Zupa meksykańska wygrywa z gulaszową i rosołem. Liczy się przede wszystkim mięso i pewien trunek

Zupa meksykańska to wymarzony obiad, kiedy pogoda za oknem nie rozpieszcza. Już sam wygląd potrawy poprawia humor, a jej smak jest głęboki i intensywny. Jednak nie jest tak za sprawą czarodziejskiej różdżki, a odpowiedniego mięsa i pewnego kontrowersyjnego dodatku. Chodzi o meksykański trunek, ale nie martw się - nie zaszumi ci od niego w głowie.

Zupa meksykańska smakuje, syci i rozgrzewa, więc jest idealna na obiad w chłodny, pochmurny dzień. Jest pełna samych pyszności i z powodzeniem zastąpi drugie danie. Wystarczy, że zadbasz o odpowiednie mieso - oczywiście wołowinę, mnóstwo warzyw, kolendrę i... tequilę. Może wydawać się to dziwne, ale już niewielki dodatek tego trunku do smażącego się mięsa sprawi, ze potrawa nabierze charakteru. I spokojnie - podczas gotowania alkohol całkowicie odparuje, dlatego zupę meksykańską z tequilą mogą jeść także dzieci.

Zobacz wideo

Zupa meksykańska - słoneczny obiad na zimowe dni

Składniki:

  • ok. 700 g mielonej wołowiny,
  • 1 duża cebula,
  • 1 papryczka chili,
  • 2 puszki krojonych pomidorów (ok. 800 g),
  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 2-3 ząbki czosnku, 
  • sól, pieprz, słodka, ostra i wędzona papryka, kmin rzymski, oregano,
  • 70 ml tequili,
  • olej do smażenia,
  • 2 l bulionu mięsnego,
  • kolendra do dekoracji,

Zupa meksykańska - sposób wykonania:

  1. Przygotuj większy garnek, najlepiej z grubym dnem i rozgrzej w nim olej lub oliwę do smażenia. Następnie dodaj posiekaną cebulę i zeszklij ją. Dodaj wołowinę oraz posiekaną papryczkę i podsmażaj całość, aż mięso zmieni kolor. 
  2. Następnie dodaj tequilę i smaż całość na dużej mocy palnika, aż alkohol odparuje, a mięso się zarumieni. Następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pomidory z puszki. Podsmażaj całość przez ok. 5 minut. 
  3. Zmniejsz moc palnika, zalej całość bulionem i dodaj fasolę i kukurydzę. Wcześniej jednak odsącz warzywa z zalewy. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 25 minut. 
  4. Zupę dopraw do smaku przyprawami i gotuj jeszcze przez kilka minut. Przed podaniem udekoruj posiekaną kolendrą. Możesz dodać także starty ser. Zupa meksykańska świetnie smakuje z domowymi chlebkami z patelni lub podpieczoną tortillą. 

Jeśli nie masz pod ręką meksykańskiej tequili, możesz użyć zamiast tego trunku innego. Sprawdzi się białe wytrawne wino. Możesz zrezygnować także całkowicie z dodawania alkoholi i dodać odrobinę octu jabłkowego lub soku z cytryny. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA