Drożdżowe faworki, czyli niby pączek niby chrust. Ciasto jest idealnie miękkie, wyrośnięte i smakowite

Tłusty czwartek przed nami, dlatego warto zadbać o najlepsze na świecie, domowe łakocie. Drożdżowe faworki to prawdziwy strzał w dziesiątkę i znakomite połączenie pączków i klasycznego chrustu. Poza uroczym kształtem słodycze urzekają obłędnym i oryginalnym smakiem.

Co, gdyby połączyć klasyczny chrust z pączkami? Tak właśnie powstały drożdżowe faworki, które poza fikuśnym kształtem są niebiańska smaczne. Wysoko za sprawą lekkiego i rumianego ciasta na bazie swojskich składników. 

Zobacz wideo Przepis na tradycyjne faworki - idealne w karnawale

Drożdżowe faworki, czyli obłędna kombinacja dwóch przepisów na tłusty czwartek 

Pączki czy chrust? Jeśli nie możesz się zdecydować, który specjał zaserwować w tłusty czwartek, podaj nasze nietypowe połączenie. Tak właśnie powstają jedyne w swoim rodzaju, smakowite i niezwykle puszyste faworki drożdżowe. Hybryda gwarantuje prawdziwą ucztę podniebienia, a także znakomitą prezencję, którą doceni nawet wymagająca teściowa. 

Najważniejszym elementem tego przepisu jest oczywiście pięknie wyrośnięte i puchate ciasto. Sekretem są oczywiście odpowiednio połączone składniki, a także dużo serca i ciepła dłoni podczas wyrabiania. Takie faworki nie są nadziewane, jednak warto zdecydować się na domowy lukier z cytrynowym akcentem. Oto niezawodna receptura babci, które nie wymaga dużo czasu, drogich produktów i zawsze się udaje!

Przepis na drożdżowe faworki, czyli hybrydę pączka i kultowego chrustu 

Składniki: 

  • 500 g mąki,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 250 ml ciepłego mleka, 
  • 70 g cukru,
  • 75 g roztopionego masła,
  • jajko i 3 żółtka,
  • łyżka spirytusu,
  • łyżka soku z cytryny,
  • skórka z cytryny i dwóch pomarańczy, 
  • smalec do smażenia.

Sposób przygotowania: 

  1. Na początek rozczyn. Do ciepłego mleka,  dodaj trzy łyżki mąki, cukru i drożdży. Wszystko wymieszaj, przykryj i pozostaw na 15 minut do wyrośnięcia.
  2. Po tym czasie do rozczynu dodaj resztę mąki, jajka i żółtka, skórkę i sok z cytryny oraz spirytus. Wszystkie składniki starannie wymieszaj. 
  3. Kolejnym krokiem jest dodanie rozpuszczonego, ale nie ciepłego masła.  całość dokładnie wymieszać. Całość wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (zagnieść ciasto ręcznie albo za pomocą miksera z mieszadłem hakowym).
  4. Ciasto włóż do miski wysmarowanej olejem, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę, by pięknie wyrosło.
  5. Po tym czasie, ciasto delikatnie wyłóż na blat. Wskazówka - pamiętaj, by ciasto podsypać delikatnie mąką - wówczas będzie o wiele łatwiej.
  6. Ciasto rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 36 × 20 cm. Następnie zadbaj o charakterystyczny kształt faworków - ostrym nożem potnij ciasto na krótsze paski o szerokości ok. trzech cm, wzdłuż dłuższego boku (36 cm). Następnie ciasto przetnij na pół wzdłuż boku krótszego (20 cm). Tym sposobem uzyskamy ok. 24 dorodne faworki. 
  7. W każdym kawałku zrób charakterystyczne nacięcie na kilka centymetrów i wywiń przez nie jeden koniec ciasta - tak jak w faworkach. Tak przygotowane drożdżowe specjały są gotowe do smażenia.
  8. W garnku rozgrzej smalec - temperatura powinna wynosić ok. 175 st. C.
  9. Faworki smaż partiami z obu stron, do uzyskania złotego efektu. Na koniec odsącz je z nadmiaru tłuszczu i gotowe! Warto udekorować je także cukrem pudrem lub cytrusowym lukrem. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.