Ciasto Monte bez pieczenia gotowe w 20 minut - takiego deseru na pewno nigdy nie jedliście

Ciasto Monte bez pieczenia przygotujesz w zaledwie 20 minut. Co więcej, ten prosty przepis na domowe słodkości może odtworzyć każdy bez większego problemu. Sprawdź, co będzie Ci potrzebne i jak krok po kroku zrobić ciasto Monte bez pieczenia.

Ciasto Monte - przepyszny deser na niedzielę

Kto chociaż raz spróbował gotowego deseru o tej nazwie, ten z pewnością zapamiętał ten smak na zawsze. Monte oznacza finezyjne połączenie dwóch kremów: o smaku orzechów laskowych oraz klasycznej mlecznej czekolady. Aksamitna konsystencja zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Jedyny problem jest taki, że deser Monte szybko się kończy. Czy na bazie ulubionego przysmaku można stworzyć ciasto, które nie tylko dorówna mu w smaku, ale będzie też prawdziwą ucztą dla oka? Poniżej znajdziesz sprawdzony przepis na ciasto Monte, które możesz przygotować, gdy tylko najdzie Cię na to ochota.

Zobacz wideo Ekspresowe ciasto ze śliwkami na oleju

Ciasto Monte - lista zakupów 

Zanim przejdziemy do przepisu na ciasto Monte, sprawdź dokładną listę produktów, które będą Ci potrzebne. Być może część z nich już od dawna jest w Twojej kuchni, wystarczy tylko po nie sięgnąć i zrobić z nich smaczny użytek. Co należy przygotować? Szczegóły zdradzamy poniżej:

Ciasto Monte przepis: pełna lista produktów

  • gotowy deser Monte - 4 opakowania (po 150 g), 
  • śmietana 36% - 1 litr, 
  • cukier puder - 5 łyżek stołowe, 
  • galaretka o ulubionym smaku - 1 opakowanie, 
  • herbatnik- 1 duże opakowanie, 
  • dżem o ulubionym smaku, 
  • wrzątek - 1 szklanka,
  • polewa czekoladowa (tu znajdziesz przepis).

Przepis na ciasto Monte krok po kroku

Przygotowanie ciasta Monte nie wymaga dobrze wyposażony kuchni. Nie będzie potrzebny nawet piekarnik. Jedyne, o czym trzeba będzie pamiętać to mikser i trochę miejsca w lodówce. Brak szczególnych wymagań sprawia, że ciasto Monte to dobry patent na coś słodkiego w mieszkaniu typowo studenckim lub podczas wakacyjnego wyjazdu. Opis poszczególnych kroków prezentujemy poniżej. Przeczytaj, a przekonasz się, jakie to proste: 

  • Zaczynamy od rozpuszczenia wybranej galaretki, którą następnie odstawiamy do stężenia. 
  • Teraz do miski przekładamy wszystkie opakowania gotowego deseru Monte. 
  • W następnym kroku do miski z Monte przelewamy śmietanę (0,5 l) i zaczynamy całość miksować przy pomocy miksera, od czasu do czasu dodając cukier puder (3 łyżki). 
  • Czas na galaretkę. W momencie gdy jej konsystencja zacznie przypominać konsystencję kisielu, należy przelać ją do miski z Monte i śmietaną. Teraz wszystko razem mieszamy i odstawiamy do lodówki. 
  • Na tym etapie należy wybrać naczynie, w którym następnie ułożymy herbatniki. 
  • W kolejnym kroku na równą warstwę z herbatników wykładamy masę, która wcześniej tężała w lodówce. 
  • Masę przykrywamy kolejną warstwą herbatników. 
  • Ubijamy pozostałą śmietanę z 2 łyżkami cukru pudru.
  • Teraz czas na warstwę dżemu i bitą śmietanę.  
  • Na koniec polewamy ciasto polewą czekoladową.
  • Tak powstałe ciasto Monte należy odstawić do lodówki, serwujmy dopiero gdy stężeje i kolejne warstwy połączą się w słodką całość. 

Zobacz też: Jak zrobić ciasteczka makaroniki jak z reklamy? Wbrew pozorom nie jest to mega trudne zadanie

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.