Indyjskie pierożki wyróżniają się nie tylko farszem. Ich chrupiące ciasto podbije nasze serca

Kuchnia indyjska jest bardzo charakterystyczna i może nie posmakować części z nas. Jednak nie można jej zabrać tego, że jest oryginalna. W polskiej kuchni z pewnością nie znajdzie się takich pierożków. Nie chodzi o nadzienie, które i tak wyróżnia się na tle innych, a bardziej o ciasto. Jest chrupiące i bardzo smaczne.

Samosy to popularna przekąska kuchni indyjskiej, która zdobyła uznanie na całym świecie. To małe, trójkątne lub kształtem przypominające kieszonki ciasto nadziewane różnorodnymi składnikami. Zazwyczaj wykonuje się je z ciasta filo lub bardziej nam znanego - ciasta na pierogi. Zazwyczaj jest ono wypełnione rozmaitymi mieszankami, takimi jak ziemniaki, groch, soczewica, mięso, warzywa i przyprawy. Nadziewana sakiewki smażone są na głębokim oleju, co sprawia, że ciasto jest chrupiące.

Zobacz wideo Empanady, czyli meksykańskie pierożki

Samosy są często podawane z różnymi sosami, można ich posmakować z popularnym sosem słodko-kwaśnym, który nadaje dodatkowego smaku. Są one popularne w Indiach jako uliczna przekąska, dostępne również w wielu restauracjach indyjskich na całym świecie.

Przepis na samosy, czyli indyjskie pierożki

Składniki na ciasto

  • 400 g mąki pszennej,
  • pół łyżeczki soli,
  • 100 g masła,
  • 150 ml zimnej wody.

Składniki na nadzienie

  • 4 ziemniaki,
  • 150 g marchewki z groszkiem,
  • pierś z kurczaka,
  • pół łyżeczki kuminu,
  • pół łyżeczki curry,
  • szczypta kolendry,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Pierwszym krokiem jest przygotowanie ciasta. Do rondelka wrzuć masło i rozpuść je na średnim ogniu, pozostaw do ostudzenia.
  2. Do większej miski przesiej mąkę, dodaj sól i chłodne masło, wymieszaj. Powoli wlewaj wodę, masę wyrób na gładkie i jednolite ciasto.
  3. Gotowe ciasto uformuj w kulę, skrop niewielką ilością wody i przykryj wilgotną ściereczką.
  4. Teraz czas na przyrządzenie nadzienia. Ziemniaki obierz, podziel na średnią kostkę i ugotuj. Marchewkę z groszkiem również wrzuć do wrzątku i gotuj do miękkości.
  5. Kurczaka oczyść i podziel na małe kawałki. Następnie wrzuć go miski i przypraw solą, pieprzem, curry, kolendrą, kuminem i słodką papryką, wymieszaj.
  6. Ziemniaki, marchewkę i groszek dorzuć do kurczaka i wymieszaj.
  7. Z ciasta odrywaj mniejsze kawałki i każdy z nich rozwałkuj na bardzo cienki placek. Następnie na wykrój z niego kwadraty. Na środku każdego z nich rozłóż farsz, zlep ciasto na kształt trójkąta.
  8. Tak przygotowane smaż na głębokim oleju przez kilka minut. W tym czasie farsz powinien się wysmażyć, a ciasto stać się złote i chrupiące. Samosy podawaj z ulubionym sosem.
Więcej o: