Na przepis na to dwukolorowe ciasto bez pieczenia trafiłam przypadkiem w serwisie YouTube na kanale Lieblingsdesserts. Wyglądało niezwykle efektownie, więc popędziłam do kuchni, by wypróbować ten przepis. I się nie zawiodłam. Ciasto jest obłędnie pyszne i proste w wykonaniu.
Zobacz wideo Przepis na perfekcyjne ciasto na pizzę
Przepis na ciasto bez pieczenia. Proste, pyszne i pięknie wygląda
Przygotowanie ciasta bez pieczenia to prawdziwa przyjemność. Nie trzeba martwić się o to, że z piekarnika wyjmiemy zakalec, czy że coś nam nie wyjdzie. W przypadku tego ciasta, jeśli zastosujemy się dokładnie do przepisu, wszystko będziemy mieć pod kontrolą.
Składniki:
- 0,5 litra mleka,
- 150 g cukru,
- 80 g kakao,
- 200 g masła,
- 400 g herbatników,
- 100 g orzechów włoskich,
- skórka z pomarańczy,
- 70 g orzeszków ziemnych,
- 100 g czekolady,
- 25 ml oleju,
- 100 g białej czekolady.
Efektowne ciasto bez pieczenia w dwóch kolorach. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Wlej mleko do garnka, wsyp cukier i dodaj trochę skórki z pomarańczy. Wszystkie składniki wymieszaj, dodaj kakao i gotuj przez 10 minut, cały czas mieszając.
- Następnie rozdrabniamy herbatniki, siekamy orzechy i przekładamy je do miski. Wlewamy masę kakaową i dokładnie mieszamy składniki. Rozkładamy papier do pieczenia na stole, wykładamy na niego masę i nadajemy jej podłużny kształt. Zawijamy w pergamin, a gdy masa przestygnie, wkładamy ją na około dwie godziny do lodówki.
- Wyjmujemy ciasto z lodówki, zdejmujemy papier do pieczenia i nakładamy paski z papieru, dzięki którym nałożymy polewę z białej i ciemnej czekolady. Czekoladę ciemną roztapiamy, a orzeszki prażymy na patelni. Pokruszone ciasteczka dodajemy do roztopionej czekolady i mieszamy składniki, by się wymieszały.
- Polewę wylewamy na ciasto w miejsca, gdzie nie ma pasków. Następnie zdejmujemy je i robimy polewę z białej czekolady. Do roztopionej czekolady wsypujemy ciasteczka, mieszamy i dekorujemy ciasto. Wkładamy na co najmniej pół godziny do lodówki. Po tym czasie podajemy, krojąc na mniejsze kawałki. Smacznego!