Zupa meksykańska smakuje, syci i rozgrzewa, więc jest idealna na obiad w chłodny, pochmurny dzień. Jest pełna samych pyszności i z powodzeniem zastąpi drugie danie. Wystarczy, że zadbasz o odpowiednie mieso - oczywiście wołowinę, mnóstwo warzyw, kolendrę i... tequilę. Może wydawać się to dziwne, ale już niewielki dodatek tego trunku do smażącego się mięsa sprawi, ze potrawa nabierze charakteru. I spokojnie - podczas gotowania alkohol całkowicie odparuje, dlatego zupę meksykańską z tequilą mogą jeść także dzieci.
Zupa meksykańska - słoneczny obiad na zimowe dni
Składniki:
- ok. 700 g mielonej wołowiny,
- 1 duża cebula,
- 1 papryczka chili,
- 2 puszki krojonych pomidorów (ok. 800 g),
- 1 puszka czerwonej fasoli,
- 1 puszka kukurydzy,
- 2-3 ząbki czosnku,
- sól, pieprz, słodka, ostra i wędzona papryka, kmin rzymski, oregano,
- 70 ml tequili,
- olej do smażenia,
- 2 l bulionu mięsnego,
- kolendra do dekoracji,
Zupa meksykańska - sposób wykonania:
- Przygotuj większy garnek, najlepiej z grubym dnem i rozgrzej w nim olej lub oliwę do smażenia. Następnie dodaj posiekaną cebulę i zeszklij ją. Dodaj wołowinę oraz posiekaną papryczkę i podsmażaj całość, aż mięso zmieni kolor.
- Następnie dodaj tequilę i smaż całość na dużej mocy palnika, aż alkohol odparuje, a mięso się zarumieni. Następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pomidory z puszki. Podsmażaj całość przez ok. 5 minut.
- Zmniejsz moc palnika, zalej całość bulionem i dodaj fasolę i kukurydzę. Wcześniej jednak odsącz warzywa z zalewy. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 25 minut.
- Zupę dopraw do smaku przyprawami i gotuj jeszcze przez kilka minut. Przed podaniem udekoruj posiekaną kolendrą. Możesz dodać także starty ser. Zupa meksykańska świetnie smakuje z domowymi chlebkami z patelni lub podpieczoną tortillą.
Jeśli nie masz pod ręką meksykańskiej tequili, możesz użyć zamiast tego trunku innego. Sprawdzi się białe wytrawne wino. Możesz zrezygnować także całkowicie z dodawania alkoholi i dodać odrobinę octu jabłkowego lub soku z cytryny.