Szybkie ciasto drożdżowe - na ekspresowy podwieczorek
Szybkie ciasto drożdżowe to bardzo dobry sposób na podjęcie niespodziewanych lub spodziewanych gości na imieniny i nie tylko. W przypadku poniższego przepisu nie musimy czekać na wyrośnięcie ciasta. Dlatego też zaoszczędzimy dużo czasu. W artykule podajemy także przepis na szybkie ciasteczka drożdżowe.
Szybkie ciasta drożdżowe z jabłkami - obok tego ciasta nie przejdziesz obojętnie!
Szybkie ciasto drożdżowe z dodatkiem owoców to prawdziwy klasyk. Pewne jest, że serwując takie ciasto, goście będą prosili o dokładkę. Dlatego już na samym początku warto pomyśleć o większej ilości. Podane przez nas proporcje można modyfikować w razie potrzeby.
Szybkie ciasto drożdżowe z owocami – przepis:
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 60 g masła
- 3/4 szklanki mleka
- 3 łyżki cukru
- 40 g świeżych drożdży
Składniki na kruszonkę:
- 3-4 łyżki cukru
- ½ szklanki mąki
- 1 cukier waniliowy
- 60 g zimnego masła
Pozostałe składniki:
Wykonanie:
- Drożdże rozkruszyć i zasyp cukrem. Następnie wymieszaj i odstaw na 2 - 3 minuty.
- W kolejnym kroku rozpuść masło, dołóż do niego mleko i wymieszaj.
- Następnie dodaj do drożdży żółtka, jajka, mleko z masłem oraz przesianą mąkę.
- Zmiksuj całość do połączenia składników.
- Przygotuj keksówkę. W międzyczasie nagrzej piekarnik.
- Przelej gotowe ciasto do keksówki.
- Teraz przejdź do wykonania kruszonki. Składniki na nią utrzyj w dłoniach.
- Owoce należy umyć, osuszyć, obrać i pokroić.
- Delikatnie wciśnij kawałki jabłka do ciasta i posyp wierzch kruszonką.
- Umieść ciasto w piekarniku i piecz w temperaturze 180 ° przez około 45 minut.
Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze
Szybkie ciasteczka drożdżowe - w sam raz do kawy. Nie czekaj, aż ciasto wyrośnie
Szybkie ciasteczka drożdżowe są doskonałe o każdej porze dnia, a zwłaszcza wtedy, kiedy mamy ochotę na popołudniową kawkę. Nie ma nic pyszniejszego od chrupiących ciasteczek wykonanych na drożdżach i aromatycznej, świeżo zaparzonej kawy. W towarzystwie ukochanych osób będzie to niezapomniany czas.
Szybkie drożdżowe ciastka – przepis:
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 50 g drożdży
- ½ szklanki śmietany
- 2 łyżki cukru
- 250 masła lub margaryny
- 2 białka
- cukier puder
Wykonanie:
- Drożdże wymieszaj dobrze z cukrem i śmietaną.
- Połącz masło z mąką i dobrze wyrób.
- Następnie dodaj jajka, żółtka i drożdże z cukrem i śmietaną.
- Zagnieść porządnie ciasto.
- Następnie ciasto rozwałkuj. Wytnij szklanką krążki.
- Tak przygotowane ciastka posmaruj roztrzepanym białkiem.
- Ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 20 minut w temperaturze 180 °. Ustaw piekarnik na tryb góra - dół.
- Posyp gotowe ciasteczka do smaku cukrem pudrem.
Zobacz też: Chcesz zaskoczyć bliskich smakiem? Przygotuj najprostszy sernik na świecie