Biorę z lodówki białą rzecz i dodaję do mięsa. Kurczak nigdy nie był tak soczysty i delikatny

Marynata do mięsa to droga do sukcesu lub całkowitej porażki. Dziś jednak podpowiemy wam, jak zrobić najlepszą marynatę do kurczaka, dzięki której mięso wychodzi soczyste i naprawdę pyszne. Wystarczy biały składnik i kilka dodatków, a zrobisz najpyszniejszy obiad.

Soczysty i delikatny kurczak z piekarnika to najlepszy pomysł na obiad, kiedy chcemy uraczyć bliskich czymś wyjątkowym. I chociaż pieczony kurczak nie brzmi jak coś ekstra, dzięki naszej marynacie, która sprawi, że udka lub skrzydełka będą niemal rozpływać się w ustach. Kluczem o dziwo wcale nie są przyprawy, a rzecz, którą najprawdopodobniej masz w lodówce. Chodzi o jogurt - marynata z jogurtu sprawia, że mięso z kurczaka jest dużo smaczniejsze.

Zobacz wideo

Najlepsza marynata do kurczaka - weź z lodówki jeden składnik

  • 1,5 szklanki jogurtu naturalnego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sok z połówki cytryny,
  • sól, pieprz, ulubione zioła,
  • mięso z kurczaka - pałki, udka, skrzydełka.

Kurczak marynowany w jogurcie - sposób wykonania:

  1. Do miski wlej jogurt. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodaj także sok z cytryny (możesz zastąpić octem winnym lub octem jabłkowym). Dodaj przyprawy i całość dokładnie wymieszaj. Polecam dodać odrobinę słodkiej i ostrej papryki oraz curry, ale możesz użyć przypraw, które lubisz najbardziej. 
  2. Mięso z kurczaka oczyść i osusz. Następnie włóż do miski z jogurtem tak, by było zanurzone w całości. Miskę owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. 
  3. Przed pieczeniem wyjmij kurczaka z marynaty. Nie wycieraj jej, ale zadbaj, by odciekła z mięsa. Następnie połóż mięso na blaszce lub w brytfannie i jeśli chcesz, dodaj swoje ulubione przyprawy. Pamiętaj, by przed włożeniem do piekarnika mięso nabrało temperatury pokojowej. 
  4. Kurczaka włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. W zależności od tego, jakie mięso pieczesz, dostosuj czas. Ćwiartki z kurczaka będą piekły się przez godzinę, udka lub pałki ok. 45-50 minut, podobnie jak skrzydełka. 

Taki kurczak jest zawsze hitem w mojej rodzinie. Czasami do jogurtu dodaję odrobinę sosu Sriracha lub dwie łyżki sosu sojowego. Ostatnio jednak zrobiłam coś moim zdaniem fantastycznego. Nie miałam ani soku z cytryny, ocet także mi się skończył. Zamiast tego dodałam do marynaty sok z kiszonych ogórków. Kwas z ogórków sprawił, że włókna mięsa zamkną się podczas marynowania, a mięso po upieczeniu będzie boskosoczyste. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.