Przygotuj twaróg, jajko, trochę mąki i cukru. Gdy zrobisz te serniczki, świat stanie się lepszy

Uwielbiamy dania i przekąski, które można przygotować niewielkim nakładem sił i z krótkiej listy składników. Dlatego zachęcamy, by przyrządzić te serniczki z patelni. Potrzebne są jedynie twaróg, jedno jajko oraz trochę mąki i cukru. Serniczki robi się kilka minut, a potem kilka minut smaży. Gdy rodzina ich spróbuje, złapie się za głowę. Z zachwytu.

Sernik kochamy wszyscy. Każdy ma swoją ulubioną wersję, a jak wiadomo, są ich setki, ale co do zasady można powiedzieć, że to ciasto uwielbiane chyba przez większość Polaków. A co, jeśli można byłoby przygotować pewną jego namiastkę, wcale nie gorszą, dużo szybciej i dużo prościej? Ktoś już na szczęście na to wpadł i wymyślił serniczki z patelni. To słodkie i puszyste placuszki, które robi się z twarogu z dodatkiem jajka, mąki, cukru i odrobiny soli. Wygrzeb więc z szuflady patelnię, łap za produkty i działaj! Serniczki z patelni zrobisz tak szybko, że zdążysz podać je na śniadanie nawet w najbardziej zabiegany dzień.

Zobacz wideo Placki pod każdą postacią są pyszne. A te z kapusty kiszonej to istny kosmos

Przepis na serniczki z patelni. Gdy rodzina je zje, nie da ci spokoju. Smakują znakomicie

Składniki:

  • 500 g twarogu sernikowego (można użyć też twarogu półtłustego),
  • 5 łyżek mąki pszennej + pół szklanki do obtoczenia serniczków,
  • 3 łyżki cukru,
  • jajko,
  • olej roślinny do smażenia,
  • szczypta soli,
  • do podania: kwaśna śmietana, cukier puder, dżem lub owoce.

Sposób przygotowania:

Twaróg przenieś do miski i rozgnieć widelcem. Dodaj jajko, cukier, mąkę i odrobinę soli. Wymieszaj dokładnie składniki, by się połączyły. W drugiej misce umieść pół szklanki mąki. Oderwij kawałek masy twarogowej, mniej więcej wielkości łyżki stołowej, i obtocz ją w mące. Uformuj w dłoniach okrągły placuszek i przełóż go na rozgrzany na patelni olej. Postępuj tak samo z kolejnymi serniczkami.

Serniczki z patelni smaż na średnim ogniu. Pamiętaj, by podsmażyć je z obu stron. Wystarczy kilka minut na każdą. Uważaj, by ich nie przypalić. Przekąskę podawaj posypaną cukrem pudrem i z kleksem kwaśnej śmietany obok. Serniczki z patelni dobrze smakują też z dżemem lub kremem czekoladowym. Latem możesz udekorować je świeżymi, sezonowymi owocami, np. malinami, truskawkami i jeżynami.

Więcej o: