• Link został skopiowany

Kiszona kapusta nie tylko w kapuśniaku. Dodaj ją do gulaszu, wrzuć to mięso i podaj rodzinie

Gulasz w tym wydaniu może zaskakiwać smakiem i sposobem podania. Znajdziesz w nim mięso, lecz nie jest to wołowina, czy wieprzowina. Zaserwowany ze śmietaną i pieczywem jest wprost palce lizać. Zapisz ten przepis, bo będziesz wykonywać go bardzo często.
Gulasz
Fot. Shutterstock, Joanna Dorota

Kiszona kapusta wykorzystywana jest w naszych kuchniach do wielu smakowitych potraw. Można z niej zrobić nie tylko danie główne, a także dodatki takie jak sałatki. Najczęściej zajadamy się nią, gdy robimy kapuśniak lub paszteciki. Jej smak możemy również wyczuć w pierogach, a do tego jest głównym składnikiem tak znanego bigosu.

Zobacz wideo Słoik ze zdrowiem - domowa kapusta kiszona

Oprócz tych wymienionych dań można z niej również zrobić gulasz. Nie jest to jednak byle jakie danie. Oprócz kapusty skrywa w sobie rybę, a dokładniej dorsza. Podsmażone kawałki wymieszane są z bulionem i cebulą, a na koniec oprószone przyprawami. Taką potrawę podaje się z ziemniakami, ryżem, śmietaną lub pieczywem.

Przepis na rybny gulasz szegedyński z kiszoną kapustą

Składniki

  • 500 g dorsza,
  • 500 g kiszonej kapusty,
  • 4 cebule,
  • 500 ml bulionu,
  • 2 łyżeczki mielonego kminku,
  • łyżka słodkiej papryki w proszku,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • 100 ml kwaśnej śmietany,
  • 3 łyżki oleju,
  • 4 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Rybę pokrój w kostkę i przypraw ją solą i pieprzem z każdej strony. Odstaw ją na bok na kilka minut.
  2. W garnku rozgrzej olej, wrzuć rybę i delikatnie podsmaż do zarumienienia.
  3. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Dorzuć do mięsa, podsmażaj do momentu, aż cebula stanie się złota.
  4. Do warzyw i ryby dorzuć obie papryki, kminek i dokładnie wszystko wymieszaj. Dolej teraz połowę bulionu i duś wszystko przez następne 10 minut.
  5. W tym czasie zajmij się kapustą. Przenieś ją do miski i wypłucz w zimnej wodzie. Następnie dokładnie wyciśnij z niej nadmiar wody i posiekaj na drobniejsze kawałki.
  6. Przygotowaną kapustę dorzuć do garnka, wlej drugą część bulionu i ponownie duś wszystko przez 45 minut.
  7. Gdy kapusta stanie się miękka, dopraw ją solą, pieprzem. Przed podaniem udekoruj porcje kleksem kwaśnej śmietany, podawaj ze świeżym pieczywem.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: