Zamiast wyrzucać, tak wykorzystaj czerstwy chleb. Zrobisz z niego sycący obiad dla całej rodziny

Gdy pieczywo, które jeszcze niedawno było świeże, staje się twarde jak kamień, ląduje zazwyczaj w koszu. Mało kto wie, jak można je dobrze wykorzystać. Nam udało się znaleźć smaczny sposób, dzięki któremu wykarmimy wszystkich naszych bliskich.

Często dzieje się tak, że jeszcze niedawno świeży i miękki chleb staje się twardy i niezjadliwy. W takich sytuacjach ląduje on do kosza i mało kto ponownie go używa. Ten przepis sprawi, że już nigdy nie go nie wyrzucisz. Po spróbowaniu tej potrawy nikt się nawet nie domyśli, że jej podstawą jest twardawe pieczywo.

Zobacz wideo Zapiekanka rybna z filetami z makreli

Zapiekanka, którą przedstawiamy, jest prosta w wykonaniu. Jak już wspomnieliśmy, jej podstawą jest chleb, który nie nadaje się do kanapek, bo stał się twardy. Na pieczywo wykłada się ulubione warzywa, całość zalewa mieszanką jajeczną i posypuje żółtym serem. Takie danie ląduje do piekarnika, gdzie nabiera smaku.

Przepis na zapiekankę z czerstwego chleba

Składniki

  • 4-6 kromek czerstwego chleba,
  • 2 duże pomidory,
  • papryka czerwona,
  • cukinia,
  • cebula,
  • 200 g sera żółtego,
  • 2 jajka,
  • 200 ml mleka,
  • 2 łyżki natki pietruszki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Naczynie żaroodporne wysmaruj niewielką ilością oleju. Na dnie ułóż czerstwe kromki chleba.
  2. Cebule i czosnek obierz i drobno posiekaj. Paprykę posiekaj, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski, pomidory przemyj i pokrój w plastry, cukinię również pokrój na mniejsze kawałki. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. 
  3. Na kromkach pieczywa ułóż pomidory, paprykę, cukinię i cebulę. W misce roztrzep jajka, dodaj mleko, czosnek, natkę pietruszki, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj.
  4. Warzywa polej powstałą mieszanką jajeczną. Wierzch posyp startym serem i polej oliwą z oliwek.
  5. Tak przygotowaną zapiekankę włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz około 25-30 minut.
  6. Gdy zapiekanka będzie gotowa, wyjmij ją z piekarnika i pozostaw do lekkiego ostygnięcia.
  7. Pokrój na kawałki i podawaj gorącą jako danie główne, lub dodatek do obiadu.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.