To idealna przekąska na leniwy weekend. Zrobiona raz-dwa i podawana na ciepło

Weekend kojarzy się z odpoczynkiem, brakiem obowiązków i leżeniem na kanapki. W takie dni nawet przygotowywanie posiłków nie sprawia takiej radości. Jeśli więc chcesz coś przekąsić, sięgnij po ten przepis. Te sakiewki z ciasta francuskiego są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Pikantne sakiewki z ciasta francuskiego to szybki, smaczny i kreatywny sposób na przygotowanie lekkiego posiłku. Wykorzystując gotowe ciasto francuskie dostępne w każdym sklepie, można stworzyć przekąskę w zaledwie kilka chwil. Tak przygotowane są  idealne zarówno na szybki lunch, jak i na leniwy weekendowy posiłek.

Zobacz wideo Wygląda jak gąbka, a smakuje lepiej niż borowiki. Paszteciki, które z niego zrobiliśmy, są boskie

Aby przygotować te sakiewki, wystarczy rozwinąć ciasto francuskie i ułożyć na nim składniki. Następnie przykrywa się całość drugim plackiem i kroi na kwadraty. Tak przygotowane zapieka się w piekarniku i podaje z sosami. To danie jest idealne dla tych, którzy cenią sobie smakowe eksperymenty i chcą przygotować coś pysznego w krótkim czasie. Pikantne sakiewki z ciasta francuskiego są również świetnym rozwiązaniem, gdy brakuje czasu na pełny posiłek, czy to z powodu zabieganych dni, czy leniwego weekendu.

Przepis na pikantne sakiewki z ciasta francuskiego

Składniki

  • 2 opakowania ciasta francuskiego,
  • 150 g ulubionej kiełbasy,
  • 200 g żółtego sera,
  • łyżka natka pietruszki,
  • łyżka szczypiorku,
  • kilka łyżek pikantnego ketchupu,
  • 125 g serka śmietankowego,
  • czerwona papryka,
  • mała puszka kukurydzy,
  • 3 ogórki konserwowe,
  • jajko,
  • 2 łyżeczki sezamu.

Sposób przygotowania

  1. Rozłóż jeden arkusz ciasta francuskiego na papierze do pieczenia. Całość wysmaruj serkiem śmietankowym. Wierzch posyp równomiernie posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki.
  2. Na tak gotowy placek rozłóż plastry kiełbasy. Paprykę przemyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Ogórki posiekaj, kukurydzę odsącz z zalewy. Przygotowanymi warzywami posyp ciasto francuskie i rozłóż na nich plastry sera.
  3. Ser polej obficie pikantnym ketchupem i przykryj wszystko drugim plackiem.
  4. Brzegi dokładnie dociśnij, by nic nie mogło się wydostać. Za pomocą radełka do pizzy podziel ciasto na mniejsze kwadraty. Całość przenieś na blaszkę.
  5. Wierzch kawałków wysmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem. Tak przygotowane włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz około 30 minut. Wierzch powinien się w tym czasie ładnie zarumienić. Podawaj z ulubionym sosem, smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.