Wrzuciłam to ciasto do rosołu i uznałam, że już nigdy nie użyję makaronu. Zupa jest bardziej sycąca

Rosół to element obowiązkowy każdego polskiego domu szczególnie w niedzielę. Wykonuje się go co tydzień, a także na różne okazje takie jak komunie czy wesela. Zazwyczaj serwuje się go z cienkim makaronem, lecz tym razem został zastąpiony. Zamiast niego wrzuciłam placki, które jada się z powidłami.

Smak rosołu znamy od dzieciństwa. Jest on głęboki, bardzo mięsny i podaje się go przy każdej możliwej okazji. Najczęściej możemy go zasmakować w niedziele, ponieważ w wielu domach w ten dzień jest daniem obowiązkowym. Zazwyczaj podaje się go w niezmienionej formie. Wywar ma w sobie warzywa i pływa w nim cieniutki makaron. Ten przepis jednak odchodzi od reguły i można w nim wyróżnić jeden charakterystyczny składnik.

Zobacz wideo Jak uratować zbyt tłusty rosół?

By rosół z tego przepisu wyszedł, warto zamienić makaron na kawałki ciasta. Jednak nie jest to byle co. Ciastem jest placek naleśnikowy. W trakcie gotowania bulionu warto więc wysmażyć sporą porcję naleśników, a później pokroić je na cieńsze paski. Przed podaniem trzeba ułożyć je w misce i zalać obfitą ilością rosołu.

Przepis na rosół z naleśnikową wkładką

Składniki na rosół

  • 2 kacze uda,
  • tuszka z kurczaka,
  • 3 pietruszki,
  • pół selera,
  • 2 marchewki,
  • por,
  • cebula,
  • łyżka oleju roślinnego,
  • świeży lubczyk,
  • 3 l wody,
  • szczypta soli,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 4 liście laurowe.

Składniki na naleśniki

  • 250 g mąki pszennej,
  • 250 ml mleka,
  • 250 ml wody,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki oleju,
  • masło klarowane.

Sposób przygotowania

  1. Przyrządzanie zupy zacznij od przygotowania rosołu. Do garnka wlej wodę, umieść mięso kurczaka i kawałki kaczki. Zagotuj na dużym ogniu.
  2. Por przekrój na pół, marchew i pietruszkę pokrój w grubsze słupki, seler na mniejsze kawałki, a cebulę w ćwiartki.
  3. Wszystkie warzywa, poza porem, przełóż do miski, polej olejem i posyp pieprzem. Wymieszaj dokładnie.
  4. Wszystko przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i umieść ją w rozgrzanym do 180°C piekarniku. Piecz do zarumienienia warzyw.
  5. Pod gotującym się mięsem zmniejsz ogień, szumowiny wyłów za pomocą łyżki.
  6. Upieczone warzywa przełóż do garnka z mięsem. Dodaj por, ziele angielskie i liście laurowe.
  7. Rosół gotuj na wolnym ogniu przez około 3-4 godziny.
  8. Po tym czasie wszystkie warzywa i mięso wyjmij z wywaru i podziel na mniejsze kawałki. Umieść je ponownie w garnku.
  9. Teraz czas na przygotowanie naleśników. Mąkę przesiej do miski, dodaj jajka, mleko, sól i wodę. Zmiksuj całość na gładką i jednolitą masę pozbawioną grudek. Wlej olej i ponownie wymieszaj.
  10. Na patelni rozpuść niewielką ilość masła. Na rozgrzany tłuszcz wylej ciasto naleśnikowe. Smaż je z dwóch stron do uzyskania złotego koloru. Czynność powtarzaj do wykorzystania ciasta.
  11. Tak przygotowane naleśniki pokrój w cienkie paski i wrzuć do misek. Całość zalej przygotowanym bulionem. Smacznego!
Więcej o: