-
Haps
-
Jak przygotować
- Wrzuciłam to ciasto do rosołu i uznałam, że już nigdy nie użyję makaronu. Zupa jest bardziej sycąca
Wrzuciłam to ciasto do rosołu i uznałam, że już nigdy nie użyję makaronu. Zupa jest bardziej sycąca
Rosół to element obowiązkowy każdego polskiego domu szczególnie w niedzielę. Wykonuje się go co tydzień, a także na różne okazje takie jak komunie czy wesela. Zazwyczaj serwuje się go z cienkim makaronem, lecz tym razem został zastąpiony. Zamiast niego wrzuciłam placki, które jada się z powidłami.
Smak rosołu znamy od dzieciństwa. Jest on głęboki, bardzo mięsny i podaje się go przy każdej możliwej okazji. Najczęściej możemy go zasmakować w niedziele, ponieważ w wielu domach w ten dzień jest daniem obowiązkowym. Zazwyczaj podaje się go w niezmienionej formie. Wywar ma w sobie warzywa i pływa w nim cieniutki makaron. Ten przepis jednak odchodzi od reguły i można w nim wyróżnić jeden charakterystyczny składnik.
Zobacz wideo Jak uratować zbyt tłusty rosół?
By rosół z tego przepisu wyszedł, warto zamienić makaron na kawałki ciasta. Jednak nie jest to byle co. Ciastem jest placek naleśnikowy. W trakcie gotowania bulionu warto więc wysmażyć sporą porcję naleśników, a później pokroić je na cieńsze paski. Przed podaniem trzeba ułożyć je w misce i zalać obfitą ilością rosołu.
Przepis na rosół z naleśnikową wkładką
Składniki na rosół
- 2 kacze uda,
- tuszka z kurczaka,
- 3 pietruszki,
- pół selera,
- 2 marchewki,
- por,
- cebula,
- łyżka oleju roślinnego,
- świeży lubczyk,
- 3 l wody,
- szczypta soli,
- 4 ziarenka ziela angielskiego,
- 4 liście laurowe.
Składniki na naleśniki
- 250 g mąki pszennej,
- 250 ml mleka,
- 250 ml wody,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- 2 łyżki oleju,
- masło klarowane.
Sposób przygotowania
- Przyrządzanie zupy zacznij od przygotowania rosołu. Do garnka wlej wodę, umieść mięso kurczaka i kawałki kaczki. Zagotuj na dużym ogniu.
- Por przekrój na pół, marchew i pietruszkę pokrój w grubsze słupki, seler na mniejsze kawałki, a cebulę w ćwiartki.
- Wszystkie warzywa, poza porem, przełóż do miski, polej olejem i posyp pieprzem. Wymieszaj dokładnie.
- Wszystko przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i umieść ją w rozgrzanym do 180°C piekarniku. Piecz do zarumienienia warzyw.
- Pod gotującym się mięsem zmniejsz ogień, szumowiny wyłów za pomocą łyżki.
- Upieczone warzywa przełóż do garnka z mięsem. Dodaj por, ziele angielskie i liście laurowe.
- Rosół gotuj na wolnym ogniu przez około 3-4 godziny.
- Po tym czasie wszystkie warzywa i mięso wyjmij z wywaru i podziel na mniejsze kawałki. Umieść je ponownie w garnku.
- Teraz czas na przygotowanie naleśników. Mąkę przesiej do miski, dodaj jajka, mleko, sól i wodę. Zmiksuj całość na gładką i jednolitą masę pozbawioną grudek. Wlej olej i ponownie wymieszaj.
- Na patelni rozpuść niewielką ilość masła. Na rozgrzany tłuszcz wylej ciasto naleśnikowe. Smaż je z dwóch stron do uzyskania złotego koloru. Czynność powtarzaj do wykorzystania ciasta.
- Tak przygotowane naleśniki pokrój w cienkie paski i wrzuć do misek. Całość zalej przygotowanym bulionem. Smacznego!