• Link został skopiowany

Wystarczy łyżka tego płynu, by ciasto drożdżowe rosło jak szalone. Co najlepsze, masz go w kuchni

Dobry przepis na ciasto drożdżowe powinien znać każdy. Okazuje się, że przygotowanie takich wypieków wcale nie jest trudne. Co zrobić, by ciasto drożdżowe było puszyste i miękkie? Podpowiadamy.
Ciasto drożdżowe (zdjęcie ilustracyjne)
fot.istock/Vima

Sekret idealnego ciasta drożdżowego tkwi w jednym składniku. Wystarczy dodać łyżkę tego płynu, by cieszyć się pysznymi bułeczkami, spodem do pizzy czy plackami. Oto rozwiązanie tajemnicy.  

Zobacz wideo Chińskie bułeczki - wariacja na temat drożdżówek

Dodaj ocet do ciasta drożdżowego. Efekt cię zaskoczy 

Ciasto drożdżowe jest niezwykle smaczne, uniwersalne i bardzo proste w przygotowaniu. Z tego rodzaju ciasta może powstać wiele wypieków, zarówno na słono, jak i słodko. Najlepszą słodką propozycją są oczywiście drożdżówki. Aby wyszły obłędne, wystarczy dodać łyżkę octu. Dzięki temu dodatkowi będą rosły jak szalone.  

Składniki: 

  • 30 g drożdży w kawałku, 
  • 500 g mąki pszennej, najlepiej typu 650, 
  • 250 ml mleka, 
  • 100 g cukru, 
  • 5 żółtek, 
  • 1 całe jajko
  • 100 g roztopionego, przestudzonego masła, 
  • 1 łyżka octu 9 proc.,
  • ulubiony dodatek: dżem, powidła, czekolada, owoce. 

Przepis na drożdżówki z octem. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wrzuć drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru. Dodaj połowę mleka i dokładnie wymieszaj. Odstaw na kilka minut. 
  2. W międzyczasie do innej miski wbij jedno jajko, dodaj wszystkie żółtka i pozostały cukier. Z pomocą ubij całość na puszystą masę. 
  3. Do rozczynu przesiej pozostałą ilość mąki, dodaj ubitą masę i zacznij wyrabiać. Powoli dodawaj płynne masło, a następnie dolej łyżkę octu. Po chwili ciasto powinno zacząć odchodzić od rąk. To znak, że możesz przykryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Dodatek octu sprawi, że ciasto będzie mieć dużą objętość. 
  4. Po godzinie wyrób ciasto ponownie. Odrywaj po kawałku i uformuj z każdego lekko spłaszczoną kulę. Teraz wedle uznania możesz wypełnić je ulubionym nadzieniem. Jeśli zdecydujesz się na nadzienie, dokładnie zlep ciasto i ułóż na blaszce wyłożonej papierem złączeniem do dołu. 
  5. Uformowane drożdżówki przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny. 
  6. Piecz w 180 stopniach nie dłużej niż 20 minut. Smacznego! 

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: