Jak zrobić dewolaje z serem i pieczarkami? Ten przepis zapewni Ci kulinarny sukces!
Jak zrobić dewolaje z serem i pieczarkami? To naprawdę proste. Poradzą sobie z nimi nawet kulinarni amatorzy. Co ważne, zamiast pieczarek możemy użyć leśnych grzybów. Najlepiej takich, które zbierzemy własnoręcznie podczas spaceru w lesie.
Dewolaje z serem i pieczarkami - przepis:
Składniki:
- duży filet z kurczaka
- sól, pieprz - do smaku
- 200 g pieczarek
- olej
- 5 plastrów sera
- 3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- mąka
- bułka tarta
Wykonanie:
- Podziel mięso na kotlety. Rozbij je. Następnie, przejdź do posypania przyprawami.
- Pieczarki obierz, umyj i pokrój w plastry. Usmaż je na patelni. Poczekaj, aż sok wyparuje.
- Dopraw grzyby solą i pieprzem i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Na mięsie ułóż po kawałku sera. Dodaj pieczarki. Zwiń kotlety.
- Obtocz kotlety w mące, jajku i bułce tartej.
- Usmaż dewolaje na głębokim rozgrzanym oleju (opcjonalnie można usmażyć je we frytkownicy).
Zobacz wideo To nie herezja, a przepyszne kotlety. Główny składnik was zszokuje
Dewolaje z masłem, serem i świeżą natką pietruszki. Ten aromat powali!
Dewolaje z masłem, serem i dodatkiem zielonej pietruszki to jest coś! Proste, ale mega efektowne. Aromat i smak same się obronią! Zróbcie je na niedzielę, a nie pożałujecie.
Przepis na dewolaje z serem i natką pietruszki:
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz
- odrobina masła
- 2 jaja
- bułka tarta
- mąka
- ser
Wykonanie:
- Mięso pokrój na kotlety. Rozbij je.
- Posyp do smaku przyprawami.
- Na mięsie ułóż masło, posiekaną natkę pietruszki i kawałek sera. Zwiń każdy kotlet.
- Wykonaj panierkę. Obtocz dewolaje w mące, jajku i bułce tartej.
- Rozgrzej dobrze olej. Przystąp do smażenia kotletów.
Jak zrobić dewolaje z serem i ogórkiem? Ten przepis może Was zaskoczyć!
Jak zrobić dewolaje z serem i ogórkiem? To połączenie może zaskakiwać. Jednak warto wiedzieć, że ogórki konserwowe dodadzą kotletom chrupkości i soczystości. Oto prosty przepis na to przepyszne danie:
Składniki:
- 8 kotletów schabowych
- 200 g sera żółtego
- sól, pieprz, papryka słodka
- 2 jaja
- olej
- bułka tarta
- ogórki konserwowe
Wykonanie:
- Kotlety obtłucz z każdej strony.
- Dopraw przyprawami.
- Ser i ogórki pokrój na słupki.
- Słupki porozkładaj na mięsie.
- Zwiń dewolaje.
- Tak przygotowane roladki obtocz w jajku i w bułce tartej.
- Rozgrzej dobrze olej i usmaż je z każdej strony.
Zobacz też: Fenomenalny kurczak z grilla w ziołach to hit na majówkowe party. Jak go zrobić? To banalnie proste