Przyprawy to obowiązkowy element każdej kuchni. Dodajemy je do większości dań, wzbogacają je one bowiem o dodatkowe nuty smakowe oraz aromat. Nie wszyscy jednak wiedzą, że niektóre przyprawy mają też właściwości prozdrowotne. Wspierają odporność i wzmacniają organizm.
Anyż gwiaździsty to wysuszone owoce drzewa o nazwie badian właściwy. Ze względu na swój charakterystyczny wygląd nie można ich pomylić z niczym innym. Ośmioramienne gwiazdki stosowane są przede wszystkim jako przyprawa do tradycyjnych ciast takich jak mazurek, piernik czy miodownik. Oprócz właściwości smakowych anyż może się poszczycić również i leczniczymi. Często wykorzystuje się go w medycynie naturalnej jako składnik leków i kosmetyków.
Warto go stosować w przypadku problemów z niestrawnością. Anyż pobudza wydzielanie kwasów żołądkowych, niwelując nieprzyjemne skutki przejedzenia. Działa rozkurczowo i wiatropędnie. Specyficzną przyprawę stosuje się także przy dolegliwościach układu oddechowego. Świetnie radzi sobie z uporczywym kaszlem. Co więcej, ma również właściwości antybakteryjne, wspiera odporność i metabolizm. Ponadto korzystnie wpływa na kondycję skóry i włosów. Włączenie anyżu do codziennej diety może pomóc w walce z trądzikiem oraz wzmocnić strukturę włosów. W tym celu polecamy wypróbować tradycyjny napar z anyżu.
Napar z anyżu jest banalnie prosty w przygotowaniu. Jedyne, czego potrzebujesz, to łyżeczka pokruszonej w moździerzu przyprawy oraz 250 ml wrzątku. Wsyp sproszkowany anyż do szklanki, a następnie zalej go przegotowaną wodą. Nie zapomnij przykryć szklanki, w przeciwnym razie napar nie zaparzy się prawidłowo. Dla wzbogacenia smaku możesz dodać odrobinę cynamonu. Po kwadransie przecedź napój przez sitko. Połowę zawartości szklanki wypij od razu, a drugą np. pod wieczór.