Sąsiadka piecze to ciasto na imieniny. Zapach się roznosi i cała klatka zlatuje się z życzeniami

Ciasto, które smakuje kilkudziesięciu osobom? Takie przepisy lubię najbardziej! Co ważne, receptura jest banalnie prosta i każdy może je przygotować. Zobacz, jak zrobić najlepsze ciasto na świecie na imieniny i nie tylko

Szybkie ciasto drożdżowe - na ekspresowy podwieczorek 

Szybkie ciasto drożdżowe to bardzo dobry sposób na podjęcie niespodziewanych lub spodziewanych gości na imieniny i nie tylko. W przypadku poniższego przepisu nie musimy czekać na wyrośnięcie ciasta. Dlatego też zaoszczędzimy dużo czasu. W artykule podajemy także przepis na szybkie ciasteczka drożdżowe. 

Szybkie ciasta drożdżowe z jabłkami - obok tego ciasta nie przejdziesz obojętnie! 

Szybkie ciasto drożdżowe z dodatkiem owoców to prawdziwy klasyk. Pewne jest, że serwując takie ciasto, goście będą prosili o dokładkę. Dlatego już na samym początku warto pomyśleć o większej ilości. Podane przez nas proporcje można modyfikować w razie potrzeby. 

Szybkie ciasto drożdżowe z owocami – przepis:  

Składniki na ciasto:  

  • 2 szklanki mąki 
  • 1 jajko  
  • 2 żółtka 
  • 60 g masła 
  • 3/4 szklanki mleka 
  • 3 łyżki cukru 
  • 40 g świeżych drożdży 

Składniki na kruszonkę:  

  • 3-4 łyżki cukru 
  • ½ szklanki mąki  
  • 1 cukier waniliowy 
  • 60 g zimnego masła 

Pozostałe składniki:  

  • kilka jabłek 

Wykonanie: 

  • Drożdże rozkruszyć i zasyp cukrem. Następnie wymieszaj i odstaw na 2 - 3 minuty. 
  • W kolejnym kroku rozpuść masło, dołóż do niego mleko i wymieszaj. 
  • Następnie dodaj do drożdży żółtka, jajka, mleko z masłem oraz przesianą mąkę. 
  • Zmiksuj całość do połączenia składników. 
  • Przygotuj keksówkę. W międzyczasie nagrzej piekarnik. 
  • Przelej gotowe ciasto do keksówki. 
  • Teraz przejdź do wykonania kruszonki. Składniki na nią utrzyj w dłoniach. 
  • Owoce należy umyć, osuszyć, obrać i pokroić. 
  • Delikatnie wciśnij kawałki jabłka do ciasta i posyp wierzch kruszonką. 
  • Umieść ciasto w piekarniku i piecz w temperaturze 180 ° przez około 45 minut.
Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze

Szybkie ciasteczka drożdżowe - w sam raz do kawy. Nie czekaj, aż ciasto wyrośnie

Szybkie ciasteczka drożdżowe są doskonałe o każdej porze dnia, a zwłaszcza wtedy, kiedy mamy ochotę na popołudniową kawkę. Nie ma nic pyszniejszego od chrupiących ciasteczek wykonanych na drożdżach i aromatycznej, świeżo zaparzonej kawy. W towarzystwie ukochanych osób będzie to niezapomniany czas.

Szybkie drożdżowe ciastka – przepis:  

Składniki:  

  • 3 szklanki mąki pszennej 
  • 2 jajka 
  • 2 żółtka 
  • 50 g drożdży 
  • ½ szklanki śmietany 
  • 2 łyżki cukru 
  • 250 masła lub margaryny
  • 2 białka 
  • cukier puder 

Wykonanie: 

  • Drożdże wymieszaj dobrze z cukrem i śmietaną. 
  • Połącz masło z mąką i dobrze wyrób. 
  • Następnie dodaj jajka, żółtka i drożdże z cukrem i śmietaną. 
  • Zagnieść porządnie ciasto. 
  • Następnie ciasto rozwałkuj. Wytnij szklanką krążki. 
  • Tak przygotowane ciastka posmaruj roztrzepanym białkiem. 
  • Ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 20 minut w temperaturze 180 °. Ustaw piekarnik na tryb góra - dół.  
  • Posyp gotowe ciasteczka do smaku cukrem pudrem. 

Zobacz też: Chcesz zaskoczyć bliskich smakiem? Przygotuj najprostszy sernik na świecie

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.