• Link został skopiowany

Surówka z marchewki nie ma sobie równych. Dodaj ten składnik, a kubki smakowe wystrzelą w kosmos

Surówka to dla wielu nieodłączny element obiadu. Doskonale podkręca smak i wprowadza do dania powiew świeżości. Surówka z marchewki to bardzo dobra opcja dla całej rodziny.
Surówka z marchewki (zdjęcie ilustracyjne)
fot.istock/a_namenko

Surówka z marchewki może nie jest najwykwintniejszą z surówek, ale w łatwy sposób można podkręcić jej smak. Dodatek rodzynek całkowicie odmienia jej smak. Jednak to nie koniec składników na liście.  

Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!

Jak zrobić surówkę z marchewki? Gwarantujemy, że ta będzie smakować całej rodzinie 

Warto jeść marchewkę, ponieważ jest bardzo zdrowa. To doskonałe źródło potasu, wapnia, magnezu i fosforu. Dostarcza nam też wiele witamin, a między innymi witamina C, B6, K, E i kwas foliowy. Pomaga nam dostarczyć do organizmu beta-karoten, czyli prowitaminę A, która ma wpływ na poprawę kolorytu skóry, wpływa korzystnie na wzrok, wzmacnia odporność, a także ma zbawienny wpływ na naszą cerę i opóźnia procesy starzenia. 

Surówka z marchewki bardzo często pojawia się na polskich stołach - głównie w towarzystwie ziemniaków i kotletów. Wielu osobom mogła się więc już znudzić. Jej smak można jednak podkręcić w bardzo prosty sposób. Moja babcia od zawsze dodaje do surówki rodzynki, jednak mało osób słyszało o tym dodatku. Oto przepis na surówkę z marchewki prosto od mojej babci. 

Składniki: 

  • 2 marchewki
  • 2 łyżki rodzynek, 
  • 1 łyżeczka oleju, 
  • sok z cytryny, 
  • sól i pieprz. 

Surówka z marchwi i rodzynek - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Marchewki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. 
  2. Rodzynki przez kilka minut moczymy w ciepłej wodzie, by stały się miękkie. 
  3. Starte marchewki kropimy odrobiną soku z cytryny, przyprawiamy solą oraz pieprzem i dodajemy olej oraz odsączone rodzynki. 
  4. Składniki mieszamy, a surówkę odstawiamy do lodówki, by marchewka zmiękła. Smacznego! 
Więcej o: