Ziemniaki w tej wersji to bajka. Już nigdy nie zrobisz zwykłych frytek, przyda się zamrażalnik

Ziemniaki kochamy wszyscy i wręcz nie wyobrażamy sobie bez nich życia. Przepisów na dania z ziemniakami jest mnóstwo, jednak o tym przepisie mało osób słyszało. Lubisz frytki? Jeśli tak, musisz zrobić je w ten sposób. Na początek utłucz ziemniaki - zdziwisz się, jak pyszną przekąskę z nich zrobisz.

Frytki to idealna przekąska i dodatek do obiadu, kiedy mamy ochotę sobie troszkę "dogodzić". Klasyczny przepis na frytki to po prostu pokrojone w słupki ziemniaki usmażone na oleju, jednak życie jest za krótkie, by w kółko jeść nudne frytki. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić frytki chrupiące i delikatne jednocześnie. Potrzebne będą rzecz jasna ziemniaki, ale ugotowane i zamrożone. Taka przekąska jest najpyszniejsza na świecie. 

Zobacz wideo

Najlepsze frytki świata - zrobisz je z gotowanych ziemniaków

Składniki:

  • 500 g ziemniaków (najlepiej mączystej odmiany),
  • 100 g mąki ziemniaczanej,
  • płaska łyżka cukru, 
  • sól do smaku, 
  • olej

Frytki z gotowanych ziemniaków - sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj w wodzie z cukrem i solą. Następnie utłucz je na gładkie puree i odstaw, by lekko ostygły. 
  2. Do utłuczonych ziemniaków dodaj mąkę ziemniaczaną, dodaj ulubione przyprawy (polecam tymianek lub posiekaną natkę pietruszki) i wyrób na gładkie ciasto. 
  3. Ciasto włóż do foliowego woreczka i rozwałkuj na placek grubości ok. 1,5 cm. Następnie włóż do zamrażalnika na ok. pół godziny. 
  4. Zmrożone ciasto wyjmij z folii i pokrój na paski. W garnku porządnie rozgrzej olej. Kiedy będzie gorący, partiami wrzucaj frytki i smaż na złoty kolor. 

Wskazówka: Jeśli chcesz trochę podkręcić smak frytek z gotowanych ziemniaków, do ciasta możesz dodać starty ser. Najlepiej sprawdzi się parmezan, ale może być także starty cheddar lub mozzarella. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.