-
Haps
-
Jak przygotować
- "Lany" chrust Kasi Tusk to przepis idealny. Prosty, a co więcej błyskawiczny
"Lany" chrust Kasi Tusk to przepis idealny. Prosty, a co więcej błyskawiczny. I jest po prostu pysznie
Tłusty czwartek coraz bliżej. Już 8 lutego wszyscy będziemy zajadać się pysznymi słodkościami. Kasia Tusk postanowiła podzielić się swoim przepisem na "lany" chrust. Wypróbowałam go i jestem w szoku, jak łatwo można wyczarować obłędnie pyszne faworki.
Przygotowania do tłustego czwartku już wkrótce ruszą pełną parą. Chrust to jeden z podstawowych słodkości, jakie serwujemy podczas tłustego czwartku. Nie może więc go zabraknąć również i w tym roku. Tak jak ja postawcie jednak na przepis Kasi Tusk. Będziecie zaskoczeni efektem. Jest naprawdę pysznie.
Zobacz wideo Sprawdzamy pączki od Magdy Gessler. Cena w tym roku kosmiczna
"Lany" chrust Kasi Tusk - przepis. Faworki do zrobienia w mgnieniu oka
Kasia Tusk podzieliła się na swoim blogu Make Life Easier przepisem na "lany" chrust. Wypróbowałam go i okazało się, że ten słodki deser naprawdę może powstać błyskawicznie i bez dużego nakładu pracy. Wystarczy odrobina serca i wszystkie składniki z listy, a całą rodziną będziecie mogli cieszyć się tymi pysznościami.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej tortowej,
- 3 średnie jajka,
- 185 ml mleka,
- 10 g proszku do pieczenia,
- 30 ml spirytusu,
- 12 g cukru pudru.
Jak zrobić błyskawiczne faworki? Oto sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Do miski wsyp mąkę, wbij jajka i wlej mleko. Całość dokładnie zmiksuj. Dodaj pozostałe składniki i wszystko wymieszaj, aby powstała gładka, jednolita masa.
- W głębokiej patelni lub garnku rozgrzej sporą ilość oleju. Przelej ciasto do rękawa cukierniczego i wyciśnijcie je na olej, tworząc różne fantazyjne kształty. Uwaga – olej musi być dobrze rozgrzany. Gdy ciasto zrobi się sztywne od spodu i zyska ładny, rumiany kolor przewróć je na drugą stronę.
- Po minucie wyciągnijcie faworki z garnka. Odłóż je na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Gdy faworki wystygną, posyp je cukrem pudrem. Smacznego!