Gulasz w tym wydaniu może zaskakiwać smakiem i sposobem podania. Znajdziesz w nim mięso, lecz nie jest to wołowina, czy wieprzowina. Zaserwowany ze śmietaną i pieczywem jest wprost palce lizać. Zapisz ten przepis, bo będziesz wykonywać go bardzo często.
Fot. Shutterstock, Joanna Dorota
REKLAMA
REKLAMA
Kiszona kapusta wykorzystywana jest w naszych kuchniach do wielu smakowitych potraw. Można z niej zrobić nie tylko danie główne, a także dodatki takie jak sałatki. Najczęściej zajadamy się nią, gdy robimy kapuśniak lub paszteciki. Jej smak możemy również wyczuć w pierogach, a do tego jest głównym składnikiem tak znanego bigosu.
REKLAMA
Zobacz wideo Słoik ze zdrowiem - domowa kapusta kiszona
Oprócz tych wymienionych dań można z niej również zrobić gulasz. Nie jest to jednak byle jakie danie. Oprócz kapusty skrywa w sobie rybę, a dokładniej dorsza. Podsmażone kawałki wymieszane są z bulionem i cebulą, a na koniec oprószone przyprawami. Taką potrawę podaje się z ziemniakami, ryżem, śmietaną lub pieczywem.
Przepis na rybny gulasz szegedyński z kiszoną kapustą
Składniki
500 g dorsza,
500 g kiszonej kapusty,
4 cebule,
500 ml bulionu,
2 łyżeczki mielonego kminku,
łyżka słodkiej papryki w proszku,
pół łyżeczki ostrej papryki,
100 ml kwaśnej śmietany,
3 łyżki oleju,
4 ząbki czosnku,
sól,
pieprz.
Sposób przygotowania
Rybę pokrój w kostkę i przypraw ją solą i pieprzem z każdej strony. Odstaw ją na bok na kilka minut.
W garnku rozgrzej olej, wrzuć rybę i delikatnie podsmaż do zarumienienia.
Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Dorzuć do mięsa, podsmażaj do momentu, aż cebula stanie się złota.
Do warzyw i ryby dorzuć obie papryki, kminek i dokładnie wszystko wymieszaj. Dolej teraz połowę bulionu i duś wszystko przez następne 10 minut.
W tym czasie zajmij się kapustą. Przenieś ją do miski i wypłucz w zimnej wodzie. Następnie dokładnie wyciśnij z niej nadmiar wody i posiekaj na drobniejsze kawałki.
Przygotowaną kapustę dorzuć do garnka, wlej drugą część bulionu i ponownie duś wszystko przez 45 minut.
Gdy kapusta stanie się miękka, dopraw ją solą, pieprzem. Przed podaniem udekoruj porcje kleksem kwaśnej śmietany, podawaj ze świeżym pieczywem.