-
Haps
-
Jak przygotować
- Śniadaniowe placuszki gotowe w kilka minut. Dodaj te 2 składniki, a klasyczne racuchy nie mają szans
Śniadaniowe placuszki gotowe w kilka minut. Dodaj te 2 składniki, a klasyczne racuchy nie mają szans
Placki to jedne z najlepszych pomysłów na pyszne i sycące śniadanie. Zrobienie ich zazwyczaj nie wymaga dużej ilości czasu, dlatego tak chętnie je wykonujemy. Zwykle sięgamy więc po klasyczny przepis, który mamy zapisany w zeszycie. Tym razem warto sięgnąć po coś innego. Ta receptura pokazuje, że wystarczy dodać dwa składniki, by smakowały rewelacyjnie.
Śniadania można robić na wiele różnych sposobów. Jednym z nich jest wykonanie ich na słodko. Jeśli więc o takiej formie myślimy, to pierwsze, co przychodzi nam do głowy jest zdecydowanie zrobienie naleśników lub puszystych racuchów. Oba te smakołyki są przepyszne, ale goszczą na naszych stołach bardzo często.
Zobacz wideo Placki po kapitańsku z łososiem
Alternatywą dla tych placków są te zrobione z ricotty. Oprócz niej można w nich wyczuć cytrynę, która dodaje świeżości. Jeśli ma się taką ochotę, polecamy również dodać kilka kropel aromatu cytrusowego, lub świeżo wyciśniętego soku.
Przepis na placki cytrynowe z ricottą
Składniki
- 250 g ricotty,
- 4 jajka,
- 200 g mąki pszennej,
- 2 łyżki drobnego cukru,
- łyżeczka cukru waniliowego,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- skórka z jednej cytryny,
- szczypta soli,
- olej do smażenia,
- syrop klonowy do dekoracji.
Sposób przygotowania
- W pierwszej kolejności oddziel białka od żółtek. Te pierwsze ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.
- W drugiej misce tam, gdzie znajdują się żółtka, połącz z sobą ricottę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i startą skórkę cytryny. Zmiksuj całość do uzyskania kremowej konsystencji. Następnie dodaj przesianą przez sitko mąkę i wymieszaj do połączenia.
- Do powstałej masy dodaj połowę piany wykonanej z białek i delikatnie wmieszaj. Dodaj resztę piany i ponownie zamieszaj do połączenia.
- Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Gdy będzie odpowiednio ciepły, formuj na nim zgrabne placuszki. Smaż je z dwóch stron do uzyskania rumianego koloru. Po wysmażeniu przełóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i polej je syropem klonowym. Smacznego!