Dobry przepis na ciasto drożdżowe powinien znać każdy. Okazuje się, że przygotowanie takich wypieków wcale nie jest trudne. Co zrobić, by ciasto drożdżowe było puszyste i miękkie? Podpowiadamy.
fot.istock/Vima
REKLAMA
REKLAMA
Sekret idealnego ciasta drożdżowego tkwi w jednym składniku. Wystarczy dodać łyżkę tego płynu, by cieszyć się pysznymi bułeczkami, spodem do pizzy czy plackami. Oto rozwiązanie tajemnicy.
REKLAMA
Zobacz wideo Chińskie bułeczki - wariacja na temat drożdżówek
Dodaj ocet do ciasta drożdżowego. Efekt cię zaskoczy
Ciasto drożdżowe jest niezwykle smaczne, uniwersalne i bardzo proste w przygotowaniu. Z tego rodzaju ciasta może powstać wiele wypieków, zarówno na słono, jak i słodko. Najlepszą słodką propozycją są oczywiście drożdżówki. Aby wyszły obłędne, wystarczy dodać łyżkę octu. Dzięki temu dodatkowi będą rosły jak szalone.
Przepis na drożdżówki z octem. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
Do miski wrzuć drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru. Dodaj połowę mleka i dokładnie wymieszaj. Odstaw na kilka minut.
W międzyczasie do innej miski wbij jedno jajko, dodaj wszystkie żółtka i pozostały cukier. Z pomocą ubij całość na puszystą masę.
Do rozczynu przesiej pozostałą ilość mąki, dodaj ubitą masę i zacznij wyrabiać. Powoli dodawaj płynne masło, a następnie dolej łyżkę octu. Po chwili ciasto powinno zacząć odchodzić od rąk. To znak, że możesz przykryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Dodatek octu sprawi, że ciasto będzie mieć dużą objętość.
Po godzinie wyrób ciasto ponownie. Odrywaj po kawałku i uformuj z każdego lekko spłaszczoną kulę. Teraz wedle uznania możesz wypełnić je ulubionym nadzieniem. Jeśli zdecydujesz się na nadzienie, dokładnie zlep ciasto i ułóż na blaszce wyłożonej papierem złączeniem do dołu.
Uformowane drożdżówki przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny.
Piecz w 180 stopniach nie dłużej niż 20 minut. Smacznego!