślimaczki znikają jeden po drugim.

Przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego. Nawet maruderom zamkną usta

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • pół kostki starego sera żółtego, np. goudy,
  • 8 plasterków szynki,
  • pół papryki czerwonej,
  • koncentrat pomidorowy lub keczup do posmarowania,
  • suszone oregano,
  • opcjonalnie jajko.

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie rozwiń na płasko. Polej keczupem lub koncentratem pomidorowym i dokładnie rozsmaruj. Ser żółty zetrzyj na tarce i posyp nim posmarowany płat ciasta francuskiego. Na serze ułóż wybraną przez siebie szynkę. Pokrój paprykę w słupki i poukładają ją na szynce. Składniki dopraw suszonym oregano, a następnie zwiń ciasto francuskie w wałeczek tak, by po pokrojeniu go każdy kawałek wyglądał jak ślimaczek. 

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i układaj na nim ślimaczki z ciasta francuskiego, zachowując odstępy. Możesz posmarować je jeszcze rozbełtanym jajkiem, żeby nabrały ładnego, złocistego koloru podczas pieczenia, ale nie jest to konieczne. Ślimaczki z ciasta francuskiego pieczemy przez około 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Taka przekąska jest już pyszna sama w sobie. Można ją jednak jeszcze trochę podkręcić i podać do niej np. sos czosnkowy, pomidorowy lub śmietanowo-koperkowy.

Więcej o: