-
Haps
-
Jak przygotować
- Krokiety idealne na kolację. Zamiast naleśników wykorzystaj ten składnik, a zrobisz je w 10 minut
Krokiety idealne na kolację. Zamiast naleśników wykorzystaj ten składnik, a zrobisz je w 10 minut
Gdy słyszymy o krokietach, przed naszymi oczami ukazuje się nadziewany naleśnik. Jednak pod tą nazwą może się również ukrywać inny specjał, który wykonuje się znacznie szybciej. Zamiast mącznych placków wykorzystuje się coś innego, a w środku nie znajdzie się pieczarek. Ten przysmak jest idealny na kolację, a także śniadania.
Krokiety to popularny przysmak, który podawany jest zazwyczaj w towarzystwie zup. W moim domu nie robi się ich za często, bo wymagają dużych pokładów czasowych. Do ich zrobienia trzeba przygotować grzybny farsz i wysmażyć dużą porcję naleśników. Na szczęście niedawno natknęłam się na przepis, który sprawił, że klasyczną recepturę odstawiłam na bok.
Krokiety z chleba tostowego stały się hitem w moim domu. Zrobienie ich to dosłownie kilka minut, a do środka można włożyć cokolwiek się chce. Ja zdecydowałam się na szynkę i żółty ser. By całość była odpowiednio chrupiąca, warto zrobić panierkę z jajek i bułki tartej. Wysmażone i jeszcze ciepłe są idealne do wieczornej herbaty.
Przepis na krokiety z chleba tostowego
Składniki
- 8 kromek chleba tostowego,
- 8 plastrów ulubionej szynki,
- 8 plastrów sera żółtego,
- 2 jajka,
- 5 łyżek bułki tartej,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki,
- kilka łyżeczek ketchupu,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania
- Z każdej kromki chleba odetnij skórkę i za pomocą wałka delikatnie je rozpłaszcz. W taki sposób stworzysz cieńsze plastry pieczywa.
- Każdy kawałek wysmaruj dokładnie ketchupem, a na nim umieść szynkę i żółty ser.
- Tak przygotowane kromki zawiń w rulon, tworząc krokieta.
- Jajka wbij do miski i energicznie roztrzep z dodatkiem soli, pieprzu i słodkiej papryki. Na talerzu wysyp bułkę tartą.
- Przygotowane krokiety w pierwszej kolejności zamocz w jajku, a następnie w bułce.
- Na patelni rozgrzej olej, a gdy będzie odpowiednio ciepły, usmaż na nim chlebki. Smaż je z każdej strony na rumiany kolor.
- Gotowe podawaj z domowym sosem, smacznego!