Surówka z marchewki może nie jest najwykwintniejszą z surówek, ale w łatwy sposób można podkręcić jej smak. Dodatek rodzynek całkowicie odmienia jej smak. Jednak to nie koniec składników na liście.
Warto jeść marchewkę, ponieważ jest bardzo zdrowa. To doskonałe źródło potasu, wapnia, magnezu i fosforu. Dostarcza nam też wiele witamin, a między innymi witamina C, B6, K, E i kwas foliowy. Pomaga nam dostarczyć do organizmu beta-karoten, czyli prowitaminę A, która ma wpływ na poprawę kolorytu skóry, wpływa korzystnie na wzrok, wzmacnia odporność, a także ma zbawienny wpływ na naszą cerę i opóźnia procesy starzenia.
Surówka z marchewki bardzo często pojawia się na polskich stołach - głównie w towarzystwie ziemniaków i kotletów. Wielu osobom mogła się więc już znudzić. Jej smak można jednak podkręcić w bardzo prosty sposób. Moja babcia od zawsze dodaje do surówki rodzynki, jednak mało osób słyszało o tym dodatku. Oto przepis na surówkę z marchewki prosto od mojej babci.
Składniki:
Sposób przygotowania: