Pierś z kurczaka na obiad. Będzie soczysta i delikatna, ale najlepszy jest sos

Jak zrobić kurczaka na obiad? Ten przepis jest z pewnością najlepszy. Mięso jest soczyste, delikatne, ale sos to poezja. Wystarczy udusić pieczarki ze śmietaną i konkretną przyprawą. Palce lizać to mało powiedziane.

Kurczak na obiad to jedno z najczęściej wybieranych opcji przez Polaków. To mięso względnie tanie i łatwodostępne i mówmy szczerze - ciężko jest zepsuć przepisy z kurczakiem. Dziś jednak podpowiemy wam, jak zrobić pysznego i bardzo soczystego kurczaka w sosie pieczarkowym. To danie dla zabieganych i dla każdego, kto ceni sobie sposoby pod tytułem "łatwo, tanio i pysznie". Wystarczy usmazyć kurczaka na dwa razy. Nie ma lepszego przepisu na obiad. Przyda się jeszcze tymianek - ta przyprawa kocha pieczarki jak Romeo Julię.

Zobacz wideo

Kurczak na obiad - ten sos jest najsmaczniejszy

Składniki:

  • 1 duży podwójny filet z piersi kurczaka
  • 500 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • tymianek świeży lub suszony
  • masło (jedna czubata łyżka)
  • śmietanka 30 proc. (1,5 szklanki)
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, słodka papryka

Soczysty kurczak - sposób wykonania:

  1. Pierś z kurczaka pokrój w grubą kostkę. Następnie oprósz ją solą i pieprzem oraz gałka i papryką. Wymieszaj i odstaw na kilkanaście minut. 
  2. Pieczarki pokrój w plastry lub kostkę, cebulę w piórka. Następnie przygotuj patelnię i rozgrzej w niej masło. Obsmaż kurczaka z obu stron, aż się zrumieni. Następnie zdejmij mięs i odłóż do miski. 
  3. Na tej samej patelni podsmaż pieczarki z cebulą. Kiedy z pieczarek odparuje woda, dodaj sól oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. 
  4. Smaż całość przez kilka minut, następnie dodaj śmietanę, kurczaka i tymianek. Zmniejsz moc palnika i duś całość przez 10 minut.
  5. Pod koniec duszenia możesz dodać starty parmezan. Ja lubię ser Bursztyn, ale możesz dodać swój ulubiony, świetnie sprawdzi się także feta. 

Pachnie aż przez ekran, prawda? Taki kurczak najlepiej smakuje z ryżem albo ziemniaczanym puree. Ja kiedyś podawałam go także z kaszą gryczana niepaloną i ta wersja najbardziej smakuje mojemu tacie. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.