Pasta kanapkowa z kilku składników? Jajka i ryby idą w odstawkę tu rządzi rarytas prosto z puszki

Zapomnij o nudnych kanapkach z serem, wędliną czy warzywami. Przepis na ekspresową pastę to prawdziwy majstersztyk, który pokochają weganie i nawet najwięksi fani mięsnych rarytasów. Wystarczy sięgnąć po specjał z puszki i zblendować go z kilkoma dodatkami - prościej się nie da!

Najprostsze śniadania często okazują się tymi najlepszymi, jednak, zamiast po raz kolejny szykować klasyczne kanapki lub jajecznicę postaw na kremowy dodatek do pieczywa. Ta pasta dosłownie rozpływa się w ustach. Zrobisz ją w kilka minut, z prostych i tanich produktów, które z pewnością znajdziesz w kuchennej szafce.

Zobacz wideo Królowa śniadań, czyli pasta jajeczna na trzy sposoby

Pasta kanapowa idealna na śniadanie. Sięgnij po warzywo z puszki, zblenduj i gotowe

Śniadanie wcale nie musi być nudne, a jego przygotowywanie trwać wieki. Wystarczy, że sięgniesz po przepis na nieziemsko kremową pastę kanapkową. To smakowita alternatywa dla jajecznych specjałów, kanapek czy owsianek. Tu króluje prostota, tanie składniki i ekspresowe wykonanie, któremu nikt się nie oprze. 

Kremową pastę kanapkową można przygotować z wielu składników - w wielu domach królują specjały z jaj i ryb, jednak dzisiaj mamy pomysł na nieco bardziej oryginalną wersję. Głównym składnikiem naszego smarowidła jest czerwona fasola z puszki, która nie tylko ma niepowtarzalny smak, ale i dużo białka oraz witamin. Strączki to jednak nie wszystko - bez kolorowych dodatków takich jak przyprawy, czosnek i pomidory się nie obejdzie. Wszystko wystarczy zblendować i gotowe. 

Przepis na pastę z czerwonej fasoli i suszonych pomidorów 

Składniki:

  • 250 g fasoli czerwonej z puszki,
  • 3 pomidory suszone ze słoika,
  • 3 łyżki passaty pomidorowej, 
  • łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
  • łyżeczka słodkiej wędzonej, 
  • ząbek czosnku,
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu grubo mielonego,
  • 1/2 łyżeczki soli. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od otworzenia puszki. Fasolę przesyp na sitko, odsącz i przepłucz pod zimną wodą. 
  2. Warzywo przełóż do miski. Dodaj teraz suszone pomidory odsączone z zalewy oraz trzy łyżki pomidorowej passaty. 
  3. Teraz pora na przyprawy - wsyp do składników obie papryki, sól, pieprz i na koniec ząbek czosnku. 
  4. Wszystko zblenduj na kremową pastę. 
  5. Na koniec wymieszaj i ozdób zieleniną lub kilkoma kroplami oliwy z oliwek. 
  6. Tak przygotowaną pastę serwuj ze świeżym pieczywem. To także ciekawy dodatek np. do tortilli i świeżych warzyw. Smacznego. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.