-
Haps
-
Jak przygotować
- Deser, który nigdy się nie znudzi. Połączenie delikatnych smaków przyciągnie każdego
Deser, który nigdy się nie znudzi. Połączenie delikatnych smaków przyciągnie każdego
Ciasta są przez nas robione na większe okazje takie jak święta lub rodzinne imprezy. Rzadko kiedy decydujemy się je zrobić w zwyczajny dzień. Jednak to ciasto jest tak pyszne, że nie warto zwlekać z jego wykonaniem. Ten smaczny i słodki deser oczaruje każdego.
Słysząc o wypieku na kruchym cieście mamy przed oczami szarlotkę, którą każdy uwielbia. Jednak tym razem mamy coś innego, co jest równie smaczne. Deser serowo-żurawinowy to połączenie słodyczy i lekkości. Kruche ciasto, otacza soczysty, słodki środek z sera i żurawiny, tworząc oryginalną kompozycję smaków. Ser dodaje kremowego smaku, a żurawina-nuty kwaśności, idealnie kontrastując ze słodyczą ciasta. To doskonała propozycja na deser lub przekąskę do kawy, która zachęca do zrobienia swoją prostotą i wyjątkowym smakiem. Idealne zarówno na uroczyste okazje, jak i na codzienną przekąskę.
Zobacz wideo Pyszny sernik baskijski
Przepis na kruche ciasto sernikowo-żurawinowe
Składniki na kruche ciasto
- 250 g mąki pszennej,
- 125 g zimnego masła,
- jajko,
- 50 g cukru pudru,
- szczypta soli.
Składniki na masę serową
- 500 g serka homogenizowanego lub twarogu,
- 2 jajka,
- 100 g cukru,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 100 g śmietany 18%.
Składniki dodatkowe
- 200 g żurawiny,
- cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania
- Najpierw przygotuj kruche ciasto. W misce wymieszaj mąkę, cukier puder i szczyptę soli. Dodaj pokrojone masło i zagniataj, aż uzyskasz kruszonkę.
- Następnie dodaj jajko i zagniataj, aż składniki się połączą i utworzą ciasto. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut.
- W międzyczasie przygotuj masę serową. W misce wymieszaj serek homogenizowany lub twaróg, jajka, cukier, ekstrakt waniliowy oraz śmietanę, aż uzyskasz gładką masę.
- Po upływie czasu wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na wielkość formy, którą wcześniej wyłóż papierem do pieczenia. Nakłuj widelcem dno ciasta.
- Wylej masę serową na spód ciasta. Rozłóż na niej żurawinę.
- Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 35-40 minut lub do momentu, gdy wierzch będzie lekko zarumieniony, a masa serowa się zetnie.
- Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia. Przed podaniem posyp je cukrem pudrem. Smacznego!