Podasz raz, a rodzina sama będzie się o nie upominać. Te pizzerinki zrobisz na patelni

Błyskawiczne pizzerinki z patelni są idealną alternatywą dla klasycznej pizzy. Można je wykonać, gdy ma się ochotę na tę potrawę, ale w trochę innym stylu. Do przygotowania nie potrzebujesz piekarnika, wystarczy jedynie patelnia.

Pizzę kochają wszyscy. Można jej zasmakować z wieloma różnymi dodatkami. Niektórzy stawiają na prostotę, inni dodają do nich różne, czasem dziwne dodatki. My dziś nie dodamy do niej niczego oryginalnego, lecz zrobimy ją w wyjątkowy sposób. Do jej wykonania nie potrzebujemy więc piekarnika, wystarczy sama patelnia. Robi się je dzięki temu błyskawicznie.

Zobacz wideo Przepis na perfekcyjne ciasto na pizzę

Przepis na pizzerinki z patelni

Składniki na ciasto

  • 500 g mąki pszennej,
  • 125 ml mleka,
  • 50 g masła,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 150 ml maślanki,
  • pół łyżeczki soli,
  • szczypta cukru.

Składniki dodatkowe

  • ketchup,
  • 200 g ulubionej szynki,
  • 200 g żółtego sera,
  • pół czerwonej papryki,
  • pół puszki kukurydzy,
  • kawałek cebuli.

Sposób przygotowania

  1. Mleko przelej do rondelka i lekko podgrzej. Następnie podziel je na dwie równe części, do jednej dodaj masło, do drugiej drożdże, cukier i łyżkę mąki. Oba mleka dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia składników. To z drożdżami odstaw na bok.
  2. Resztę mąki przesiej do większej miski, dodaj mleko z masłem, a także do z drożdżami. Do całości wlej maślankę i wsyp sól. Składniki wyrób na gładkie ciasto i odstaw je pod przykryciem na około 25 minut. W tym czasie powinno zwiększyć swoją objętość.
  3. W tym czasie ser zetrzyj na tarce, szynkę pokrój na mniejsze części, kukurydzę odsącz z zalewy, a cebulę i paprykę posiekaj.
  4. Z powstałego ciasta uformuj kilka mniejszych kulek i każdą z nich rozpłaszcz na placek.
  5. Patelnię wysmaruj niewielką ilością tłuszczu i ułóż na niej placki. Podsmażaj do zarumienienia i przełóż na drugą stronę.
  6. Teraz wierzch wysmaruj ketchupem i ułóż na niej wszystkie składniki. Patelnię przykryj i smaż wszystko przez kilka minut, do zarumienienia spodu. Po tym czasie pizzerinki są gotowe do podania.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.