Ekspresowy deser z kilku składników. Ten owocowy rarytas zrobisz w mniej niż 30 minut

Szukasz pomysłu na szybki i prosty deser? To doskonały moment na wyjęcie z lodówki ciasta francuskiego. Z dodatkiem śmietany i ulubionych owoców tworzy idealnie słodką kompozycję smakową. Poniżej wyjaśniamy, jak przyrządzić wyśmienitą przekąskę.

Mamy środek zimy, ale niektórym już tęskno do lata - ciepłej, słonecznej pogody i słodkich, owocowych deserów. Póki co możemy się zajadać domowymi wypiekami z udziałem mrożonych owoców. Są niezwykle smaczne, a co najważniejsze, proste w wykonaniu. 

Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze

Ekspresowy deser z ciasta francuskiego, śmietany i mrożonych owoców. Po upieczeniu wychodzi boski smakołyk

Nie od dziś wiadomo, że ciasto francuskie to kuchenny "must-have". Można go wykorzystać do przyrządzenia zarówno przekąsek wytrawnych, jak i tych na słodko. Koniecznie zaopatrz się w jedno opakowanie, jeśli chcesz przygotować banalnie prosty deser, który zrobi wrażenie na każdym amatorze słodkości. Poniższy przepis okaże się przydatny w sytuacji, gdy do drzwi pukają niezapowiedziani goście lub kiedy najdzie cię nagła ochota na słodki wypiek. Z zaledwie kilku składników uda ci się wyczarować rarytas, jakich mało. Powodzenia!

Składniki:

  • 375 g ciasta francuskiego (1 rolka),
  • 250 g mrożonych owoców,
  • 3 łyżki cukru białego lub erytrolu,
  • 100 g śmietany 18 proc. lub 30 proc.,
  • 1 żółtko,
  • garść płatków migdałów,
  • cukier puder do posypania.

Ciasto francuskie zapiekane z owocami. Sposób przygotowania

Na rozgrzanej patelni wyłóż mrożone owoce. Mogą to być truskawki, maliny, wiśnie, a nawet jagody. Przykryj patelnię, aby owoce szybciej puściły sok. Po kilku minutach zasyp je cukrem i mieszaj do momentu, aż zrobi się z nich gęsta masa. 

Rozwiń ciasto francuskie i wysmaruj je dokładnie śmietaną. Z każdej strony zostaw cienki, nieposmarowany pasek. Na warstwie śmietany wyłóż nieco ostudzoną masę owocową. Rozprowadź je na całej długości, a następnie zawiń ciasto w rulon i wysmaruj je roztrzepanym żółtkiem.

Ciasto francuskie umieść na blaszce i wstaw do piekarnika. Piecz w temperaturze 190 st. Celsjusza przez ok. 20 minut. Po tym czasie wyjmij deser do ostudzenia. Na koniec oprósz je cukrem pudrem i posyp płatkami migdałów. Chrupiący rulon pokrój na mniejsze kawałki i ciesz się wyjątkowym, owocowym smakiem. 

Więcej o: