Krokiety idealne na kolację. Zamiast naleśników wykorzystaj ten składnik, a zrobisz je w 10 minut

Gdy słyszymy o krokietach, przed naszymi oczami ukazuje się nadziewany naleśnik. Jednak pod tą nazwą może się również ukrywać inny specjał, który wykonuje się znacznie szybciej. Zamiast mącznych placków wykorzystuje się coś innego, a w środku nie znajdzie się pieczarek. Ten przysmak jest idealny na kolację, a także śniadania.

Krokiety to popularny przysmak, który podawany jest zazwyczaj w towarzystwie zup. W moim domu nie robi się ich za często, bo wymagają dużych pokładów czasowych. Do ich zrobienia trzeba przygotować grzybny farsz i wysmażyć dużą porcję naleśników. Na szczęście niedawno natknęłam się na przepis, który sprawił, że klasyczną recepturę odstawiłam na bok.

Zobacz wideo Panzanella

Krokiety z chleba tostowego stały się hitem w moim domu. Zrobienie ich to dosłownie kilka minut, a do środka można włożyć cokolwiek się chce. Ja zdecydowałam się na szynkę i żółty ser. By całość była odpowiednio chrupiąca, warto zrobić panierkę z jajek i bułki tartej. Wysmażone i jeszcze ciepłe są idealne do wieczornej herbaty.

Przepis na krokiety z chleba tostowego

Składniki

  • 8 kromek chleba tostowego,
  • 8 plastrów ulubionej szynki,
  • 8 plastrów sera żółtego,
  • 2 jajka,
  • 5 łyżek bułki tartej,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • kilka łyżeczek ketchupu,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Z każdej kromki chleba odetnij skórkę i za pomocą wałka delikatnie je rozpłaszcz. W taki sposób stworzysz cieńsze plastry pieczywa.
  2. Każdy kawałek wysmaruj dokładnie ketchupem, a na nim umieść szynkę i żółty ser.
  3. Tak przygotowane kromki zawiń w rulon, tworząc krokieta.
  4. Jajka wbij do miski i energicznie roztrzep z dodatkiem soli, pieprzu i słodkiej papryki. Na talerzu wysyp bułkę tartą.
  5. Przygotowane krokiety w pierwszej kolejności zamocz w jajku, a następnie w bułce.
  6. Na patelni rozgrzej olej, a gdy będzie odpowiednio ciepły, usmaż na nim chlebki. Smaż je z każdej strony na rumiany kolor.
  7. Gotowe podawaj z domowym sosem, smacznego!
Więcej o: