Łosoś jest bogaty w zdrowe kwasy tłuszczowe, w tym w bardzo ważne dla zdrowia kwasy omega-3. Zawiera dużo białka, jest także świetnym źródłem witamin i składników odżywczych, wymienić można choćby witaminy A, E, D, B6 oraz magnez, fosfor, cynk i żelazo. Łosoś jest także rybą naprawdę smaczną i bez względu, czy sięgamy po łososia pieczonego, smażonego lub wędzonego, zdecydowanie warto robić to jak najczęściej.
Jeśli mamy w planach łososia pieczonego lub smażonego, mamy przed sobą wyzwanie, a dokładnie usunięcie skóry. Teoretycznie nie wydaje się to niczym skomplikowanym, jednak kiedy posługujemy się nożem, możemy niechcący odkroić przy okazji spore kawałki mięsa. Można jednak tego uniknąć i usunąć skórę z łososia w dużo łatwiejszy i naprawdę błyskawiczny sposób.
Jeśli używasz świeżego łososia, nie ma problemu i od razu możesz zabrać się do pracy. Jednak jeśli używasz mrożonych filetów, musisz poczekać, aż ryba się rozmrozi. Kiedy masz już przed sobą łososia, skórę natnij w kilku miejscach. Pamiętaj, by robić to możliwie płytko, by nie uszkodzić mięsa. Możesz także zrobić kilka nakłuć widelcem. Następnie przełóż filet do naczynia, np. do naczynia żaroodpornego tak, by skóra była na wierzchu. Następnie polej filet wrzątkiem. Rób to powoli, by gorąca woda zaparzyła całą powierzchnię ryby. Poczekaj ok. 30 sekund i po prostu chwyć brzeg skóry i oderwij ją zdecydowanym ruchem. Skóra zejdzie bez odrobiny mięsa.
Jeśli szukasz przepisu na pyszną rybę na obiad, łosoś z piekarnika jest najlepszym wyborem. Ten przepis jest banalny, ale przecież w prostocie tkwi cały smak. Musisz go wypróbować.
Łosoś z piekarnika
Składniki: