Puszyste jak chmurka racuszki z serem, jabłkami i cukrem polecają się na piątkowy obiad bez mięsa

Racuszki z serem i jabłkami to ulubione danie większości dzieci. Co ważne, są banalne i błyskawiczne w przygotowaniu. Dobrze wysmażone racuszki w środku powinny być bardzo wilgotne. Gdy je przygotujesz, aromat pieczonych jabłek rozniesie się po całej kuchni.

Racuchy z serem i cukrem waniliowym. Ten przepis zawsze wychodzi!

Racuchy z serem i cukrem waniliowym to hit na słodki obiad. Świetnie sprawdzą się również w ciągu dnia, gdy dopadnie nas mały głód. Co ważne, do ich przygotowania potrzeba tylko kilku składników, a sam proces smażenia jest błyskawiczny. Jak zrobić przepyszne racuszki na piątkowy obiad? Prosty przepis znajdziesz poniżej.  

Puszyste racuchy z serem - krok po kroku:

Składniki:

  • 3 jaja
  • 250 g twarogu
  • 1-2 łyżki cukru waniliowego
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 40-50 g mąki
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

  • Umieść twaróg w misce. Dołóż same żółtka. Dodaj cukier puder i cukier waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Przesiej mąkę. Dodaj ją do masy twarogowej.
  • Białka ubij na sztywno.
  • Dołóż do miski.
  • Wymieszaj drewnianą łyżką.
  • Nałóż ciasto na rozgrzany olej, formując placuszki.
  • Gotowe racuszki posyp cukrem pudrem.
  • Podawaj placuszki z ulubionymi dodatkami.
Zobacz wideo Drożdżowe racuchy - przepis na pyszną przekąskę

Racuchy z serem białym na drożdżach

Racuchy z serem białym z dodatkiem drożdży są mega puszyste. Najlepiej będą smakować gdy podamy je posypane cukrem pudrem lub polane słodkim miodem. Dobrym dodatkiem będą tarte jabłka z cynamonem. Takiemu obiadowi nikt się nie oprze. 

Racuszki drożdżowe z serem - wykonanie:

Składniki:

  • szklanka ciepłego mleka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • około 20 g drożdży
  • odrobina soli
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jaja
  • 200 g sera białego
  • cukier puder lub cynamon do posypania
  • olej do smażenia

Wykonanie:

  • Rozkrusz drożdże do miski i wymieszaj z łyżką cukru i łyżką mąki. Dolej ciepłe mleko.
  • Wymieszaj zaczyn i odstaw na kwadrans do wyrośnięcia.
  • Wymieszaj ze sobą twaróg, zaczyn, przesianą mąkę, odrobinę soli i jajka.
  • Wyrób ciasto.
  • Odstaw na 60 minut do wyrośnięcia.
  • Rozgrzej olej na patelni. Nabieraj łyżką ciasto i uformuj placki na patelni.
  • Smaż placki z dwóch stron.
  • Posyp gotowe placki cukrem pudrem lub cynamonem (ewentualnie możesz polać je miodem).

Racuchy z serem i jabłkami okraszone cynamonem - tak dobre, że każdy będzie prosił o dokładkę

Racuchy z serem i jabłkami to klasyk. Nie ma nic lepszego od pulchniutkich słodkich racuszków na obiad. Jak je zrobić? Podajemy przepis na pachnące placuszki z jabłkami z wieloma dodatkami:

Składniki:

  • 250 g tartych smażonych jabłek
  • cynamon
  • rodzynki
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • cukier - 2-3 łyżki
  • 200 g twarogu
  • skórka pomarańczowa
  • 2 jaja
  • 5-8 łyżek mąki
  • olej do smażenia
  • cukier puder lub cynamon do posypania

Wykonanie:

  • Wymieszaj masę jabłkową z cynamonem i wyparzonymi rodzynkami.
  • Do masy jabłkowej dołóż ubite białka, cukier waniliowy oraz mąkę i wymieszaj łyżką.
  • Połącz rozgnieciony ser z cukrem i skórką pomarańczową i dodaj same żółtka. Wymieszaj.
  • Połącz obie zawartości misek i dokładnie wymieszaj.
  • Przejdź do smażenia placków. Smaż je z dwóch stron na średnim ogniu.
  • Gotowe placki, odłóż na talerz.
  • Posyp racuszki cukrem pudrem bądź cynamonem. 

Zobacz też: Oto pomysł na obiad z kurczakiem, który będzie przedmiotem powszechnego podziwu

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.