Gimnastykujesz się nad łososiem? Z tym trikiem zdejmiesz skórę w chwilę i to bez noża

Łosoś to jedna z najzdrowszych ryb. Polacy bardzo chętnie sięgają po ten gatunek zarówno w restauracji, jak również podczas przygotowania domowego obiadu. Jednak zanim włożymy filet z łososia do piekarnika lub na patelnię, należy usunąć skórę. Nie musisz się mocować i precyzyjnie odkrawać jej nożem. Istnieje łatwiejszy sposób.

Łosoś jest bogaty w zdrowe kwasy tłuszczowe, w tym w bardzo ważne dla zdrowia kwasy omega-3. Zawiera dużo białka, jest także świetnym źródłem witamin i składników odżywczych, wymienić można choćby witaminy A, E, D, B6 oraz magnez, fosfor, cynk i żelazo. Łosoś jest także rybą naprawdę smaczną i bez względu, czy sięgamy po łososia pieczonego, smażonego lub wędzonego, zdecydowanie warto robić to jak najczęściej. 

Zobacz wideo

Jeśli mamy w planach łososia pieczonego lub smażonego, mamy przed sobą wyzwanie, a dokładnie usunięcie skóry. Teoretycznie nie wydaje się to niczym skomplikowanym, jednak kiedy posługujemy się nożem, możemy niechcący odkroić przy okazji spore kawałki mięsa. Można jednak tego uniknąć i usunąć skórę z łososia w dużo łatwiejszy i naprawdę błyskawiczny sposób. 

Ten trik zmieni twoje gotowanie. Skórę z łososia usuniesz bez noża

Jeśli używasz świeżego łososia, nie ma problemu i od razu możesz zabrać się do pracy. Jednak jeśli używasz mrożonych filetów, musisz poczekać, aż ryba się rozmrozi. Kiedy masz już przed sobą łososia, skórę natnij w kilku miejscach. Pamiętaj, by robić to możliwie płytko, by nie uszkodzić mięsa. Możesz także zrobić kilka nakłuć widelcem. Następnie przełóż filet do naczynia, np. do naczynia żaroodpornego tak, by skóra była na wierzchu. Następnie polej filet wrzątkiem. Rób to powoli, by gorąca woda zaparzyła całą powierzchnię ryby. Poczekaj ok. 30 sekund i po prostu chwyć brzeg skóry i oderwij ją zdecydowanym ruchem. Skóra zejdzie bez odrobiny mięsa. 

Łosoś na obiad - przepis na pyszną rybę

Jeśli szukasz przepisu na pyszną rybę na obiad, łosoś z piekarnika jest najlepszym wyborem. Ten przepis jest banalny, ale przecież w prostocie tkwi cały smak. Musisz go wypróbować. 

Łosoś z piekarnika 

Składniki:

  • ok. 1 kg filetów z łososia bez skóry,
  • masło (2 pełne łyżki z czubkiem),
  • 2 ząbki czosnki, 
  • cytryna, 
  • koperek,
  • sól i pieprz.

Sposób wykonania:

  1. Filet z łososia osusz, następnie delikatnie oprósz pieprzem i solą oraz skrop sokiem z cytryny. Odstaw na kilkanaście minut. 
  2. Przygotuj naczynie żaroodporne. Nasmaruj je połową masła i połóż koperek, posiekany ząbek czosnku i kilka plastrów cytryny. 
  3. Na cytrynie połóż łososia, ułóż resztę posiekanego czosnku, kilka plastrów cytryny oraz kawałki masła, Przykryj naczynie żaroodporne i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. 
  4. Łososia piecz przez ok. 20 minut. Podawaj ze świeżą surówką lub surówką z kiszonej kapusty oraz opiekanymi ziemniaczkami. 
Więcej o: