Gołąbki będą pyszne, ale tylko z tym sosem. Mało kto zna ten przepis

Sos do gołąbków domowej roboty jest o niebo lepszy od tego zakupionego w sklepie. Nie tylko ze względu na sam smak, ale i niski poziom przetworzenia. Sprawdź, jak wykonać domowej roboty sos idealny do gołąbków.

Gołąbki to pyszne tradycyjne danie obiadowe, którego smak wielu osobom kojarzy się z dzieciństwem. Babcie były ekspertkami od tej popularnej niegdyś potrawy. Jak podkręcić smak gołąbków? Wystarczy dodać aromatyczny sos.

Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania

Sos pomidorowy do gołąbków ze świeżych pomidorów

Sos pomidorowy do gołąbków wykonany ze świeżych pomidorów to samo zdrowie! Gołąbki wyjdą rewelacyjnie. Mogłoby wydawać się, że przygotowanie sosu pomidorowego jest trudne. Jednak nic bardziej mylnego. Do tego typu przepisu, najlepiej używać świeżych pomidorów, prosto z naszego ogródka. Przepis jest wzbogacony o świeże listki bazylii.

Jak zrobić sos pomidorowy do gołąbków? Oto przepis:

Składniki:

  • 2 kg pomidorów dojrzałych
  • sól, pieprz
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 1-2 cebule - w zależności od wielkości
  • 1 łyżeczka cukru
  • listki bazylii

Wykonanie:

  • Zagotuj wodę w garnku. Wrzuć do wody umyte pomidory. Wyparz je i wyciągnij. Obierz je ze skórki. Pokrój. Usuń gniazda nasienne.
  • Tak przygotowane pomidory, pokrój w kostkę.
  • Rozgrzej oliwę na patelni i wrzuć obraną i posiekaną cebulę. Zeszklij ją na patelni. Dołóż następnie pomidory.
  • Zwiększ delikatnie ogień i gotuj przez kwadrans. Później odparuj sos. Dopraw solą i cukrem.
  • Wymieszaj i zmiksuj. Dołóż posiekaną bazylię.

Sosy do gołąbków w różnych odsłonach! Jak zrobić sos do gołąbków?

Jak zrobić sos do gołąbków z puszki? To naprawdę mega proste! Przepis jest wzbogacony o seler naciowy - dzięki temu ma on jeszcze lepszą konsystencję. Oczywiście w sosie do gołąbków, nie może zabraknąć przypraw.

Składniki:

  • kilka łyżek oliwy
  • 1 mała cebula
  • kilka ząbków czosnku
  • sól, pieprz, oregano, bazylia
  • seler naciowy
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • cukier - do smaku
  • odrobina masła
  • około 1/ 4 szklanki białego wina

Wykonanie:

  • Cebule obierz i posiekaj.
  • Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
  • Seler naciowy umyj i pokrój w plastry. Dołóż go do cebuli i czosnku.
  • Dodaj pomidory. Dopraw przyprawami. Opcjonalnie dodaj cukier.
  • Wszystkie składniki wymieszaj. Chwilę podgotuj. Później dodaj masło. Dolej wino. Gotuj na małym ogniu przez kwadrans.

Gołąbki pani Joli w sosie pomidorowym

Gołąbki pani Joli to obiad idealny! Przejdźmy od razu do sposobu wykonania.

Składniki:

  • 1 biała kapusta
  • 600 g mielonego mięsa
  • około 300 g ryżu
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz, słodka papryka, majeranek

Składniki na sos:

  • 500 ml bulionu
  • 3-4 łyżki koncentratu
  • 1 łyżeczka mąki pszennej

Wykonanie:

  • Z kapusty wytnij środek. Obgotuj całą główkę.
  • Później podziel ją na pojedyncze liście.
  • Ryż ugotuj na miękko.
  • Cebule posiekaj i podsmaż.
  • Przełóż mięso do miski. Dodaj ugotowany ryż i cebulę. Dopraw do smaku.
  • Zawiń farsz w liście.
  • Ułóż je na spodzie naczynia.
  • Połącz i zagotuj ze sobą składniki na sos. Zalej gołąbki.
  • Wstaw gołąbki do nagrzanego piekarnika. Ustaw na 180 stopni. Piecz przez 60 minut.

Zobacz też: Co na obiad szybko i tanio? Ekspresowy przepis na danie z tego, co masz w lodówce

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.