Magda Gessler pokazała, jak robi jajecznicę. Dodaje składnik, który większość osób pomija

Zrobienie jajecznicy to nie żadna fizyka kwantowa. Raczej każdy to potrafi i każdy ma swój ulubiony sposób. Nie oznacza to jednak, że nie warto jej od czasu do czasu podkręcić i zrobić nieco inaczej. Magda Gessler pokazała, jak ona przygotowuje to śniadanie. Gwiazda korzysta ze składnika, po który większość osób nie sięga. Przyrządza jajecznicę na pomidorach.

Każdy ma swoją ulubioną wersję jajecznicy. Niektórzy wolą mocno ściętą, inni mniej. Niektórzy przygotowują ją bez żadnych dodatków, a jedynie doprawiają solą, inni lubią dodać do niej kurki, kiełbasę, boczek, szczypiorek lub cebulę. Swoim przepisem na jajecznicę podzieliła się też Magda Gessler. Prowadząca "Kuchenne rewolucje" sięga po warzywo, o którym większość osób raczej nie myśli, gdy robi to danie. Oto jej jajecznica na pomidorach. Jak mówi gwiazda, nie jest to z pewnością wersja dietetyczna, ale "po magdowemu".

Zobacz wideo Zobacz też przepis Hapsa na pyszną tofucznicę

Jajecznica na pomidorach Magdy Gessler. O tym składniku większość z nas nie myśli

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 10 pomidorków koktajlowych,
  • łyżka passaty pomidorowej,
  • łyżeczka masła,
  • szczypiorek,
  • koperek,
  • sól i pieprz do smaku.
 

Sposób przygotowania:

Pomidorki koktajlowe obieramy ze skórki. Jak to zrobić? Na skórce robimy nacięcia w kształcie krzyżyków. Nie powinny być zbyt głębokie. Przekładamy pomidorki do naczynia i zalewamy wrzątkiem. Odczekujemy około 20 sekund, wylewamy wodę i opłukujemy warzywa pod kranem. Dzięki temu skórka powinna ładnie odchodzić od miąższu, a żeby było łatwiej ją ściągnąć, najlepiej zacząć od miejsca nacięcia.

Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pomidorki. Niektóre lekko rozgniatamy, ale nie wszystkie. "Pomidorki, które pozostaną nierozgniecione będą przyjemnie pękać w ustach" - pisze Magda Gessler w poście na Instagramie. Dodajemy passatę (najlepiej domową, jeśli mamy taką możliwość) i smażymy przez chwilę, a potem wbijamy jajka. Smażymy, posypujemy szczypiorkiem i doprawiamy solą oraz pieprzem według własnych upodobań. Przekładamy na talerz i dodajemy jeszcze posiekany koperek oraz dwa świeże pomidorki koktajlowe.

Choć nie jest to rewolucyjny przepis, to jednak jajecznica na pomidorach może być ciekawą propozycją dla tych, którzy do tej pory jedli ją raczej w tradycyjny sposób. Łyżka passaty pomidorowej jeszcze dodatkowo podkręca smak, więc warto się przełamać i spróbować jajecznicy w zupełnie nowej odsłonie.

Więcej o: