Pierogi z tym farszem to tajna broń każdej babci i numer 1 wśród dzieci. Sprawdź, jak robi je Kuroń!

Pierogi z takim farszem można przygotować na słodko i słono. Co więcej, można podawać je zarówno na szybki obiad, jak i słodki podwieczorek. Pierożki najlepiej smakują ze swojską śmietaną i cukrem lub skwareczkami.

Pierogi z serem na słodko według Kuronia. Sprawdź przepis blogera i daj się zaskoczyć

Pierogi z serem na słodko to tradycyjny przepis. Warto wiedzieć, że pierogi z twarogiem są bardzo popularne zwłaszcza na wschodzie Polski. Pamiętam, że gdy mieszkałam na Podlasiu w dzieciństwie, to bardzo często gościły na naszym stole. Poniżej prezentujemy przepis Kuronia na kultowe pierogi z serem na słodko - to doskonały sposób na każdego niejadka.

Pierogi z serem - przepis Kuronia:

Składniki na ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • szklanka gorącej wody
  • 1 łyżka oleju roślinnego

Składniki na farsz:

  • 1/2 kg twarogu
  • około 60 g cukru
  • 1 łyżka śmietany - najlepiej swojskiej
  • 1 żółtko

Pozostałe składniki:

  • śmietana do polania
  • ulubione owoce
  • cukier do posypania
  • cynamon

Wykonanie:

  • Przesiej mąkę. Wsyp ją do miski. Dodaj sól.
  • Wlej gorącą wodę i łyżkę oleju.
  • Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki na ciasto.
  • Następnie uformuj kulę, zawiń w folię i odłóż na blat na 30 minut.
  • W tym samym czasie wykonaj farsz. Wymieszaj wszystkie składniki na farsz. Wyrób je odpowiednio.
  • Później przygotuj stolnicę. Podsyp ją mąką. Ciasto rozwałkuj. Wytnij pierożki za pomocą szklanki. Nadziej farszem. Zaklej i wykonaj zdobienie na brzegu każdego pieroga.
  • Zagotuj wodę. Posól ją. Wrzucaj pierogi stopniowo do wody i poczekaj, aż się zagotują. Później odcedź je łyżką cedzakową.
  • Tak przygotowane pierogi podawaj ze śmietaną, cukrem, cynamonem i ulubionymi owocami.
Zobacz wideo Falbanki, szczypanki i warkoczyki, czyli ulepimy dziś pierogi

Pierogi z kaszą gryczaną i serem - sprawdź przepis na wiejskie pierogi

Pierogi z kaszą gryczaną i serem to typowe pierogi po wiejsku. Serwowane z barszczem czerwonym lub zakwasem z buraków to niebo w gębie. Co więcej, takie pierogi podsmażone następnego dnia, są bajecznie chrupiące. Zdecydowanie warto zrobić większą ilość.

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • odrobina soli
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 jajko
  • 250 ml ciepłej wody

Składniki na farsz:

  • 1 torebka kaszy gryczanej
  • 500 g dobrego białego sera
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • posiekana świeża mięta

Wykonanie:

  • Przesiej mąkę na blat lub stolnicę.
  • Wykonaj wgłębienie. Dodaj sól. Dolej olej. Wbij jajko.
  • Stopniowo dodawaj ciepłą wodę, w międzyczasie wyrabiaj ciasto.
  • Kiedy ciasto będzie już gotowe, uformuj kulkę i przykryj.
  • Teraz przygotuj farsz. Składniki na farsz wymieszaj ze sobą.
  • Ciasto rozwałkuj i wytnij z niego kółka. Nałóż na środek farsz. Zaklej i wykonaj dekoracyjny brzeg. Możesz użyć w tym celu widelca lub specjalnej maszynki do pierogów.
  • Zagotuj wodę z solą i gotuj pierogi partiami. Później odcedź je łyżką cedzakową.

Pierogi z serem - kcal. Ile kalorii mają pierogi z twarogiem?

Ile kcal mają pierogi z serem? Niestety, ilość kalorii w takiej potrawie nie jest łatwa do ustalenia. Kaloryczność pierogów zależna jest przede wszystkim od składników, które zostały użyte do ich przygotowania oraz proporcji. Można uznać, że 100 g pierogów z serem ma około 200-240 kcal.

Zobacz też: Fenomenalny kurczak z grilla w ziołach to hit na majówkowe party. Jak go zrobić? To banalnie proste

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.