Zupa kulanka to najlepsza wersja zupy, jaka istnieje. Co zrobić z rosołu? Nie pomidorową, nie ogórkową, tylko kulankę! Przepis na zupę kulankę jest banalny - wystarczy rosół podrasować wędzonką i pysznymi kluchami. Zrób ją, a zakochasz się w tym smaku jak mój tata i każdy stryjek.
Irina Rostokina /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Zupa kulanka to chyba najłatwiejsza zupa do wykonania, jaka istnieje. Wystarczy rosół, odrobina wędzonki i kluseczki z kaszy manny. Jak je zrobić? To naprawdę łatwe - wystarczy połączyć roztrzepane jajka z miękkim masłem i dodać kaszę oraz ulubione przyprawy. Zupa jest bajeczna i od razu przypomina dzieciństwo. To najlepszy przepis na obiad. Wystarczy "ukulać" kluseczki/
REKLAMA
Zobacz wideo Chcesz zrobić idealną zupę ogórkową? Nie popełniaj tych błędów
Zupa kulanka - przepis na obiad z dzieciństwa
Składniki:
ok. 2 l rosołu lub dowolnego bulionu,
400 g wędzonki (polecam żeberka),
200 g kiełbasy wędzonej lub boczku,
1 większa cebula,
2-3 ząbki czosnku,
2 jajka,
25 g masła,
170 g kaszy manny,
2 czubate łyżki śmietany,
sól do smaku,
posiekany koperek lub natka.
Zupa kulanka - sposób wykonania:
W garnku rozgrzej odrobinę oleju lub smalcu. Następnie dodaj pokrojony boczek lub kiełbasę. Kiedy się zarumieni, dodaj posiekaną cebulę. Podsmażaj do zeszklenia.
Dodaj rosół lub bulion, żeberka i posiekany czosnek. Zagotuj na wolnym ogniu. Kiedy wywar się gotuje, przygotuj kluseczki.
W misce roztrzep jajka z masłem. Najlepiej użyć do tego miksera. Następnie dodaj kaszę manną, śmietanę i sól oraz posiekany koperek lub natkę.
Kiedy wywar się zagotuje, za pomocą łyżki nakładaj porcje ciasta na kluseczki. Gotuj je przez ok. 5 minut od wypłynięcia.
Zupę podawaj od razu, kiedy jest gorąca. Świetnie smakuje ze świeżo zmielonym pieprzem. Ja dodaję czasami jeszcze starty parmezan, ale nie jest to onieczne - klasyczna kulanka sama się broni.