Pieczenie ciast to udręka? Znam to. Tak jak ja postaw na dwukolorowe ciasto bez pieczenia

Ciasta bez pieczenia to wspaniałe wynalazki dla tych, którzy nawet najprostsze ciasto z piekarnika potrafią zmienić w zakalec. To dwukolorowe ciasto bez pieczenia to jednak gratka dla wszystkich - niezależnie od umiejętności cukierniczych. Przygotowuje się je niezwykle łatwo i wygląda bardzo efektownie.

Na przepis na to dwukolorowe ciasto bez pieczenia trafiłam przypadkiem w serwisie YouTube na kanale Lieblingsdesserts. Wyglądało niezwykle efektownie, więc popędziłam do kuchni, by wypróbować ten przepis. I się nie zawiodłam. Ciasto jest obłędnie pyszne i proste w wykonaniu. 

Zobacz wideo Przepis na perfekcyjne ciasto na pizzę

Przepis na ciasto bez pieczenia. Proste, pyszne i pięknie wygląda 

Przygotowanie ciasta bez pieczenia to prawdziwa przyjemność. Nie trzeba martwić się o to, że z piekarnika wyjmiemy zakalec, czy że coś nam nie wyjdzie. W przypadku tego ciasta, jeśli zastosujemy się dokładnie do przepisu, wszystko będziemy mieć pod kontrolą.  

Składniki: 

  • 0,5 litra mleka, 
  • 150 g cukru, 
  • 80 g kakao, 
  • 200 g masła, 
  • 400 g herbatników
  • 100 g orzechów włoskich, 
  • skórka z pomarańczy, 
  • 70 g orzeszków ziemnych, 
  • 100 g czekolady, 
  • 25 ml oleju, 
  • 100 g białej czekolady. 

Efektowne ciasto bez pieczenia w dwóch kolorach. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania:

  1. Wlej mleko do garnka, wsyp cukier i dodaj trochę skórki z pomarańczy. Wszystkie składniki wymieszaj, dodaj kakao i gotuj przez 10 minut, cały czas mieszając. 
  2. Następnie rozdrabniamy herbatniki, siekamy orzechy i przekładamy je do miski. Wlewamy  masę kakaową i dokładnie mieszamy składniki. Rozkładamy papier do pieczenia na stole, wykładamy na niego masę i nadajemy jej podłużny kształt. Zawijamy w pergamin, a gdy masa przestygnie, wkładamy ją na około dwie godziny do lodówki.  
  3. Wyjmujemy ciasto z lodówki, zdejmujemy papier do pieczenia i nakładamy paski z papieru, dzięki którym nałożymy polewę z białej i ciemnej czekolady. Czekoladę ciemną roztapiamy, a orzeszki prażymy na patelni. Pokruszone ciasteczka dodajemy do roztopionej czekolady i mieszamy składniki, by się wymieszały. 
  4. Polewę wylewamy na ciasto w miejsca, gdzie nie ma pasków. Następnie zdejmujemy je i robimy polewę z białej czekolady. Do roztopionej czekolady wsypujemy ciasteczka, mieszamy i dekorujemy ciasto. Wkładamy na co najmniej pół godziny do lodówki. Po tym czasie podajemy, krojąc na mniejsze kawałki. Smacznego! 
 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.