Do ulubionego święta wielu Polaków - tłustego czwartku - zostało jeszcze trochę czasu. Miłośnicy słodkich wypieków nie muszą jednak czekać z niecierpliwością do ósmego lutego. Dziś, czyli 30 stycznia, wypada bowiem Dzień Rogalika. Z okazji obchodów tego jakże smacznego święta, warto zaopatrzyć się w rogale. Najlepiej sprawdzą się te wypieczone samodzielnie w zaciszu własnej kuchni.
Przepis na rogale z nadzieniem jest bardzo prosty. Cała sztuka polega na prawidłowym wyrobieniu ciasta, a następnie zawinięciu go na kształt półksiężyca. Cały proces, wraz z wypiekaniem, powinien zająć nie dłużej niż pół godziny. Oznacza to, że każdy smakosz zdąży dzisiejszego popołudnia wypróbować poniższą recepturę.
Składniki:
Zimne masło posiekaj na mniejsze kawałki, które następnie umieść w misce. Dodaj przesianą przez sitko mąkę oraz rozgnieciony twaróg sernikowy. Składniki połącz, po czym ręcznie wyrób je na jednolite ciasto. Wyrobioną masę podziel na pół, owiń je folią spożywczą i schowaj do lodówki na pół godziny. Po tym czasie wyjmij je i odwiń z folii. Stolnicę oprósz odrobiną mąki, a w dalszej kolejności rozwałkuj na niej ciasto.
Gdy masa na rogale będzie płaska jak naleśnik, podziel ją na osiem do dziesięciu części w kształcie trójkąta. Na środku każdego fragmentu rozprowadź nieco słodkiego nadzienia - możesz użyć np. dżemu lub kremu czekoladowego. Wysmarowane trójkąciki zwiń w rulon, poczynając od szerszej części, przez węższą, na koniec zaginając rogala na kształt półksiężyca.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a na to połóż w równym odstępie prawie gotowe rogaliki. Umieść formę w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza. Po ok. 20-25 minutach pieczenia, rogale powinny być idealnie wyrośnięte. Wyjmij je do ostygnięcia, a na koniec dodatkowo posyp przesianym cukrem pudrem. Smacznego!