Pierogi z serem na słodko według Kuronia. Sprawdź przepis blogera i daj się zaskoczyć
Pierogi z serem na słodko to tradycyjny przepis. Warto wiedzieć, że pierogi z twarogiem są bardzo popularne zwłaszcza na wschodzie Polski. Pamiętam, że gdy mieszkałam na Podlasiu w dzieciństwie, to bardzo często gościły na naszym stole. Poniżej prezentujemy przepis Kuronia na kultowe pierogi z serem na słodko - to doskonały sposób na każdego niejadka.
Pierogi z serem - przepis Kuronia:
Składniki na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- szklanka gorącej wody
- 1 łyżka oleju roślinnego
Składniki na farsz:
- 1/2 kg twarogu
- około 60 g cukru
- 1 łyżka śmietany - najlepiej swojskiej
- 1 żółtko
Pozostałe składniki:
- śmietana do polania
- ulubione owoce
- cukier do posypania
- cynamon
Wykonanie:
- Przesiej mąkę. Wsyp ją do miski. Dodaj sól.
- Wlej gorącą wodę i łyżkę oleju.
- Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki na ciasto.
- Następnie uformuj kulę, zawiń w folię i odłóż na blat na 30 minut.
- W tym samym czasie wykonaj farsz. Wymieszaj wszystkie składniki na farsz. Wyrób je odpowiednio.
- Później przygotuj stolnicę. Podsyp ją mąką. Ciasto rozwałkuj. Wytnij pierożki za pomocą szklanki. Nadziej farszem. Zaklej i wykonaj zdobienie na brzegu każdego pieroga.
- Zagotuj wodę. Posól ją. Wrzucaj pierogi stopniowo do wody i poczekaj, aż się zagotują. Później odcedź je łyżką cedzakową.
- Tak przygotowane pierogi podawaj ze śmietaną, cukrem, cynamonem i ulubionymi owocami.
Zobacz wideo Falbanki, szczypanki i warkoczyki, czyli ulepimy dziś pierogi
Pierogi z kaszą gryczaną i serem - sprawdź przepis na wiejskie pierogi
Pierogi z kaszą gryczaną i serem to typowe pierogi po wiejsku. Serwowane z barszczem czerwonym lub zakwasem z buraków to niebo w gębie. Co więcej, takie pierogi podsmażone następnego dnia, są bajecznie chrupiące. Zdecydowanie warto zrobić większą ilość.
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- odrobina soli
- 1 łyżeczka oleju
- 1 jajko
- 250 ml ciepłej wody
Składniki na farsz:
- 1 torebka kaszy gryczanej
- 500 g dobrego białego sera
- 1 jajko
- sól, pieprz
- posiekana świeża mięta
Wykonanie:
- Przesiej mąkę na blat lub stolnicę.
- Wykonaj wgłębienie. Dodaj sól. Dolej olej. Wbij jajko.
- Stopniowo dodawaj ciepłą wodę, w międzyczasie wyrabiaj ciasto.
- Kiedy ciasto będzie już gotowe, uformuj kulkę i przykryj.
- Teraz przygotuj farsz. Składniki na farsz wymieszaj ze sobą.
- Ciasto rozwałkuj i wytnij z niego kółka. Nałóż na środek farsz. Zaklej i wykonaj dekoracyjny brzeg. Możesz użyć w tym celu widelca lub specjalnej maszynki do pierogów.
- Zagotuj wodę z solą i gotuj pierogi partiami. Później odcedź je łyżką cedzakową.
Pierogi z serem - kcal. Ile kalorii mają pierogi z twarogiem?
Ile kcal mają pierogi z serem? Niestety, ilość kalorii w takiej potrawie nie jest łatwa do ustalenia. Kaloryczność pierogów zależna jest przede wszystkim od składników, które zostały użyte do ich przygotowania oraz proporcji. Można uznać, że 100 g pierogów z serem ma około 200-240 kcal.
Zobacz też: Fenomenalny kurczak z grilla w ziołach to hit na majówkowe party. Jak go zrobić? To banalnie proste