Sernik z tych serków to hit każdej rodzinnej imprezy. Rąk wystawionych po dokładkę nie brakuje

Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast, które goszczą w naszych domach. Jednak ten z serków homogenizowanych nie jest aż tak znany. To bardzo źle, ponieważ robi się go w bardzo łatwy sposób i dość szybko. A z blachy znika jeszcze szybciej. Oto przepis, który zawsze mi się sprawdza.

Sernik na zimno można robić z różnych rodzajów sera- nawet z serków homogenizowanych, co dla niektórych jest sporym zaskoczeniem. Gwarantujemy jednak, że z dodatkiem owoców i galaretką, będzie to ciasto rodem z najlepszej cukierni.  

Zobacz wideo Serniczki z patelni. Równie pyszne jak tradycyjny sernik

Przepis na sernik z serków homogenizowanych. Obłędnie proste i pyszne ciasto dla całej rodziny 

Przepis na sernik z serków homogenizowanych w mojej rodzinie wyrywa się sobie z rąk. Podobnie jest z gotowym już ciastem. Dokładki nie może zabraknąć dla nikogo. Jak więc przygotować takie ciasto, które jest totalnym hitem? Przede wszystkim zadbaj o to, by mieć wszystkie składniki z poniższej listy. 

Składniki na warstwę serową: 

  • kilogram serka homogenizowanego waniliowego 
  • dwie galaretki brzoskwiniowe, 
  • półtorej szklanki wrzątku. 

Składniki na spód oraz wykończenie: 

  • dwie galaretki truskawkowe, 
  • dwie i pół szklanki wrzątku, 
  • szklanka owoców leśnych lub brzoskwiń, 
  • paczka biszkoptów. 

Przepis na sernik na zimno z serków homogenizowanych. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Rozpuść galaretki brzoskwiniowe we wrzątku. Kiedy ostygną, wstaw je do lodówki, aby lekko stężały. 
  2. Wyłóż spód formy biszkoptami. 
  3. Zmiksuj serki homogenizowane z tężejącą galaretką. 
  4. Przygotowaną serową masę wyłóż na warstwę biszkoptów. Wyrównaj wierzch ciasta i wstaw je do lodówki na około godzinę. 
  5. W tym czasie rozpuść galaretki truskawkowe w dwóch i pół szklanki wrzątku.  
  6. Kiedy galaretka ostygnie, wstawiamy ją do lodówki, aby lekko stężała. 
  7. Ułóż owoce na wierzchu ciasta i zalej je tężejącą galaretką. 
  8. Wstaw ciasto do lodówki na całą noc. Podawaj następnego dnia, by mieć pewność, że dobrze stężało. Smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.