Zdrowe gotowanie nie musi być nudne. Wystarczy odrobina wyobraźni i kilka ciekawych produktów, by stworzyć pełnowartościowy posiłek, który zawiera mnóstwo witamin i sprawia, że czujemy się najedzenie i lekcy jak piórko. Kasza sprawdzi się w tej roli doskonale!
Noworoczne postanowienia zaczynają cię nudzić? Zamiast więc gotować jedynie z oklepanych przepisów postaw na babciną klasykę, która nie tylko wspomaga odchudzanie, ale i wyjątkowo smakuje. Wystarczy sięgnąć po kaszę mannę i odpowiednio ją podać by powstał pełnowartościowy, fit posiłek.
Jedni kasze mannę kojarzą z posiłkami jedzonymi niechętnie w przedszkolu, a dla innych to alternatywa makaronu i ziemniaków, które znudziły się jako dodatek do obiadu. Jedno jest pewne - ten produkt może wyśmienicie smakować i przy tym być ciekawym, szybkim rozwiązaniem w kuchni. Z kaszy można korzystać na wiele sposobów, jako zagęszczacz zup i sosów, a także jako farsz. Nic nie stoi także na przeszkodzie, by zrobić z niej lekkie kluseczki, naleśniki czy dodać ją do sałatki. Opcji jest wiele, a każda smakuje doskonale.
Kasza manna, chociaż jest zdrowa, zaliczana jest do produktów kalorycznych, bowiem w 100 g znajduje się ok. 380 kcal. Po ugotowaniu wartość ta jednak spada do 90 kcal w 100 g. Warto dodać, że kasza jest lekkostrawna i sprawdzi się w większości diet m.in. dzięki zawartości błonnika, który sprzyja odchudzaniu i wydalaniu toksyn z organizmu.
Jak zatem przygotować kaszę mannę? Metod jest wiele - zaczynając od śniadania kaszę można ugotować na mleku lub dodać do ciasta naleśnikowego czy tego na placki. Składnik zastąpi mąkę, a będzie równie wyśmienicie smakować - o teksturę także nie należy się martwić. Kasza manna na obiad może zostać dodana do zupy, dowolnego sosu (jako zagęszczasz) czy być spoiwem warzywnych kotletów.
Kasza manna wyśmienicie zastąpi ziemniaki czy makaron - można zatem serwować ją solo jako dodatek do tradycyjnych dań i nie tylko. Sprawdzi się też w zapiekance, kluskach i np. w pulpetach. O słodkiej wersji także warto pamiętać, mowa tu o owocowej zapiekance, różnych ciastach czy deserach, gdzie można śmiało dodać kaszę mannę.