Zamień tradycyjny obiad na jednogarnkowy gulasz z indyka i pieczarek. Suche mięso to przeszłość

Marzysz o szybkim, sycącym obiedzie, ale brakuje pomysłu? Zamiast po raz kolejny szykować nudne kotlety i suche pieczenie, postaw na soczysty gulasz z indyka oraz pieczarek. Danie jednogarnkowe nie tylko nasyci i rozgrzeje w chłodne popołudnia, ale dostarczy cennych witamin oraz rozpieści podniebienie.

Domowe obiady są niemal zawsze znakomite i smaczne. Jeśli jednak do twojej kuchni wkradła się rutyna, a pomysłów na dania wciąż brakuje, postaw na ekspresowe danie jednogarnkowe. Mowa tu o gulaszy z indyka i pieczarek, który zawsze wychodzi soczysty i pełen znakomitych smaków. A to wszystko za grosze i bez kilku godzin gotowania. 

Zobacz wideo Mądra Babcia pokazała, jak zrobić obłędny gulasz z grzybami. Zaniemówisz z zachwytu

Zamień tradycyjny, nudny obiad na jednogarnkowy gulasz z indyka i pieczarek

Przepis na pyszny domowy gulasz z indyka z pieczarkami jest prosty i nie wymaga nadprzyrodzonych umiejętności kulinarnych. Wszystko opiera się na prostocie i łatwo dostępnych składnikach. Główną rolę gra tu oczywiście mięso z indyka, które należy odpowiednio przygotować, by nie było suche i łykowate. Kolejnym, ważnym szczegółem są pieczarki, które tworzą znakomity duet z cebulą. 

To jednak nie wszystko. Gulasz warto podlać domowym bulionem, a także zadbać o odpowiednią kompozycję przypraw. Reszta dosłownie robi się sama - wystarczy wszystko dusić na małej mocy palnika i gotowe. Danie wyśmienicie sprawdzi się na co dzień czy od święta. poniżej zdradzamy szczegółowy przepis. 

Ekspresowy gulasz z indyka i pieczarek, czyli jednogarnkowe danie z pomysłem 

Składniki: 

  • 500 g piersi z indyka,
  • 400 g pieczarek,
  • cebula,
  • odrobina oleju,
  • solidna łyżka masła,
  • szklanka bulionu warzywnego,
  • łyżka mąki pszennej,
  • szczypta przyprawy do indyka,
  • łyżeczka słodkiej papryki, 
  • sól,
  • pieprz. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od umycia i dokładnego wysuszenia mięsa. 
  2. Indyka oczyść z błonek i innych zbędnych elementów, a następnie pokrój go w kostkę lub paseczki. Przypraw pierś solą, pieprzem i przyprawą do indyka. 
  3. Teraz pokrój cebule. w piórka, a pieczarki obierz, umyj i pokrój w plasterki. 
  4. Na patelni rozgrzej olej i masło. Na gorący tłuszcz wrzuć cebulę, a gdy warzywo się ładnie zeszkli, dodaj też pieczarki. Smaż, aż grzyby odparują wodę. 
  5. Do podsmażonych składników dodaj teraz indyka. Po kilku minutach, gdy mięso się zarumieni, wlej na patelnię bulion. 
  6. Całość dopraw solą, pieprzem oraz papryką. 
  7. Duś przez 30 minut. 
  8. Pod koniec gotowania odlej do filiżanki bulion i połącz go z mąką - wymieszaj, by nie było żadnych grudek i dodaj ponownie na patelnie. 
  9. Gotuj mięso jeszcze przez kilka minut. Podawaj z kaszą lub ziemniakami, smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Agora SA