Warstwowe ciasto na biszkopcie. Smakuje jak popularny batonik, a blacha znika w kilka minut

Słodycze uwielbiają wszyscy. Zajadamy się nimi o każdej porze dnia i nocy, są deserem, podwieczorkiem, a dla niektórych śniadaniem. By cały czas mieć w lodówce coś awaryjnego, proponujemy zrobić to ciasto. Chociaż od razu uprzedzamy, że może zniknąć w kilka minut.

Ciasto kakaowo-orzechowe łączy w sobie wszystko to, co jest najlepsze. Można w nim posmakować miękkiego biszkoptu, chrupiącej masy i delikatnego kremu. Jest warstwowe, a każdy poziom zaskakuje czymś innym. Jego smak przypomina znany nam batonik, dzięki czemu jest tak uwielbiane. Składa się ono z kakaowego biszkopta, masy śmietankowej, masy czekoladowej oraz wkładki z batoników. Ciasto jest ciekawe w smaku, wysokie i świetnie prezentuje się na stole.

Zobacz wideo Tarta czekoladowa ze słonym karmelem [PRZEPIS]

Przepis na warstwowe ciasto kakaowo-orzechowe

Składniki na biszkopt kakaowy

  • 150 g mąki pszennej,
  • 70 g kakao,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 7 jajek,
  • 200 g drobnego cukru,
  • łyżka oleju.

Składniki na nadzienie

  • 5 białek,
  • 200 g cukru,
  • 250 g wafelków orzechowych,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej.

Składniki na krem

  • 700 ml śmietanki 30%,
  • 300 g serka mascarpone,
  • opakowanie bitej śmietany w proszku,
  • 2 łyżki drobnego cukru,
  • 3 łyżki kremu czekoladowego.

Składniki na polewę

  • tabliczka mlecznej czekolady,
  • 100 ml śmietanki 30%,
  • 2 garści posiekanych orzeszków włoskich.

Sposób przygotowania

  1. Pierwszym krokiem jest zrobienie biszkoptu. Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę. Cały czas mieszając, dodawaj cukier. Zmiksuj wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj wcześniej oddzielone żółtka. Pod koniec miksowania dodaj olej i ponownie wszystko wymieszaj.
  3. Do powstałej masy przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną połączoną z kakao. Za pomocą szpatułki delikatnie wszystko wmieszaj.
  4. Gotową masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Wstaw do nagrzanego do 175°C piekarnika. Piecz przez około 20 minut do suchego patyczka.
  5. Po wypieczeniu odłóż biszkopt do przestudzenia, później podziel go na dwa równe placki.
  6. Gdy biszkopt jest gotowy, czas na zrobienie nadzienia. Białka ubij, następnie dodawaj cukier i wymieszaj wszystko na szklistą masę.
  7. Wafelki pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do białek, dodaj mąkę ziemniaczaną i wszystko z sobą wymieszaj. Gotową masę przełóż do blaszki, o tych samych rozmiarach co biszkopt i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz około 20 minut.
  8. Podczas pieczenia przyrządź krem. Śmietankę przelej do miski, dodaj serek mascarpone, bitą śmietanę i cukier puder. Całość zmiksuj na puszystą maskę.
  9. Krem podziel na dwie równe części. Do jednej z nich dodaj krem czekoladowy i dokładnie wymieszaj.
  10. Na sam koniec została do zrobienia polewa. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i wymieszaj ją z kremówką. Orzechy drobno posiekaj.
  11. Ostatnim krokiem jest złożenie wszystkiego w całość. Na pierwszym biszkopcie rozprowadź krem czekoladowy. Na kremie ułóż warstwę z wafelkami, następnie wyłóż na niej krem śmietankowy.
  12. Na tym kremie ułóż drugi blat biszkopta. Na wierzch wylej polewę i posyp wszystko orzeszkami. Gotowe ciasto włóż do lodówki na 3 godziny.
Więcej o: