"Lany" chrust Kasi Tusk to przepis idealny. Prosty, a co więcej błyskawiczny. I jest po prostu pysznie

Tłusty czwartek coraz bliżej. Już 8 lutego wszyscy będziemy zajadać się pysznymi słodkościami. Kasia Tusk postanowiła podzielić się swoim przepisem na "lany" chrust. Wypróbowałam go i jestem w szoku, jak łatwo można wyczarować obłędnie pyszne faworki.

Przygotowania do tłustego czwartku już wkrótce ruszą pełną parą. Chrust to jeden z podstawowych słodkości, jakie serwujemy podczas tłustego czwartku. Nie może więc go zabraknąć również i w tym roku. Tak jak ja postawcie jednak na przepis Kasi Tusk. Będziecie zaskoczeni efektem. Jest naprawdę pysznie.

Zobacz wideo Sprawdzamy pączki od Magdy Gessler. Cena w tym roku kosmiczna

"Lany" chrust Kasi Tusk - przepis. Faworki do zrobienia w mgnieniu oka 

Kasia Tusk podzieliła się na swoim blogu Make Life Easier przepisem na "lany" chrust. Wypróbowałam go i okazało się, że ten słodki deser naprawdę może powstać błyskawicznie i bez dużego nakładu pracy. Wystarczy odrobina serca i wszystkie składniki z listy, a całą rodziną będziecie mogli cieszyć się tymi pysznościami. 

Składniki: 

  • 200 g mąki pszennej tortowej, 
  • 3 średnie jajka
  • 185 ml mleka, 
  • 10 g proszku do pieczenia, 
  • 30 ml spirytusu, 
  • 12 g cukru pudru. 

Jak zrobić błyskawiczne faworki? Oto sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Do miski wsyp mąkę, wbij jajka i wlej mleko. Całość dokładnie zmiksuj. Dodaj pozostałe składniki i wszystko wymieszaj, aby powstała gładka, jednolita masa. 
  2. W głębokiej patelni lub garnku rozgrzej sporą ilość oleju. Przelej ciasto do rękawa cukierniczego i wyciśnijcie je na olej, tworząc różne fantazyjne kształty. Uwaga – olej musi być dobrze rozgrzany. Gdy ciasto zrobi się sztywne od spodu i zyska ładny, rumiany kolor przewróć je na drugą stronę.  
  3. Po minucie wyciągnijcie faworki z garnka. Odłóż je na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym, by odsączyć nadmiar tłuszczu.  
  4. Gdy faworki wystygną, posyp je cukrem pudrem. Smacznego! 
Więcej o: