Najlepsze nadzienie do pączków to nie róża ani powidła. Wszystkie starsze panie znają ten przepis

Czym nadziewać pączki? Pewnie od razu na myśl przychodzi ci dżem, powidła lub marmolada z róży. To wszystko z pewnością jest pyszne, ale jest jeszcze lepsze nadzienie do pączków. Dziś mamy dla was przepis, który jest idealny i do pączków i do zjedzenia na deser.

Pączki są cudowne i tak naprawdę nie trzeba ich wcale nadziewać, żeby były pyszne. Jednak umówmy się - pączek bez nadzienia jest jak jagodzianka bez jagód, Ivan bez delfina albo Czerepach bez wójta (fani "Rancza" wiedzą, o co chodzi). Dziś nie będziemy zdradzać przepisu na najlepsze pączki, ale podpowiemy, jak zrobić najlepsze nadzienie do pączków. Lubicie pączki z budyniem? Moim zdaniem są najlepsze i dziś podpowiemy wam, jak zrobić krem budyniowy do pączków, żeby smakował jak spod babcinej ręki. 

Zobacz wideo

Najlepsze nadzienie do pączków - przepis na krem budyniowy jak od babci

Składniki:

  • 0,5 l mleka,
  • 3 żółtka,
  • 130 g mąki pszennej, najlepiej tortowej,
  • 120 g cukru,
  • łyżka cukru waniliowego,
  • opcjonalnie: łyżka proszku budyniowego o smaku waniliowym.

Budyń do pączków - sposób wykonania:

  1. Do rondelka wlej 400 ml mleka i podgrzewaj je na minimalnej mocy palnika. Mieszaj co jakiś czas. Uważaj jednak, by mleko się nie zagotowało. 
  2. Włóż żółtka do miski, dodaj oba cukry, proszek budyniowy, mąkę oraz 100 ml mleka. Zmiksuj na jednolitą masę. 
  3. Kiedy masę masz już gotową, zagotuj mleko, pamiętaj jednak, by nie gotowało się zbyt mocno. Następnie cienką strużką wlewaj masę z żółtek, cały czas mieszając. 
  4. Gotuj całość na wolnym ogniu, aż uzyskasz jednolity budyń. Następnie odłóż do ostygnięcia. Pączki nadziewaj po usmażeniu za pomocą szprycy. 

Wskazówka: Jeśli chcesz, żeby budyń był bardziej zwarty, do masy z żółtek dodaj czubatą łyżkę masła. Wówczas powstanie krem, który po ostudzeniu możesz włożyć do pączków przed smażeniem. Jeśli chcesz, do gotującego się budyniu możesz dodać łyżeczkę kakao lub odrobinę syropu malinowego.  

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.