Sernik na zimno można robić z różnych rodzajów sera- nawet z serków homogenizowanych, co dla niektórych jest sporym zaskoczeniem. Gwarantujemy jednak, że z dodatkiem owoców i galaretką, będzie to ciasto rodem z najlepszej cukierni.
Zobacz wideo Serniczki z patelni. Równie pyszne jak tradycyjny sernik
Przepis na sernik z serków homogenizowanych. Obłędnie proste i pyszne ciasto dla całej rodziny
Przepis na sernik z serków homogenizowanych w mojej rodzinie wyrywa się sobie z rąk. Podobnie jest z gotowym już ciastem. Dokładki nie może zabraknąć dla nikogo. Jak więc przygotować takie ciasto, które jest totalnym hitem? Przede wszystkim zadbaj o to, by mieć wszystkie składniki z poniższej listy.
Składniki na warstwę serową:
- kilogram serka homogenizowanego waniliowego
- dwie galaretki brzoskwiniowe,
- półtorej szklanki wrzątku.
Składniki na spód oraz wykończenie:
- dwie galaretki truskawkowe,
- dwie i pół szklanki wrzątku,
- szklanka owoców leśnych lub brzoskwiń,
- paczka biszkoptów.
Przepis na sernik na zimno z serków homogenizowanych. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Rozpuść galaretki brzoskwiniowe we wrzątku. Kiedy ostygną, wstaw je do lodówki, aby lekko stężały.
- Wyłóż spód formy biszkoptami.
- Zmiksuj serki homogenizowane z tężejącą galaretką.
- Przygotowaną serową masę wyłóż na warstwę biszkoptów. Wyrównaj wierzch ciasta i wstaw je do lodówki na około godzinę.
- W tym czasie rozpuść galaretki truskawkowe w dwóch i pół szklanki wrzątku.
- Kiedy galaretka ostygnie, wstawiamy ją do lodówki, aby lekko stężała.
- Ułóż owoce na wierzchu ciasta i zalej je tężejącą galaretką.
- Wstaw ciasto do lodówki na całą noc. Podawaj następnego dnia, by mieć pewność, że dobrze stężało. Smacznego!