Mamy środek zimy, ale niektórym już tęskno do lata - ciepłej, słonecznej pogody i słodkich, owocowych deserów. Póki co możemy się zajadać domowymi wypiekami z udziałem mrożonych owoców. Są niezwykle smaczne, a co najważniejsze, proste w wykonaniu.
Nie od dziś wiadomo, że ciasto francuskie to kuchenny "must-have". Można go wykorzystać do przyrządzenia zarówno przekąsek wytrawnych, jak i tych na słodko. Koniecznie zaopatrz się w jedno opakowanie, jeśli chcesz przygotować banalnie prosty deser, który zrobi wrażenie na każdym amatorze słodkości. Poniższy przepis okaże się przydatny w sytuacji, gdy do drzwi pukają niezapowiedziani goście lub kiedy najdzie cię nagła ochota na słodki wypiek. Z zaledwie kilku składników uda ci się wyczarować rarytas, jakich mało. Powodzenia!
Składniki:
Na rozgrzanej patelni wyłóż mrożone owoce. Mogą to być truskawki, maliny, wiśnie, a nawet jagody. Przykryj patelnię, aby owoce szybciej puściły sok. Po kilku minutach zasyp je cukrem i mieszaj do momentu, aż zrobi się z nich gęsta masa.
Rozwiń ciasto francuskie i wysmaruj je dokładnie śmietaną. Z każdej strony zostaw cienki, nieposmarowany pasek. Na warstwie śmietany wyłóż nieco ostudzoną masę owocową. Rozprowadź je na całej długości, a następnie zawiń ciasto w rulon i wysmaruj je roztrzepanym żółtkiem.
Ciasto francuskie umieść na blaszce i wstaw do piekarnika. Piecz w temperaturze 190 st. Celsjusza przez ok. 20 minut. Po tym czasie wyjmij deser do ostudzenia. Na koniec oprósz je cukrem pudrem i posyp płatkami migdałów. Chrupiący rulon pokrój na mniejsze kawałki i ciesz się wyjątkowym, owocowym smakiem.