Krem z kalafiora to szybki, zdrowy i niezwykle smaczny sposób na urozmaicenie menu. Przygotowanie go jest łatwe i szybkie, a kalafior nadaje całości subtelnego smaku. To doskonała alternatywa dla tradycyjnych zup, wyróżniająca się swoją delikatnością. To danie nie tylko jest proste do zrobienia, ale również trudno je zepsuć, co sprawia, że jest doskonałe nawet dla początkujących kucharzy.
Zobacz wideo Serowo-piwna zupa krem. Nie przejdziesz obojętnie
Co więcej, smak kremu z kalafiora jest niezwykle uniwersalny. Delikatność kalafiora pozwala na eksperymenty z różnymi przyprawami. Można dodać kurkumę, kumin, gałkę muszkatołową czy świeżą pietruszkę. Podając krem z kalafiora, można również wykorzystać różnego rodzaju różnorodne dodatki, które urozmaicą smak. Można posypać zupę prażonymi orzechami, nasionami dyni czy chrupiącymi skwarkami. Z dodatkiem startego sera żółtego lub sera koziego zyskuje ona intensywniejszy smak. Zupa ta świetnie komponuje się również z ziołami, takimi jak świeża bazylia, koperek czy tymianek.
Przepis na krem z kalafiora
Składniki
- 1 duży kalafior,
- 2 marchewki,
- korzeń pietruszki,
- pół selera,
- pół cebuli,
- ziarenka ziela angielskiego,
- liście laurowe,
- 6 dużych ziemniaków,
- natka pietruszki,
- śmietana 18%,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Marchew, korzeń pietruszki, seler i ziemniaki obierz, przemyj i pokrój w kostkę. Kalafior podziel na mniejsze różyczki i również przemyj.
- Do większego garnka wlej 1,5 l wody, wrzuć marchew, seler i pietruszkę, dodaj kilka kulek ziela angielskiego i kilka liści laurowych. Całość gotuj na średnim ogniu przez około 25 minut.
- Po tym czasie dorzuć pokrojony kalafior i ziemniaki. Cebulę obierz i opal nad ogniem, również wrzuć do wywaru. Składniki gotuj przez kolejne 15 minut.
- Gdy ziemniaki zmiękną dopraw zupę solą i pieprzem. Do miseczki odlej chochlę bulionu i wymieszaj ją z trzema łyżkami kwaśnej śmietany. Tak powstałą mieszankę wlej do wywaru, cały czas mieszając.
- Na koniec wyłów liście laurowe i ziele angielskie, wrzuć za to posiekaną natką pietruszki. Zmiksuj wszystko za pomocą blendera na krem. Podawaj na ciepło ze świeżym pieczywem.