-
Haps
-
Jak przygotować
- Pierś z kurczaka na obiad. Będzie soczysta i delikatna, ale najlepszy jest sos
Pierś z kurczaka na obiad. Będzie soczysta i delikatna, ale najlepszy jest sos
Jak zrobić kurczaka na obiad? Ten przepis jest z pewnością najlepszy. Mięso jest soczyste, delikatne, ale sos to poezja. Wystarczy udusić pieczarki ze śmietaną i konkretną przyprawą. Palce lizać to mało powiedziane.
Kurczak na obiad to jedno z najczęściej wybieranych opcji przez Polaków. To mięso względnie tanie i łatwodostępne i mówmy szczerze - ciężko jest zepsuć przepisy z kurczakiem. Dziś jednak podpowiemy wam, jak zrobić pysznego i bardzo soczystego kurczaka w sosie pieczarkowym. To danie dla zabieganych i dla każdego, kto ceni sobie sposoby pod tytułem "łatwo, tanio i pysznie". Wystarczy usmazyć kurczaka na dwa razy. Nie ma lepszego przepisu na obiad. Przyda się jeszcze tymianek - ta przyprawa kocha pieczarki jak Romeo Julię.
Kurczak na obiad - ten sos jest najsmaczniejszy
Składniki:
- 1 duży podwójny filet z piersi kurczaka
- 500 g pieczarek
- 2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- tymianek świeży lub suszony
- masło (jedna czubata łyżka)
- śmietanka 30 proc. (1,5 szklanki)
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, słodka papryka
Soczysty kurczak - sposób wykonania:
- Pierś z kurczaka pokrój w grubą kostkę. Następnie oprósz ją solą i pieprzem oraz gałka i papryką. Wymieszaj i odstaw na kilkanaście minut.
- Pieczarki pokrój w plastry lub kostkę, cebulę w piórka. Następnie przygotuj patelnię i rozgrzej w niej masło. Obsmaż kurczaka z obu stron, aż się zrumieni. Następnie zdejmij mięs i odłóż do miski.
- Na tej samej patelni podsmaż pieczarki z cebulą. Kiedy z pieczarek odparuje woda, dodaj sól oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Smaż całość przez kilka minut, następnie dodaj śmietanę, kurczaka i tymianek. Zmniejsz moc palnika i duś całość przez 10 minut.
- Pod koniec duszenia możesz dodać starty parmezan. Ja lubię ser Bursztyn, ale możesz dodać swój ulubiony, świetnie sprawdzi się także feta.
Pachnie aż przez ekran, prawda? Taki kurczak najlepiej smakuje z ryżem albo ziemniaczanym puree. Ja kiedyś podawałam go także z kaszą gryczana niepaloną i ta wersja najbardziej smakuje mojemu tacie.