Kiszona kapusta nie tylko w kapuśniaku. Dodaj ją do gulaszu, wrzuć to mięso i podaj rodzinie

Gulasz w tym wydaniu może zaskakiwać smakiem i sposobem podania. Znajdziesz w nim mięso, lecz nie jest to wołowina, czy wieprzowina. Zaserwowany ze śmietaną i pieczywem jest wprost palce lizać. Zapisz ten przepis, bo będziesz wykonywać go bardzo często.

Kiszona kapusta wykorzystywana jest w naszych kuchniach do wielu smakowitych potraw. Można z niej zrobić nie tylko danie główne, a także dodatki takie jak sałatki. Najczęściej zajadamy się nią, gdy robimy kapuśniak lub paszteciki. Jej smak możemy również wyczuć w pierogach, a do tego jest głównym składnikiem tak znanego bigosu.

Zobacz wideo Słoik ze zdrowiem - domowa kapusta kiszona

Oprócz tych wymienionych dań można z niej również zrobić gulasz. Nie jest to jednak byle jakie danie. Oprócz kapusty skrywa w sobie rybę, a dokładniej dorsza. Podsmażone kawałki wymieszane są z bulionem i cebulą, a na koniec oprószone przyprawami. Taką potrawę podaje się z ziemniakami, ryżem, śmietaną lub pieczywem.

Przepis na rybny gulasz szegedyński z kiszoną kapustą

Składniki

  • 500 g dorsza,
  • 500 g kiszonej kapusty,
  • 4 cebule,
  • 500 ml bulionu,
  • 2 łyżeczki mielonego kminku,
  • łyżka słodkiej papryki w proszku,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • 100 ml kwaśnej śmietany,
  • 3 łyżki oleju,
  • 4 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Rybę pokrój w kostkę i przypraw ją solą i pieprzem z każdej strony. Odstaw ją na bok na kilka minut.
  2. W garnku rozgrzej olej, wrzuć rybę i delikatnie podsmaż do zarumienienia.
  3. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Dorzuć do mięsa, podsmażaj do momentu, aż cebula stanie się złota.
  4. Do warzyw i ryby dorzuć obie papryki, kminek i dokładnie wszystko wymieszaj. Dolej teraz połowę bulionu i duś wszystko przez następne 10 minut.
  5. W tym czasie zajmij się kapustą. Przenieś ją do miski i wypłucz w zimnej wodzie. Następnie dokładnie wyciśnij z niej nadmiar wody i posiekaj na drobniejsze kawałki.
  6. Przygotowaną kapustę dorzuć do garnka, wlej drugą część bulionu i ponownie duś wszystko przez 45 minut.
  7. Gdy kapusta stanie się miękka, dopraw ją solą, pieprzem. Przed podaniem udekoruj porcje kleksem kwaśnej śmietany, podawaj ze świeżym pieczywem.
Więcej o: