• Link został skopiowany

Minęło 10 lat, zanim babcia zdradziła mi, co dodaje do pomidorowej. Jej zupa była najlepsza

Jest takie powiedzenie "Nie jestem zupą pomidorową, żeby mnie wszyscy lubili". I rzeczywiście coś w tym jest, bo chyba nie znam osoby, które by kręciły na nią nosem. Ba! Pomidorowa pojawia się nawet w dziecięcych menu w restauracjach. Ja też chciałam nauczyć się robić pyszną pomidorówkę, więc przez 10 lat próbowałam wyciągnąć z babci jej sekret. W końcu mi się udało i już wiem, jak zrobić zupę pomidorową, żeby kubki smakowe wystrzeliły w kosmos.
Zupa pomidorowa
VG Foto /Shutterstock

Zupa pomidorowa - przepis, który otula nasze serce i duszę niczym ciepły kocyk, dla wielu z nas jest też niezwykle przyjemnym wspomnieniem dziecięcych lat. To obiad, który na pozór wydaje się najbardziej zwyczajny na świecie, jednak umówmy się - kiedy wracamy z pracy lub szkoły i wiemy, że na obiad jest pomidorowa, od razu czujemy wdzięczność, że ktoś kiedyś wymyślił ten przepis.

No właśnie, przepis na pomidorową to jedna z tych receptur, która w każdym domu jest nieco inna. Niektórzy robią pomidorową na rosole, inni gotują specjalny wywar, jedni stosują koncentrat, inni z kolei domowy przecier lub świeże pomidory. Są i tacy, którzy wcześniej je pieką, by zupa miała jeszcze głębszy smak.

Zobacz wideo Debora z MasterChefa pokazała, jak zrobić chłodnik. Litewski i ogórkowy nie mają podjazdu

Jednak najlepszą pomidorową, jaką w życiu jadłam (a jadłam ich naprawdę sporo), była pomidorowa mojej babci. Babcia miała swój rytuał - kiedy gotowała, zamykała się w kuchni, włączała radio lub brazylijskie telenowele i nikt nie miał prawa zawracać jej głowy. Przez to właśnie nie do końca było wiadomo, jak przyrządza swoje potrawy, w tym także pomidorową, która była po prostu mistrzowska. Okazało się, że babcia dodawała składnik, o którym w życiu bym nie pomyślała. Chodziło o starty chrzan. Z początku może wydawać się to dziwne, ale chrzan świetnie wydobywał słodycz pomidorów i dodawał potrawie charakteru. 

Zupa pomidorowa - babcia robiła ją zawsze w ten sposób

Składniki:

  • ok. 700 g żeberek wieprzowych,
  • 2 ćwiartki z kurczaka,
  • 3 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • por,
  • 2 puszki krojonych pomidorów,
  • 2 łyżki koncentratu,
  • 2 łyżki chrzanu tartego,
  • sól i pieprz,
  • ziele angielskie,
  • cukier,
  • liście laurowe,
  • śmietana do zabielenia (opcjonalnie),
  • do podania: ryż, makaron lub lane kluski.

Zupa pomidorowa babci. Sposób wykonania:

  1. Zaczynamy od wywaru. Żeberka opłucz i podziel na kawałki. Włóż do garnka i dodaj kurczaka. Zalej wodą i zagotuj na wolnym ogniu. Kiedy zaczną zbierać się szumowiny, usuń je, dodaj kilka kulek ziela angielskiego i liście laurowe. 
  2. Włoszczyznę obierz i pokrój na kawałki. Dodaj do zupy i gotuj na wolnym ogniu, aż mięso zacznie robić się miękkie
  3. Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej masło. Dodaj pomidory z puszki i chwilę je podsmażaj. Możesz dodać 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Następnie dodaj chrzan i całość podsmażaj jeszcze przez chwilę. 
  4. Zawartość patelni dodaj do zupy, dodaj także koncentrat pomidorowy i odrobinę cukru. Gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez ok. 15 minut. Pod koniec gotowania dodaj do smaku sól i pieprz. Gotuj jeszcze chwilę i, jeśli lubisz, dodaj zahartowaną śmietanę. Podawaj z ulubionymi dodatkami. 

Taka pomidorowa jest absolutnie najlepsza i nie wyobrażam sobie, by teraz gotować ją bez chrzanu. Oczywiście czasami idę na łatwiznę, zwłaszcza kiedy nie mam czasu, i robię pomidorową na bulionie lub rosole i z koncentratu, jednak nigdy nie zapominam o chrzanie.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: