Zupa kulanka to hit mojej rodziny. Wystarczy rosół i konkretna kasza

Zupa kulanka to najlepsza wersja zupy, jaka istnieje. Co zrobić z rosołu? Nie pomidorową, nie ogórkową, tylko kulankę! Przepis na zupę kulankę jest banalny - wystarczy rosół podrasować wędzonką i pysznymi kluchami. Zrób ją, a zakochasz się w tym smaku jak mój tata i każdy stryjek.

Zupa kulanka to chyba najłatwiejsza zupa do wykonania, jaka istnieje. Wystarczy rosół, odrobina wędzonki i kluseczki z kaszy manny. Jak je zrobić? To naprawdę łatwe - wystarczy połączyć roztrzepane jajka z miękkim masłem i dodać kaszę oraz ulubione przyprawy. Zupa jest bajeczna i od razu przypomina dzieciństwo. To najlepszy przepis na obiad. Wystarczy "ukulać" kluseczki/

Zobacz wideo Chcesz zrobić idealną zupę ogórkową? Nie popełniaj tych błędów

Zupa kulanka - przepis na obiad z dzieciństwa

Składniki:

  • ok. 2 l rosołu lub dowolnego bulionu,
  • 400 g wędzonki (polecam żeberka),
  • 200 g kiełbasy wędzonej lub boczku,
  • 1 większa cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • 25 g masła,
  • 170 g kaszy manny,
  • 2 czubate łyżki śmietany,
  • sól do smaku,
  • posiekany koperek lub natka.

Zupa kulanka - sposób wykonania:

  1. W garnku rozgrzej odrobinę oleju lub smalcu. Następnie dodaj pokrojony boczek lub kiełbasę. Kiedy się zarumieni, dodaj posiekaną cebulę. Podsmażaj do zeszklenia. 
  2. Dodaj rosół lub bulion, żeberka i posiekany czosnek. Zagotuj na wolnym ogniu. Kiedy wywar się gotuje, przygotuj kluseczki. 
  3. W misce roztrzep jajka z masłem. Najlepiej użyć do tego miksera. Następnie dodaj kaszę manną, śmietanę i sól oraz posiekany koperek lub natkę. 
  4. Kiedy wywar się zagotuje, za pomocą łyżki nakładaj porcje ciasta na kluseczki. Gotuj je przez ok. 5 minut od wypłynięcia. 
  5. Zupę podawaj od razu, kiedy jest gorąca. Świetnie smakuje ze świeżo zmielonym pieprzem. Ja dodaję czasami jeszcze starty parmezan, ale nie jest to onieczne - klasyczna kulanka sama się broni. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.