-
Haps
-
Jak przygotować
- To idealna przekąska na leniwy weekend. Zrobiona raz-dwa i podawana na ciepło
To idealna przekąska na leniwy weekend. Zrobiona raz-dwa i podawana na ciepło
Weekend kojarzy się z odpoczynkiem, brakiem obowiązków i leżeniem na kanapki. W takie dni nawet przygotowywanie posiłków nie sprawia takiej radości. Jeśli więc chcesz coś przekąsić, sięgnij po ten przepis. Te sakiewki z ciasta francuskiego są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Pikantne sakiewki z ciasta francuskiego to szybki, smaczny i kreatywny sposób na przygotowanie lekkiego posiłku. Wykorzystując gotowe ciasto francuskie dostępne w każdym sklepie, można stworzyć przekąskę w zaledwie kilka chwil. Tak przygotowane są idealne zarówno na szybki lunch, jak i na leniwy weekendowy posiłek.
Zobacz wideo Wygląda jak gąbka, a smakuje lepiej niż borowiki. Paszteciki, które z niego zrobiliśmy, są boskie
Aby przygotować te sakiewki, wystarczy rozwinąć ciasto francuskie i ułożyć na nim składniki. Następnie przykrywa się całość drugim plackiem i kroi na kwadraty. Tak przygotowane zapieka się w piekarniku i podaje z sosami. To danie jest idealne dla tych, którzy cenią sobie smakowe eksperymenty i chcą przygotować coś pysznego w krótkim czasie. Pikantne sakiewki z ciasta francuskiego są również świetnym rozwiązaniem, gdy brakuje czasu na pełny posiłek, czy to z powodu zabieganych dni, czy leniwego weekendu.
Przepis na pikantne sakiewki z ciasta francuskiego
Składniki
- 2 opakowania ciasta francuskiego,
- 150 g ulubionej kiełbasy,
- 200 g żółtego sera,
- łyżka natka pietruszki,
- łyżka szczypiorku,
- kilka łyżek pikantnego ketchupu,
- 125 g serka śmietankowego,
- czerwona papryka,
- mała puszka kukurydzy,
- 3 ogórki konserwowe,
- jajko,
- 2 łyżeczki sezamu.
Sposób przygotowania
- Rozłóż jeden arkusz ciasta francuskiego na papierze do pieczenia. Całość wysmaruj serkiem śmietankowym. Wierzch posyp równomiernie posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki.
- Na tak gotowy placek rozłóż plastry kiełbasy. Paprykę przemyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Ogórki posiekaj, kukurydzę odsącz z zalewy. Przygotowanymi warzywami posyp ciasto francuskie i rozłóż na nich plastry sera.
- Ser polej obficie pikantnym ketchupem i przykryj wszystko drugim plackiem.
- Brzegi dokładnie dociśnij, by nic nie mogło się wydostać. Za pomocą radełka do pizzy podziel ciasto na mniejsze kwadraty. Całość przenieś na blaszkę.
- Wierzch kawałków wysmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem. Tak przygotowane włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz około 30 minut. Wierzch powinien się w tym czasie ładnie zarumienić. Podawaj z ulubionym sosem, smacznego!