Moja babcia robiła najlepszą pomidorową. Dopiero po dziesięciu latach zdradziła mi sekretny składnik

Zupa pomidorowa nie pyta - zupa pomidorowa rozumie. To jedna z tych potraw, którą lubi naprawdę każdy i czasami zastanawiałam się nad fenomenem tego dania, bo myślałam, że tylko ja jestem gotowa dla tego smaku skoczyć w ogień. Moja babcia była mistrzynią zup, a pomidorową robiła najlepszą na świecie. Była intensywna w smaku i po prostu przepyszna, ale babcia sekret długo trzymała w tajemnicy. Dowiedziałam się o nim niedawno i zatańczyłam z radości.

Zupa pomidorowa - przepis, który otula nasze serce i duszę niczym ciepły kocyk. To obiad, który na pozór wydaje się najbardziej zwyczajny na świecie, jednak umówmy się - kiedy wracamy z pracy lub szkoły i wiemy, że na obiad jest pomidorowa, od razu się uśmiechamy i czujemy wdzięczność, że ktoś kiedyś wymyślił ten przepis. No właśnie, przepis na pomidorową to jedna z tych receptur, która w każdym domu jest nieco inna. Niektórzy robią pomidorową na rosole, inni gotują specjalny wywar, jedni stosują koncentrat, inni z kolei domowy przecier lub świeże pomidory. 

Zobacz wideo

Najlepszą pomidorową, jaką jadłam w życiu (a jadłam ich naprawdę sporo), była pomidorowa mojej babci. Babcia miała swój rytuał - kiedy gotowała, zamykała się w kuchni, włączała radio lub brazylijskie telenowele i nikt nie miał prawa zawracać jej głowy. Przez to właśnie nie zawsze było wiadomo, jak dokładnie przyrządza swoje potrawy, jednak pomidorowa była po prostu mistrzowska. Okazało się, że babcia dodawała składnik, o którym w życiu bym nie pomyślała. Chodziło o starty chrzan. Z początku może wydawać się to dziwne, ale chrzan świetnie wydobywał słodycz pomidorów i dodawał potrawie charakteru. 

Zupa pomidorowa - babcia robiła ją zawsze w ten sposób

Składniki:

  • ok. 700 g żeberek wieprzowych,
  • 2 ćwiartki z kurczaka,
  • 3 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • por,
  • 2 puszki krojonych pomidorów,
  • 2 łyżki koncentratu,
  • 2 łyżki chrzanu tartego,
  • sól, pieprz, ziele angielskie, cukier, liście laurowe,
  • śmietana do zabielenia (opcjonalnie),
  • do podania, ryż, makaron, lane kluski.

Sposób wykonania:

  1. Zaczynamy od wywaru. Żeberka opłucz i podziel na kawałki. Włóż do garnka i dodaj kurczaka. Zalej wodą i zagotuj na wolnym ogniu. Kiedy zaczną zbierać się szumowiny, usuń je, dodaj kilka kulek ziela angielskiego i liście laurowe. 
  2. Włoszczyznę obierz i pokrój na kawałki. Dodaj do zupy i gotuj na wolnym ogniu, aż mięso zacznie robić się miękkie. 
  3. Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej masło. Dodaj pomidory z puszki i chwilę je podsmażaj. Możesz dodać 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Następnie dodaj chrzan i całość podsmażaj jeszcze chwilę. 
  4. Zawartość patelni dodaj do zupy, dodaj także koncentrat pomidorowy i odrobinę cukru. Gotuj na wolnym ogniu jeszcze ok. 15 minut. Pod koniec gotowania dodaj do smaku sól i pieprz. Gotuj jeszcze chwilę i jeśli lubisz, dodaj zahartowaną śmietanę. Podawaj z ulubionymi dodatkami. 

Taka pomidorowa jest absolutnie najlepsza i nie wyobrażam sobie, by teraz gotować ją bez chrzanu. Oczywiście czasami idę na łatwiznę, zwłaszcza kiedy nie mam czasu, i robię pomidorową na bulionie lub rosole i z koncentratu, jednak nigdy nie zapominam o chrzanie.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.