Frytki to idealna przekąska i dodatek do obiadu, kiedy mamy ochotę sobie troszkę "dogodzić". Klasyczny przepis na frytki to po prostu pokrojone w słupki ziemniaki usmażone na oleju, jednak życie jest za krótkie, by w kółko jeść nudne frytki. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić frytki chrupiące i delikatne jednocześnie. Potrzebne będą rzecz jasna ziemniaki, ale ugotowane i zamrożone. Taka przekąska jest najpyszniejsza na świecie.
Najlepsze frytki świata - zrobisz je z gotowanych ziemniaków
Składniki:
- 500 g ziemniaków (najlepiej mączystej odmiany),
- 100 g mąki ziemniaczanej,
- płaska łyżka cukru,
- sól do smaku,
- olej
Frytki z gotowanych ziemniaków - sposób wykonania:
- Ziemniaki obierz i ugotuj w wodzie z cukrem i solą. Następnie utłucz je na gładkie puree i odstaw, by lekko ostygły.
- Do utłuczonych ziemniaków dodaj mąkę ziemniaczaną, dodaj ulubione przyprawy (polecam tymianek lub posiekaną natkę pietruszki) i wyrób na gładkie ciasto.
- Ciasto włóż do foliowego woreczka i rozwałkuj na placek grubości ok. 1,5 cm. Następnie włóż do zamrażalnika na ok. pół godziny.
- Zmrożone ciasto wyjmij z folii i pokrój na paski. W garnku porządnie rozgrzej olej. Kiedy będzie gorący, partiami wrzucaj frytki i smaż na złoty kolor.
Wskazówka: Jeśli chcesz trochę podkręcić smak frytek z gotowanych ziemniaków, do ciasta możesz dodać starty ser. Najlepiej sprawdzi się parmezan, ale może być także starty cheddar lub mozzarella.