• Link został skopiowany

Jak zrobić najlepsze schabowe pod słońcem? Dodaj do nich dwa extra składniki, a bliscy zapieją z zachwytu

Polacy uwielbiają domowe schabowe. Jednak klasyczne przepisy często się nudzą. Na szczęście można je w bardzo łatwy sposób modyfikować. Podajmy super przepisy na odnowioną wersję starego dobrego schabowego.
Jak zrobić najlepsze schabowe pod słońcem? Dodaj do nich dwa extra składniki, a bliscy zapieją z zachwytu. Zdjęcie ilustracyjne
istock / EzumeImages

Kotlety schabowe z pieczarkami i serem - danie dla całej rodziny

Kotlety schabowe z pieczarkami i serem to znakomity sposób na urozmaicenie rodzinnego posiłku. Co ważne, do przygotowania takiego obiadu będziemy potrzebować tylko kilku prostych składników, które tworzą ze sobą spójną całość. Każdy miłośnik schabowego powinien przygotować nasze kotlety choć jeden raz w życiu. Oto pierwszy z nich:

Składniki:

  • 500 g schabu bez kości
  • 1-2 jajka
  • bułka tarta
  • mąka
  • sól, pieprz
  • 300 g pieczarek
  • 1-2 cebule
  • 150 g tartego sera żółtego
  • olej 
  • opcjonalnie masło klarowane

Wykonanie:

  • Mięso pokrój na kotlety. Roztłucz tłuczkiem.
  • Mięso dopraw przyprawami. Później obtocz je w mące, jajku i bułce tartej.
  • Usmaż schabowe na oleju.
  • Pieczarki umyj i pokrój.
  • Cebule obierz i posiekaj.
  • Usmaż grzyby z cebulą na oleju lub maśle klarowanym.
  • Dopraw przyprawami.
  • Pieczarki z cebulą ułóż na kotletach.
  • Posyp danie serem żółtym.
  • Ułóż kotlety w naczyniu żaroodpornym. Piecz przez 10-15 minut.

Schab z pieczarkami i serem w piekarniku - jeszcze prostszy i szybszy przepis

Schab z pieczarkami i serem w piekarniku to jeszcze szybszy sposób na obiad dla całej rodziny. Kotlety wystarczy tylko podsmażyć, a później zapiec w piekarniku. To duża oszczędność czasu. Pamiętaj, aby wybrać ładny kawałek mięsa lekko przerośnięty tłuszczem, wtedy kotlety będą jeszcze smaczniejsze.

Schab z pieczarkami i serem - przepis:

Składniki:

  • 8 kotletów ze schabu
  • 250 g pieczarek
  • 250 g sera żółtego
  • 4 ogórki korniszony
  • 3-4 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
  • 1 cebula
  • odrobina masła
  • musztarda + ketchup
  • olej

Wykonanie:

  • Kotlety rozbij tłuczkiem.
  • Następnie natrzyj je przyprawami.
  • Obsmaż delikatnie mięso.
  • Cebule obierz i poszatkuj.
  • Pieczarki umyj i zetrzyj na tarce.
  • Cebulę i grzyby podsmaż na oleju.
  • Ser zetrzyj na tarce i wymieszaj z majonezem.
  • Mięso umieść na blasze do pieczenia. Wcześniej wyłóż ją papierem do pieczenia.
  • Posmaruj kotlety ketchupem i musztardą. Ułóż na nich pokrojone ogórki. Dodaj cebulę z pieczarkami i odrobinę masła. Dodaj na koniec ser wymieszany z majonezem.
  • Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 30-40 minut.
Zobacz wideo Kotlet wołowy a la schabowy

Roladki schabowe z serem i pieczarkami z czosnkiem

Co można zrobić zamiast kotleta schabowego? Roladki schabowe z serem i pieczarkami to jeszcze ciekawszy pomysł na pyszny obiad. Roladki można podawać zarówno z ziemniakami, ryżem, jak i kaszą. Jak je zrobić? Prosty przepis znajdziesz poniżej.

Kieszonki schabowe z pieczarkami i serem - przepis:

Składniki:

  • kilogram schabu bez kości dobrej jakości
  • sól, pieprz, czosnek suszony, bazylia suszona
  • olej
  • 500 g pieczarek
  • 1-2 cebule
  • kilka plasterków sera

Składniki na panierkę:

  • bułka tarta
  • jajka
  • mąka pszenna

Wykonanie:

  • Mięso pokrój na plastry i roztłucz tłuczkiem.
  • Posyp je przyprawami.
  • Pieczarki umyj i drobno pokrój.
  • Cebulę obierz i pokrój w małą kostkę.
  • Pieczarki i cebulę dopraw przyprawami i usmaż.
  • Połóż na kotlety ser i pieczarki z cebulą.
  • Zwiń roladki. Możesz spiąć mięso wykałaczkami.
  • Wykonaj panierkę. Roladki obtocz w mące, w jajku i w bułce tartej.
  • Usmaż roladki na patelni.
  • Później przygotuj formę do pieczenia. Wyłóż ją papierem do pieczenia i ułóż roladki w środku.
  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz przez 30-40 minut.

Zobacz też: Pierogi galicyjskie zachwycają smakiem nadzienia. Soczysty farsz to ich największy atut

Więcej o: