Każdy ma swoją ulubioną wersję jajecznicy. Niektórzy wolą mocno ściętą, inni mniej. Niektórzy przygotowują ją bez żadnych dodatków, a jedynie doprawiają solą, inni lubią dodać do niej kurki, kiełbasę, boczek, szczypiorek lub cebulę. Swoim przepisem na jajecznicę podzieliła się też Magda Gessler. Prowadząca "Kuchenne rewolucje" sięga po warzywo, o którym większość osób raczej nie myśli, gdy robi to danie. Oto jej jajecznica na pomidorach. Jak mówi gwiazda, nie jest to z pewnością wersja dietetyczna, ale "po magdowemu".
Składniki:
Sposób przygotowania:
Pomidorki koktajlowe obieramy ze skórki. Jak to zrobić? Na skórce robimy nacięcia w kształcie krzyżyków. Nie powinny być zbyt głębokie. Przekładamy pomidorki do naczynia i zalewamy wrzątkiem. Odczekujemy około 20 sekund, wylewamy wodę i opłukujemy warzywa pod kranem. Dzięki temu skórka powinna ładnie odchodzić od miąższu, a żeby było łatwiej ją ściągnąć, najlepiej zacząć od miejsca nacięcia.
Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pomidorki. Niektóre lekko rozgniatamy, ale nie wszystkie. "Pomidorki, które pozostaną nierozgniecione będą przyjemnie pękać w ustach" - pisze Magda Gessler w poście na Instagramie. Dodajemy passatę (najlepiej domową, jeśli mamy taką możliwość) i smażymy przez chwilę, a potem wbijamy jajka. Smażymy, posypujemy szczypiorkiem i doprawiamy solą oraz pieprzem według własnych upodobań. Przekładamy na talerz i dodajemy jeszcze posiekany koperek oraz dwa świeże pomidorki koktajlowe.
Choć nie jest to rewolucyjny przepis, to jednak jajecznica na pomidorach może być ciekawą propozycją dla tych, którzy do tej pory jedli ją raczej w tradycyjny sposób. Łyżka passaty pomidorowej jeszcze dodatkowo podkręca smak, więc warto się przełamać i spróbować jajecznicy w zupełnie nowej odsłonie.