Marynata do mięsa to droga do sukcesu lub całkowitej porażki. Dziś jednak podpowiemy wam, jak zrobić najlepszą marynatę do kurczaka, dzięki której mięso wychodzi soczyste i naprawdę pyszne. Wystarczy biały składnik i kilka dodatków, a zrobisz najpyszniejszy obiad.
shutterstock.com / travel_is
REKLAMA
REKLAMA
Soczysty i delikatny kurczak z piekarnika to najlepszy pomysł na obiad, kiedy chcemy uraczyć bliskich czymś wyjątkowym. I chociaż pieczony kurczak nie brzmi jak coś ekstra, dzięki naszej marynacie, która sprawi, że udka lub skrzydełka będą niemal rozpływać się w ustach. Kluczem o dziwo wcale nie są przyprawy, a rzecz, którą najprawdopodobniej masz w lodówce. Chodzi o jogurt - marynata z jogurtu sprawia, że mięso z kurczaka jest dużo smaczniejsze.
REKLAMA
Zobacz wideo
Najlepsza marynata do kurczaka - weź z lodówki jeden składnik
1,5 szklanki jogurtu naturalnego,
3 ząbki czosnku,
sok z połówki cytryny,
sól, pieprz, ulubione zioła,
mięso z kurczaka - pałki, udka, skrzydełka.
Kurczak marynowany w jogurcie - sposób wykonania:
Do miski wlej jogurt. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodaj także sok z cytryny (możesz zastąpić octem winnym lub octem jabłkowym). Dodaj przyprawy i całość dokładnie wymieszaj. Polecam dodać odrobinę słodkiej i ostrej papryki oraz curry, ale możesz użyć przypraw, które lubisz najbardziej.
Mięso z kurczaka oczyść i osusz. Następnie włóż do miski z jogurtem tak, by było zanurzone w całości. Miskę owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Przed pieczeniem wyjmij kurczaka z marynaty. Nie wycieraj jej, ale zadbaj, by odciekła z mięsa. Następnie połóż mięso na blaszce lub w brytfannie i jeśli chcesz, dodaj swoje ulubione przyprawy. Pamiętaj, by przed włożeniem do piekarnika mięso nabrało temperatury pokojowej.
Kurczaka włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. W zależności od tego, jakie mięso pieczesz, dostosuj czas. Ćwiartki z kurczaka będą piekły się przez godzinę, udka lub pałki ok. 45-50 minut, podobnie jak skrzydełka.
Taki kurczak jest zawsze hitem w mojej rodzinie. Czasami do jogurtu dodaję odrobinę sosu Sriracha lub dwie łyżki sosu sojowego. Ostatnio jednak zrobiłam coś moim zdaniem fantastycznego. Nie miałam ani soku z cytryny, ocet także mi się skończył. Zamiast tego dodałam do marynaty sok z kiszonych ogórków. Kwas z ogórków sprawił, że włókna mięsa zamkną się podczas marynowania, a mięso po upieczeniu będzie boskosoczyste.