-
Haps
-
Jak przygotować
- Warstwowe ciasto na biszkopcie. Smakuje jak popularny batonik, a blacha znika w kilka minut
Warstwowe ciasto na biszkopcie. Smakuje jak popularny batonik, a blacha znika w kilka minut
Słodycze uwielbiają wszyscy. Zajadamy się nimi o każdej porze dnia i nocy, są deserem, podwieczorkiem, a dla niektórych śniadaniem. By cały czas mieć w lodówce coś awaryjnego, proponujemy zrobić to ciasto. Chociaż od razu uprzedzamy, że może zniknąć w kilka minut.
Ciasto kakaowo-orzechowe łączy w sobie wszystko to, co jest najlepsze. Można w nim posmakować miękkiego biszkoptu, chrupiącej masy i delikatnego kremu. Jest warstwowe, a każdy poziom zaskakuje czymś innym. Jego smak przypomina znany nam batonik, dzięki czemu jest tak uwielbiane. Składa się ono z kakaowego biszkopta, masy śmietankowej, masy czekoladowej oraz wkładki z batoników. Ciasto jest ciekawe w smaku, wysokie i świetnie prezentuje się na stole.
Zobacz wideo Tarta czekoladowa ze słonym karmelem [PRZEPIS]
Przepis na warstwowe ciasto kakaowo-orzechowe
Składniki na biszkopt kakaowy
- 150 g mąki pszennej,
- 70 g kakao,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- 7 jajek,
- 200 g drobnego cukru,
- łyżka oleju.
Składniki na nadzienie
- 5 białek,
- 200 g cukru,
- 250 g wafelków orzechowych,
- 100 g orzechów włoskich,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Składniki na krem
- 700 ml śmietanki 30%,
- 300 g serka mascarpone,
- opakowanie bitej śmietany w proszku,
- 2 łyżki drobnego cukru,
- 3 łyżki kremu czekoladowego.
Składniki na polewę
- tabliczka mlecznej czekolady,
- 100 ml śmietanki 30%,
- 2 garści posiekanych orzeszków włoskich.
Sposób przygotowania
- Pierwszym krokiem jest zrobienie biszkoptu. Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę. Cały czas mieszając, dodawaj cukier. Zmiksuj wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Zmniejsz obroty miksera i dodawaj wcześniej oddzielone żółtka. Pod koniec miksowania dodaj olej i ponownie wszystko wymieszaj.
- Do powstałej masy przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną połączoną z kakao. Za pomocą szpatułki delikatnie wszystko wmieszaj.
- Gotową masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Wstaw do nagrzanego do 175°C piekarnika. Piecz przez około 20 minut do suchego patyczka.
- Po wypieczeniu odłóż biszkopt do przestudzenia, później podziel go na dwa równe placki.
- Gdy biszkopt jest gotowy, czas na zrobienie nadzienia. Białka ubij, następnie dodawaj cukier i wymieszaj wszystko na szklistą masę.
- Wafelki pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do białek, dodaj mąkę ziemniaczaną i wszystko z sobą wymieszaj. Gotową masę przełóż do blaszki, o tych samych rozmiarach co biszkopt i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz około 20 minut.
- Podczas pieczenia przyrządź krem. Śmietankę przelej do miski, dodaj serek mascarpone, bitą śmietanę i cukier puder. Całość zmiksuj na puszystą maskę.
- Krem podziel na dwie równe części. Do jednej z nich dodaj krem czekoladowy i dokładnie wymieszaj.
- Na sam koniec została do zrobienia polewa. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i wymieszaj ją z kremówką. Orzechy drobno posiekaj.
- Ostatnim krokiem jest złożenie wszystkiego w całość. Na pierwszym biszkopcie rozprowadź krem czekoladowy. Na kremie ułóż warstwę z wafelkami, następnie wyłóż na niej krem śmietankowy.
- Na tym kremie ułóż drugi blat biszkopta. Na wierzch wylej polewę i posyp wszystko orzeszkami. Gotowe ciasto włóż do lodówki na 3 godziny.