Sernik kochamy wszyscy. Każdy ma swoją ulubioną wersję, a jak wiadomo, są ich setki, ale co do zasady można powiedzieć, że to ciasto uwielbiane chyba przez większość Polaków. A co, jeśli można byłoby przygotować pewną jego namiastkę, wcale nie gorszą, dużo szybciej i dużo prościej? Ktoś już na szczęście na to wpadł i wymyślił serniczki z patelni. To słodkie i puszyste placuszki, które robi się z twarogu z dodatkiem jajka, mąki, cukru i odrobiny soli. Wygrzeb więc z szuflady patelnię, łap za produkty i działaj! Serniczki z patelni zrobisz tak szybko, że zdążysz podać je na śniadanie nawet w najbardziej zabiegany dzień.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Twaróg przenieś do miski i rozgnieć widelcem. Dodaj jajko, cukier, mąkę i odrobinę soli. Wymieszaj dokładnie składniki, by się połączyły. W drugiej misce umieść pół szklanki mąki. Oderwij kawałek masy twarogowej, mniej więcej wielkości łyżki stołowej, i obtocz ją w mące. Uformuj w dłoniach okrągły placuszek i przełóż go na rozgrzany na patelni olej. Postępuj tak samo z kolejnymi serniczkami.
Serniczki z patelni smaż na średnim ogniu. Pamiętaj, by podsmażyć je z obu stron. Wystarczy kilka minut na każdą. Uważaj, by ich nie przypalić. Przekąskę podawaj posypaną cukrem pudrem i z kleksem kwaśnej śmietany obok. Serniczki z patelni dobrze smakują też z dżemem lub kremem czekoladowym. Latem możesz udekorować je świeżymi, sezonowymi owocami, np. malinami, truskawkami i jeżynami.