Przepis na krupnik, który smakuje jak u babci. Przyda się trik z masłem

Jak zrobić krupnik, żeby smakował jak u babci? Nie jest to takie trudne. Oprócz odpowiedniego mięsa i warzyw warto zrobić jedną rzecz z kaszą. Przyda się masło i patelnia, a snak zachwyci każdego.

Krupnik to chyba najbardziej niedoceniana zupa, która ląduje na naszych stołach, a przecież jest pyszna i pożywna. Przepis na krupnik jest prosty, ale żeby zupa wyszła pyszna, watro zastosować trik z masłem. Przed dodaniem jej do wywaru, podsmaż ją na maśle. 

Zobacz wideo Chcesz zrobić idealną zupę ogórkową? Nie popełniaj tych błędów

Pyszny krupnik - przepis

Składniki:

  • kawałek żeberek (ok. 300-500 g),
  • 500 g serc drobiowych,
  • 300 g wątróbki drobiowej,
  • 500 g żołądków drobiowych,
  • Kilka ziemniaków,
  • niepełna szklanka kaszy jęczmiennej (polecam pęczak),
  • włoszczyzna: 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, por,
  • 1 cebula,
  • sól, pieprz, ziele angielskie,
  • posiekany koperek,
  • opcjonalnie: śmietana do zabielenia.

Krupnik - sposób wykonania:

  1. Zacznij od dokładnego oczyszczenia podrobów. Następnie włóż je do garnka, dodaj żeberka i zagotuj na wolnym ogniu. Pamiętaj, by wody nie było za dużo, powinna przykrywać mięso na ok. "3 palce".
  2. Kiedy zbierze się szum, usuń go, następnie dodaj kilka kulek ziela angielskiego oraz liście laurowe. Dodaj obraną i pokrojoną włoszczyznę wraz z opaloną cebulą. Gotuj na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
  3. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Kiedy mięso będzie miękkie, dodaj je do zupy. Kaszę podsmaż na patelni z rozgrzanym masłem. Dopraw odrobiną soli i mieszając, podsmażaj kilka minut. Następnie  dodaj kilka chochelek wywaru i dotuj kaszę przez ok. 5-10 minut. Następnie dodaj kaszę do zupy.
  4. Pod koniec gotowania możesz dodać odrobinę soku z kiszonych ogórków lub 2 łyżki octu. W razie ochoty zabiel zupę zahartowaną śmietaną. Podawaj z kromką pieczywa oraz posiekanym koperkiem.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.