-
Haps
-
Jak przygotować
- Indyjskie pierożki wyróżniają się nie tylko farszem. Ich chrupiące ciasto podbije nasze serca
Indyjskie pierożki wyróżniają się nie tylko farszem. Ich chrupiące ciasto podbije nasze serca
Kuchnia indyjska jest bardzo charakterystyczna i może nie posmakować części z nas. Jednak nie można jej zabrać tego, że jest oryginalna. W polskiej kuchni z pewnością nie znajdzie się takich pierożków. Nie chodzi o nadzienie, które i tak wyróżnia się na tle innych, a bardziej o ciasto. Jest chrupiące i bardzo smaczne.
Samosy to popularna przekąska kuchni indyjskiej, która zdobyła uznanie na całym świecie. To małe, trójkątne lub kształtem przypominające kieszonki ciasto nadziewane różnorodnymi składnikami. Zazwyczaj wykonuje się je z ciasta filo lub bardziej nam znanego - ciasta na pierogi. Zazwyczaj jest ono wypełnione rozmaitymi mieszankami, takimi jak ziemniaki, groch, soczewica, mięso, warzywa i przyprawy. Nadziewana sakiewki smażone są na głębokim oleju, co sprawia, że ciasto jest chrupiące.
Zobacz wideo Empanady, czyli meksykańskie pierożki
Samosy są często podawane z różnymi sosami, można ich posmakować z popularnym sosem słodko-kwaśnym, który nadaje dodatkowego smaku. Są one popularne w Indiach jako uliczna przekąska, dostępne również w wielu restauracjach indyjskich na całym świecie.
Przepis na samosy, czyli indyjskie pierożki
Składniki na ciasto
- 400 g mąki pszennej,
- pół łyżeczki soli,
- 100 g masła,
- 150 ml zimnej wody.
Składniki na nadzienie
- 4 ziemniaki,
- 150 g marchewki z groszkiem,
- pierś z kurczaka,
- pół łyżeczki kuminu,
- pół łyżeczki curry,
- szczypta kolendry,
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Pierwszym krokiem jest przygotowanie ciasta. Do rondelka wrzuć masło i rozpuść je na średnim ogniu, pozostaw do ostudzenia.
- Do większej miski przesiej mąkę, dodaj sól i chłodne masło, wymieszaj. Powoli wlewaj wodę, masę wyrób na gładkie i jednolite ciasto.
- Gotowe ciasto uformuj w kulę, skrop niewielką ilością wody i przykryj wilgotną ściereczką.
- Teraz czas na przyrządzenie nadzienia. Ziemniaki obierz, podziel na średnią kostkę i ugotuj. Marchewkę z groszkiem również wrzuć do wrzątku i gotuj do miękkości.
- Kurczaka oczyść i podziel na małe kawałki. Następnie wrzuć go miski i przypraw solą, pieprzem, curry, kolendrą, kuminem i słodką papryką, wymieszaj.
- Ziemniaki, marchewkę i groszek dorzuć do kurczaka i wymieszaj.
- Z ciasta odrywaj mniejsze kawałki i każdy z nich rozwałkuj na bardzo cienki placek. Następnie na wykrój z niego kwadraty. Na środku każdego z nich rozłóż farsz, zlep ciasto na kształt trójkąta.
- Tak przygotowane smaż na głębokim oleju przez kilka minut. W tym czasie farsz powinien się wysmażyć, a ciasto stać się złote i chrupiące. Samosy podawaj z ulubionym sosem.