Deser, który nigdy się nie znudzi. Połączenie delikatnych smaków przyciągnie każdego

Ciasta są przez nas robione na większe okazje takie jak święta lub rodzinne imprezy. Rzadko kiedy decydujemy się je zrobić w zwyczajny dzień. Jednak to ciasto jest tak pyszne, że nie warto zwlekać z jego wykonaniem. Ten smaczny i słodki deser oczaruje każdego.

Słysząc o wypieku na kruchym cieście mamy przed oczami szarlotkę, którą każdy uwielbia. Jednak tym razem mamy coś innego, co jest równie smaczne. Deser serowo-żurawinowy to połączenie słodyczy i lekkości. Kruche ciasto, otacza soczysty, słodki środek z sera i żurawiny, tworząc oryginalną kompozycję smaków. Ser dodaje kremowego smaku, a żurawina-nuty kwaśności, idealnie kontrastując ze słodyczą ciasta. To doskonała propozycja na deser lub przekąskę do kawy, która zachęca do zrobienia swoją prostotą i wyjątkowym smakiem. Idealne zarówno na uroczyste okazje, jak i na codzienną przekąskę.

Zobacz wideo Pyszny sernik baskijski

Przepis na kruche ciasto sernikowo-żurawinowe

Składniki na kruche ciasto

  • 250 g mąki pszennej,
  • 125 g zimnego masła,
  • jajko,
  • 50 g cukru pudru,
  • szczypta soli.

Składniki na masę serową

  • 500 g serka homogenizowanego lub twarogu,
  • 2 jajka,
  • 100 g cukru,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 100 g śmietany 18%.

Składniki dodatkowe

  • 200 g żurawiny,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania

  1. Najpierw przygotuj kruche ciasto. W misce wymieszaj mąkę, cukier puder i szczyptę soli. Dodaj pokrojone masło i zagniataj, aż uzyskasz kruszonkę.
  2. Następnie dodaj jajko i zagniataj, aż składniki się połączą i utworzą ciasto. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut.
  3. W międzyczasie przygotuj masę serową. W misce wymieszaj serek homogenizowany lub twaróg, jajka, cukier, ekstrakt waniliowy oraz śmietanę, aż uzyskasz gładką masę.
  4. Po upływie czasu wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na wielkość formy, którą wcześniej wyłóż papierem do pieczenia. Nakłuj widelcem dno ciasta.
  5. Wylej masę serową na spód ciasta. Rozłóż na niej żurawinę.
  6. Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 35-40 minut lub do momentu, gdy wierzch będzie lekko zarumieniony, a masa serowa się zetnie.
  7. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia. Przed podaniem posyp je cukrem pudrem. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.