Przepisów i sposobów na naleśniki jest całe mnóstwo. W każdym domu robi się je nieco inaczej, podobnie jak inne tradycyjne dania. Ania Starmach podzieliła się w mediach społecznościowych metodą, która gwarantuje obłędny i smakowity efekt. Sekretem jest kremowy nabiał i odrobina masła.
Zobacz wideo Magda Gessler vs Robert Makłowicz. Kto robi smaczniejsze naleśniki? Sprawdzamy
Idealne ciasto na naleśniki. Ania Starmach dodaje ten produkt
Jednym z prostszych przepisów kulinarnych są klasyczne naleśniki. Możemy je podać na wiele sposobów, jednak wszystko zależy od idealnego ciasta i nierzadko dobrej patelni. Zamiast zatem popełniać podstawowe błędy i smażyć placki bardziej przypominające omlety, postaw na recepturę Ani Starmach, która doskonale zna się na rzeczy.
Ania Starmach zdradziła, że domowe naleśniki potrzebują odpowiednich produktów. Kluczem do sukcesu są oczywiście jajka, mleko oraz mąka. Na tym się jednak nie kończy lista składników. Cały sekret tkwi bowiem w dodaniu łyżki roztopionego masła, a także kremowej śmietance, która sprawi, że naleśniki będą dosłownie rozpływać się w ustach.
Naleśniki- wspomnienie dzieciństwa. Naleśniki - miłość moja wielka. Najlepsze takie gorące, prosto z patelni, z dżem, cukrem lub masłem
- czytamy na Instagramie @ania_starmach, skąd pochodzi przepis.
Prosty przepis na naleśniki Ani Starmach. Dwa składniki wszystko zmienią
Składniki:
- 2 szklanki mleka,
- 50 ml śmietanki 30 proc.,
- szklanka mąki,
- 2 jajka,
- 2 łyżki rozpuszczonego masła,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od wbicia jajek do dużej miski. Dodaj także odrobinę mleka, dwie łyżki mąki oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki starannie wymieszaj mikserem.
- Teraz stopniowo dodawaj pozostałą mąkę, mleko i śmietankę.
- Na koniec wlej cienką strużką roztopione masło. Wszystko nadal miksuj do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.
- Tak przygotowane ciasto odstaw na 30 minut leżakowania - jak radzi autorka - nie trzeba go wkładać do lodówki.
- Rozgrzej patelnię - najlepiej specjalną do naleśników. Wskazówka - naczynie nie trzeba smarować tłuszczem, ponieważ w cieście jest już masło.
- Na gorącą taflę wlej niewielką porcję ciasta i kulistymi ruchami równomiernie rozprowadź po tafli. Po chwili obróć placka na drugą stronę.
- Smaż naleśniki, aż wykorzystasz całe ciasto.
- Naleśniki serwuj z ulubionymi składnikami - Ania Starmach poleca domowej roboty dżemy, masło i cukier. Smacznego.