Domowe obiady są niemal zawsze znakomite i smaczne. Jeśli jednak do twojej kuchni wkradła się rutyna, a pomysłów na dania wciąż brakuje, postaw na ekspresowe danie jednogarnkowe. Mowa tu o gulaszy z indyka i pieczarek, który zawsze wychodzi soczysty i pełen znakomitych smaków. A to wszystko za grosze i bez kilku godzin gotowania.
Zobacz wideo Mądra Babcia pokazała, jak zrobić obłędny gulasz z grzybami. Zaniemówisz z zachwytu
Zamień tradycyjny, nudny obiad na jednogarnkowy gulasz z indyka i pieczarek
Przepis na pyszny domowy gulasz z indyka z pieczarkami jest prosty i nie wymaga nadprzyrodzonych umiejętności kulinarnych. Wszystko opiera się na prostocie i łatwo dostępnych składnikach. Główną rolę gra tu oczywiście mięso z indyka, które należy odpowiednio przygotować, by nie było suche i łykowate. Kolejnym, ważnym szczegółem są pieczarki, które tworzą znakomity duet z cebulą.
To jednak nie wszystko. Gulasz warto podlać domowym bulionem, a także zadbać o odpowiednią kompozycję przypraw. Reszta dosłownie robi się sama - wystarczy wszystko dusić na małej mocy palnika i gotowe. Danie wyśmienicie sprawdzi się na co dzień czy od święta. poniżej zdradzamy szczegółowy przepis.
Ekspresowy gulasz z indyka i pieczarek, czyli jednogarnkowe danie z pomysłem
Składniki:
- 500 g piersi z indyka,
- 400 g pieczarek,
- cebula,
- odrobina oleju,
- solidna łyżka masła,
- szklanka bulionu warzywnego,
- łyżka mąki pszennej,
- szczypta przyprawy do indyka,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od umycia i dokładnego wysuszenia mięsa.
- Indyka oczyść z błonek i innych zbędnych elementów, a następnie pokrój go w kostkę lub paseczki. Przypraw pierś solą, pieprzem i przyprawą do indyka.
- Teraz pokrój cebule. w piórka, a pieczarki obierz, umyj i pokrój w plasterki.
- Na patelni rozgrzej olej i masło. Na gorący tłuszcz wrzuć cebulę, a gdy warzywo się ładnie zeszkli, dodaj też pieczarki. Smaż, aż grzyby odparują wodę.
- Do podsmażonych składników dodaj teraz indyka. Po kilku minutach, gdy mięso się zarumieni, wlej na patelnię bulion.
- Całość dopraw solą, pieprzem oraz papryką.
- Duś przez 30 minut.
- Pod koniec gotowania odlej do filiżanki bulion i połącz go z mąką - wymieszaj, by nie było żadnych grudek i dodaj ponownie na patelnie.
- Gotuj mięso jeszcze przez kilka minut. Podawaj z kaszą lub ziemniakami, smacznego!