Cynamon jest przyprawą o korzennym aromacie, którą dodajemy zwykle do słodkich wypieków: ciast, pierników, bułeczek. Szczególnie mocno kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia, jednak warto ją stosować nie tylko o tej porze roku. Regularne spożywanie cynamonu może bowiem przynieść korzystne skutki dla naszego zdrowia, jak i samopoczucia.
Cynamon pozyskiwany jest z kory cynamonowca cejlońskiego. Od lat znajduje zastosowanie w wielu dziedzinach. Oprócz kuchni stosuje się go również w produkcji kosmetyków oraz preparatów leczniczych. Ta prosta i tania przyprawa jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni organizm przede wszystkim przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Pod tym względem sprawia się nawet lepiej niż czosnek.
Regularne spożycie cynamonu zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca poprzez obniżenie tzw. złego cholesterolu. Przyczynia się także do utrzymania prawidłowego ciśnienia we krwi. Polecany jest osobom borykającym się z cukrzycą i insulinoopornością, bowiem ekstrakt z cynamonu może pomóc obniżyć poziom cukru we krwi. Ponadto cynamon wspiera proces trawienia i łagodzi bolesne dolegliwości żołądkowe. Zwalcza bakterie w jamie ustnej, a także wspomaga leczenie przewlekłych stanów zapalnych.
Cynamon można wykorzystać na wiele sposobów. Specjaliści polecają sięganie po niego w formie naparu. Jego działanie przypadnie do gustu szczególnie osobom doświadczającym silnych objawów menstruacyjnych. Naukowcy dowiedli, że korzenna przyprawa może łagodzić bóle miesiączkowe i inne objawy PMS-u. Co więcej, napar z cynamonu hamuje apetyt i przedłuża uczucie sytości po posiłku. Jego przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy, że laskę cynamonu zalejesz wrzątkiem i odczekasz ok. kwadrans przed wypiciem. Równie łatwe jest wymieszanie w szklance ciepłej, przegotowanej wody ze sproszkowaną przyprawą. Taką "herbatkę" można pić zarówno rano, jak i wieczorem, najlepiej raz dziennie.