-
Haps
-
Jak przygotować
- Kiszona kapusta nie tylko w kapuśniaku. Dodaj ją do gulaszu, wrzuć to mięso i podaj rodzinie
Kiszona kapusta nie tylko w kapuśniaku. Dodaj ją do gulaszu, wrzuć to mięso i podaj rodzinie
Gulasz w tym wydaniu może zaskakiwać smakiem i sposobem podania. Znajdziesz w nim mięso, lecz nie jest to wołowina, czy wieprzowina. Zaserwowany ze śmietaną i pieczywem jest wprost palce lizać. Zapisz ten przepis, bo będziesz wykonywać go bardzo często.
Kiszona kapusta wykorzystywana jest w naszych kuchniach do wielu smakowitych potraw. Można z niej zrobić nie tylko danie główne, a także dodatki takie jak sałatki. Najczęściej zajadamy się nią, gdy robimy kapuśniak lub paszteciki. Jej smak możemy również wyczuć w pierogach, a do tego jest głównym składnikiem tak znanego bigosu.
Zobacz wideo Słoik ze zdrowiem - domowa kapusta kiszona
Oprócz tych wymienionych dań można z niej również zrobić gulasz. Nie jest to jednak byle jakie danie. Oprócz kapusty skrywa w sobie rybę, a dokładniej dorsza. Podsmażone kawałki wymieszane są z bulionem i cebulą, a na koniec oprószone przyprawami. Taką potrawę podaje się z ziemniakami, ryżem, śmietaną lub pieczywem.
Przepis na rybny gulasz szegedyński z kiszoną kapustą
Składniki
- 500 g dorsza,
- 500 g kiszonej kapusty,
- 4 cebule,
- 500 ml bulionu,
- 2 łyżeczki mielonego kminku,
- łyżka słodkiej papryki w proszku,
- pół łyżeczki ostrej papryki,
- 100 ml kwaśnej śmietany,
- 3 łyżki oleju,
- 4 ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Rybę pokrój w kostkę i przypraw ją solą i pieprzem z każdej strony. Odstaw ją na bok na kilka minut.
- W garnku rozgrzej olej, wrzuć rybę i delikatnie podsmaż do zarumienienia.
- Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Dorzuć do mięsa, podsmażaj do momentu, aż cebula stanie się złota.
- Do warzyw i ryby dorzuć obie papryki, kminek i dokładnie wszystko wymieszaj. Dolej teraz połowę bulionu i duś wszystko przez następne 10 minut.
- W tym czasie zajmij się kapustą. Przenieś ją do miski i wypłucz w zimnej wodzie. Następnie dokładnie wyciśnij z niej nadmiar wody i posiekaj na drobniejsze kawałki.
- Przygotowaną kapustę dorzuć do garnka, wlej drugą część bulionu i ponownie duś wszystko przez 45 minut.
- Gdy kapusta stanie się miękka, dopraw ją solą, pieprzem. Przed podaniem udekoruj porcje kleksem kwaśnej śmietany, podawaj ze świeżym pieczywem.