Nie istnieje łatwiejszy przepis na zupę. Każdy przedszkolak ją kochał, a wystarczy rosół i parę dodatków

Wszyscy kochamy zupy i mamy ogromne szczęście, że istnieją przepisy, które można zrobić w dosłownie kilka chwil. Tak jest w przypadku zupy, którą kochał każdy przedszkolak i jestem pewna, że ta miłość przetrwała próbę czasu. Wystarczy, że masz trochę rosołu lub bulionu, ulubione warzywa i biały dodatek.

Najłatwiejsza zupa to nie pomidorowa ani pieczarkowa. Przepis, który dziś wam zdradzimy jest fantastyczny z trzech powodów - jest łatwy, jest przepyszny i co więcej - każdemu smakuje. Była hitem w szkolnych stołówkach, gotowały nam ją w dzieciństwie mamy i babcie i to dla wielu z nas najlepsza wersja zupy na rosole. Domyślacie się, co to za zupa? Przed państwem kultowa ryżanka - na samą myśl aż cieknie nam ślinka.

Zobacz wideo

Najłatwiejsza zupa - przepis na kultową ryżankę

Składniki:

  • 2 l rosołu lub dowolnego bulionu, 
  • 2 niewielkie marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek pora, 
  • cebula, 
  • masło, 
  • ok. 120 g ryżu, 
  • sól, pieprz, odrobina curry, liście laurowe,
  • opcjonalnie śmietana do zabielenia. 

Ryżanka - sposób wykonania:

  1. Na samym początku przygotuj warzywa. Obierz je i pokrój na małe kawałki. Możesz także zetrzeć je na tarce, lecz cebulę i por oczywiście posiekaj.
  2. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim masło. Wystarczy czubata łyżka. Następnie podsmaż na nim cebulę, a kiedy się zezłoci, dodaj resztę warzyw. Podsmażaj całość przez kilka minut. 
  3. Podsmażone warzywa zalej rosołem lub bulionem, dodaj liście, laurowe i odrobinę curry. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 15 minut. 
  4. Ryż opłucz pod zimną wodą i dodaj do zupy, lekko ją osól i gotuj, aż ryż będzie al dente. Ryż nie powinien być całkiem miękki, ponieważ pod wpływem temperatury jeszcze znacznie zmięknie.  Pod koniec gotowania dopraw pieprzem i jeśli lubisz, dodaj zahartowaną śmietankę. 

Wskazówka: Jeśli chcesz podkręcić smak ryżanki, możesz dodać do niej trochę soku z kiszonej kapusty lub kiszonych ogórków. Możesz dodać także podsmażoną papryczkę chili lub chili w proszku, sprawdzą się także ziemniaki, brukselka i kalafior. Pamiętaj, że przepis jest tylko wskazówką, a gotowanie to przede wszystkim dobra zabawa. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.